E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBlackRock’tan yatırımcılara uyarı: Dipten almak için henüz erken---

BlackRock’tan yatırımcılara uyarı: Dipten almak için henüz erken

BlackRock’tan yatırımcılara uyarı: Dipten almak için henüz erken
14 Haziran 2022 - 14:08 borsagundem.com

10 trilyon dolara yakın varlığın yönetici olan dev varlık yönetimi firması BlackRock borsalarda dipten alım için doğru zamanın henüz gelmediği konusunda uyardı


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senetlerinin Pazartesi günü ayı piyasasına girdi. Ancak dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock dipten alım için yatırımcıların erken davranmaması gerektiği konusunda uyarıyor.

Küresel yatırımcılar 2022’nin başından bu yana yükselen enflasyon, faiz artışları ve resesyon endişeleri ile boğuştu. S&P 500 ve Nasdaq endeksleri yıl başından bu yana sırasıyla %21 ve %30 civarında geri çekildi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, dünyanın en büyük para yöneticisi olan BlackRock, 10 trilyon dolara yakın varlığı yönetiyor. Finans devinin piyasalara ilişkin öngörüleri borsalardaki birçok büyük şirketin ve yatırım odaklarının stratejilerini etkileyecek nitelikte.

Insider’ın haberinde BlackRock’ın hisse senetlerindeki düşüşü henüz satın almamasının üç nedenine yer veriliyor. Haberde ayrıca riskli yatırımlara dönüş için gerçekleşmesi gereken pozitif değişimlere de dikkat çekildi.


Marj baskıları bilançolar için risk

BlackRock’tan pazartesi günü yapılan açıklamada, “Kâr marjları yirmi yıldır yukarı yönlü ilerliyordu. Şimdiyse aşağı yönlü risklerin arttığını görüyoruz. Enerji piyasasındaki sıkışıklığın büyümeyi vurmasını ve daha yüksek işgücü maliyetlerinin şirket kârlarını eritmesini bekliyoruz. Sorun şu ki, konsensüs bilanço tahminleri bu tabloyu yansıtmıyor gibi görünüyor” ifadelerine yer verildi.

Wall Street’in S&P 500 için 2022 yılı bilanço tahminleri halen %10,5’lik büyümeyi bekliyor. BlackRock’tan yapılan açıklamada, “Bu fazlasıyla iyimser. Marj baskıları artarsa hisse senetleri daha da fazla düşebilir. İşgücü gibi maliyetlerin düşmesi on yıllardır süregelen kâr genişlemelerine yol açmıştı. Şimdiye kadarsa, birim işçilik maliyetleri çok fazla artmadı. İnsanları işe geri döndürmek için enflasyona göre düzeltilmiş ücret artışları görüyoruz. Bu ekonomi için iyi, ancak şirket marjları için kötü bir haber” denildi.

FED faiz oranlarını çok fazla yükseltecek

BlackRock raporunda beklentilerin çok üzerinde gelen mayıs ayı enflasyonunun ardından ABD Merkez Bankası’nın (FED) uygulaması muhtemel olan politikalara da yer verildi. Raporda, “FED’in para politikasını aşırı sıkılaştırma riskinin artması veya piyasaların en azından kısa vadede bu ihtimale inanması nedeniyle şu anda hisse senedi satın alma konusunda istekli değiliz. Geçen haftaki TÜFE raporu gibi kalıcı enflasyon işaretleri, ikinci bir riski körükleyebilir” açıklamasında bulunuldu.

Yükselen faiz oranları göz önünde bulundurulduğunda hisse değerlemeleri çok ucuz değil

BlackRock açıklamasında, “Hisse senetleri bizim görüşümüze göre çok fazla ucuzlamadı. Neden? Çünkü hisse değerlemeleri, daha düşük bir bilanço görünümü ve faizlerde beklenenden daha hızlı artış hızı hesaba katıldığında gerek anlamda bir iyileşme olmadı. Daha yüksek iskonto oranları gelecekteki nakit akışlarını daha az cazip hale getirir” ifadelerine yer verildi.

Borsalarda aranması gereken pozitif sinyaller

BlackRock yöneticileri borsada daha olumlu bir pozisyon almak ve hisse senedi satın almaya başlamak için FED'i izlediklerini belirtiyor. BlackRock raporuna göre FED’in "faizleri aşırı yükseltmesi durumunda büyüme ve istihdama yönelik yüksek maliyetleri açıkça kabul etmesi gerekiyor."

FED’den bu tür bir açıklama gelmesinin ardından BlackRock yakın vadede hisse senetleri için olumlu sinyaller paylaşmaya başlayacak. Zira bu tür bir açıklama ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yükseltmeyi bitirdiğinin veya bitirmeye yaklaştığının işaret olacak.

BlackRock açıklamasında, “FED’in hızlı bir şekilde faiz artıracağını ve ardından etkisini görmek için bekleyeceğini düşünüyoruz. Merkez bankalarının sonunda büyümeyi kurtarmak veya derin bir resesyon ihtimalinden kaçınmak için güvercin bir dönüş yapacağını düşünüyoruz. Bu yüzden hisse senetleri yatırımlarına ağırlık veriyoruz. Ancak ancak taktiksel öngörülerde nötr kalıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Fitch, petrol ve gaz fiyat tahminlerini yükseltti

 

S&P 500’de ayı piyasası ne anlama geliyor?

 

Cramer: Güçlü portföyün sırrı ‘sıkıcı hisseler’

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)