E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarFTX skandalından alınacak 4 ders---

FTX skandalından alınacak 4 ders

FTX skandalından alınacak 4 ders
21 Kasım 2022 - 13:58 borsagundem.com

Dev kripto borsası FTX’in bir hafta içerisinde iflas etmesi kripto yatırımcıları için halihazırda kötü geçen bir yılı daha da berbat hale getirdi. Uzmanlar FTX’in iflasından alınması gereken önemli dersler olduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dijital varlıklar için oldukça zorlu bir yıl geçiyor. Kripto yatırımcıları yıl boyunca kaydedilen düşüşler nedeniyle halihazırda büyük kayıplar vermişti. En son kripto borsası FTX'in iflasıyla da birlikte birçok müşteri tahmini olarak 1 milyar ila 2 milyar dolar arasında eksilen fonlar hakkında cevap bekliyor.

Şirketin geleceği ve kaybolan varlıklarla ilgili soruların cevabı FTX'in iflas korumasına girmesiyle belirsiz hale geldi. Ancak borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FTX’in iflasın kripto yatırımcıları için önemli dersler taşıyor.

ABD merkezli servet danışmanlığı firması Ulin’den Yeminli Mali Müşavir Jon Ulin konuyla ilgili CNBC’deki açıklamasında, “FTX'in iflası, hâlâ oldukça yeni, düzenlenmemiş bir finans endüstrisinde hızlı bir para kazanmaya çalışanlara ‘bedavaya öğle yemeği diye bir şey olmadığını' sert bir şekilde hatırlatıyor” ifadelerine yer verdi. Ulin kriptoya yatırım yaparken “Tıpkı Vegas’ta olduğu gibi yatırımlarınızın %100’ünü kaybetmeye hazır olmalısınız” dedi ve "sporcular, ünlüler ve medyadaki ünlü isimler" tarafından sunulan varlıkları ve ilgili ürünleri tararken "sağduyu ve şüphecilik" olması gerektiğini sözlerine ekledi.

CNBC’nin haberinde FTX’in çöküşünden alınması gereken 4 önemli derse dikkat çekildi:

1. Kripto para birimini tuttuğunuzun yerin risklerini bilin

Los Angeles merkezli Foundry Financial’ın Kurucusu YMM Kevin Lum genç yatırımcılara odaklanıyor ve müşterilerinin yaklaşık %50’sinin bir şekilde kripto yatırımı tuttuğunu belirtiyor. Lum müşterilerinin kripto yatırımlarını azaltması gerektiğini düşünmese de varlıklarını kripto tutmanın olası risklerini anlamaları gerektiğini belirtiyor:

“FTX'in çöküşünün, kripto alanına giren Fidelity gibi geleneksel finans şirketleri için iyi olacağını düşünüyorum. Zira belirli bir güven seviyesiyle geliyorlar.”

Bu ayın başlarında, Fidelity Investments, yatırımcıların Bitcoin ve Ether alıp satmasına izin veren komisyonsuz bir kripto ürünü başlatma planlarını açıkladı.

FTX'in çöküşü aynı zamanda soğuk cüzdanlara olan ilgiyi yeniledi. Soğuk cüzdanlar dijital para birimini çevrimdışı hale getirerek bilgisayar korsanlarına karşı daha korunaklı hale getiriyor. Bununla birlikte soğuk cüzdanlar dijital varlıkları daha az likit hale getirir ve hızlı bir şekilde işlem yapmayı zorlaştırır.

2. Çeşitlendirme ‘her zaman için’ önemlidir

Uzmanlar tek bir varlığa büyük yüzdeli olarak yatırım yapmanın riskli olabileceğini belirtiyor. Bu hem hisse senetleri, hem kripto para birimleri hem de diğer diğer dijital varlıklar için geçerli bir düstur.

Massachusetts merkezli servet danışmanlığı firması Coromandel’in Kurucusu YMM George Gagliardi, “Çeşitlendirme her zaman önemlidir” diyor. Gagliardi, “FTX'te olsun ya da olmasın, kripto para birimlerine çok yüksek yatırımları olan bireyler için, bu yılki kripto fiyat düşüşleri, yatırım sınıflarını çeşitlendirmenin önemi konusunda acı verici bir dersti” ifadelerine yer verdi.

Kasım 2021'de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 68.000 doları aştığından beri, Bitcoin fiyatı dörtte üçten fazla düştü ve 17 Kasım itibariyle 17.000 doların altına geriledi. Jon Ulin de konuyla ilgili, “Bir finansal varlık doğası gereği spekülatif olsa bile, küçük miktarlarda da olsa, iyi çeşitlendirilmiş bir portföyde rol oynayabilir” açıklamasında bulundu


3. Daha fazla kripto düzenlemesi yolda

Kripto para biriminin nasıl sınıflandırılması ve düzenlenmesi gerektiği konusunda devam eden tartışma FTX’in iflasıyla birlikte alevlendi.

ABD senatörleri Chnthia Lummis ve Kirsten Gillibrand haziran ayında, dijital varlıkların çoğunluğunu Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu tarafından denetlenen altın veya petrol gibi emtialar gibi tanımlayan düzenleyici bir yapı oluşturmak için bir yasa tasarısı sundu.

Uzmanlar, FTX iflasının bu tartışmaları hızlandırabileceğini ve gelecekteki yönergeler için zaman çizelgesini hızlandırabileceğini söylüyor. Washington merkezli servet danışmanlığı firması Delancey’in Kurucusu YMM Ivory Johnson, “Düzenlemeleri göreceğimizi düşünüyorum ve bana kalırsa kötü iş modelleri ortadan kalkacak” ifadelerine yer verdi.

ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi Başkanı Maxine Waters ve Cumhuriyetçi Temsilci Patrick McHenry, Çarşamba günü, FTX'in iflasını araştırmak için Aralık ayında iki partili bir soruşturma planlarını açıkladı.

ABD Kongresi devlet kurumlarının kripto para birimini nasıl düzenleyebileceğine karar verirken, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler da daha sıkı kurallar için bastırıyor. Gensler 10 Kasım tarihli bir açıklamasında "Yatırımcıların bu alanda daha iyi korumaya ihtiyacı var" demişti.

4. Kripto işlem kayıtlarınızı yedekleyin

Uzmanlar dijital para birimini nerede tuttuğunuza bakılmaksızın, işlem geçmişinizi periyodik olarak bilgisayarınıza veya harici bir belleğe indirmenizi öneriyor.

Hukuk şirketi Gordon Law Group’un Başkanı, YMM ve Vergi Avukatı Andrew Gordon, raporlama belgelerini toplamanın kripto vergilerinin en zor kısımlarından biri olduğunu söylüyor. Gordon’a göre bir borsanın kapanması durumda bile bu raporlara ihtiyaç olacak.

Gordon, "İki hafta önce, çok az insan FTX'in böyle bir durumla karşı karşıya kalacağından şüpheleniyordu" dedi.

Ayrıca, söz konusu kayıtlar yıl boyunca kâr ve zarar takibi için de faydalı olabilir. Gordon vergi ödeme takvimi geldiğinde yatırım stratejilerinin de buna göre ayarlanarak vergi hasadının kolaylaştırılabileceğine dikkat çekiyor.

FTX’teki kırmızı bayraklar nasıl gözden kaçtı?

 

FTX skandalı: CEO parayı cebe indirmiş

 

FTX’te durum Enron’dan daha kötü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)21 Kasım 2022 14:37

    Ders bu... bende örnek veriyorum.   4 yerli 2 yabancı sitede hesap var diyelim sepet yapıyorsun... istersen bir kısmınıda soğuk cüzdana atıyorsun. Gerisi kısmet. malum abd de bankalar bile battı ne oldu ? borsamızda firmalar battı. bankalar battı. burada mevzu şu. hesaplarında olan değerlerin garantisini firmalar veremıyor. uzun vade bekleyenler, bankalara yonelecektır. bazı bankalar soğuk cüzdanda normal hesap gibi saklama hizmeti evrecektır. yada sigorta firmaları hesap başına xxx usd temınatlı hesplar koruma altına alınacaktır vb. yani TC de bankadan, x firmadan , z aracı kurumdan, z aracılığı vb al-sat yağtığında paran TAKAS bankda kurumlar komisyonlu aracı oluyor.. sıkıntı bu FtX de..