E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarFTX’teki kırmızı bayraklar nasıl gözden kaçtı?---

FTX’teki kırmızı bayraklar nasıl gözden kaçtı?

FTX’teki kırmızı bayraklar nasıl gözden kaçtı?
21 Kasım 2022 - 11:29 borsagundem.com

Kripto borsası FTX’in iflası birçok büyük fon yöneticisini de kayba uğrattı. Kripto borsasındaki birçok uyarı işaretine rağmen yatırımların devam etmesi fon yöneticilerine ilişkin soru işaretlerini ortaya çıkarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto dünyasının en çok konuşulan ismi Sam Bankman-Fried henüz 25 yaşındayken kripto yatırım işletmesini Silikon Vadisi yatırımcılarına sunmuştu. O dönemde yatırımcılarsa Bankman-Fried’a ve destekçilerine tecrübesizliği ve kripto konusundaki bilgisizliği nedeniyle gülüyordu.

Bankman-Fried ağustos ayında kariyerinin başlarına ilişkin yaptığı bir açıklamada, “Hiçbirimiz daha önce bir şirket yönetmedik ve önümüzdeki salı gününe kadar 100 milyon dolar istiyoruz. Yatırımcılar için hiç ikna edici bir adım değildi" ifadelerine yer verdi.

Beş yıl sonrasına gelindiğinde ise Bankman-Fried, kendi sözleriyle, "dünyanın en büyük fon toplayıcılarından" biri haline gelmişti.

Bankman-Fried nihayetinde FTX'i için milyarlar toplamak için Silikon Vadisi'ndeki en tanınmış firmalardan bazılarına bağlandı. Geçtiğimiz bir buçuk hafta içindeki hızlı çöküşünden sonra, bu başarı hikayesi şimdiye kadarki en yanlış yatırım durum tespitlerinden biri gibi görünüyor.

FTX'in destekçileri arasında oldukça yüksek sermayeli fonlar bulunuyor. 181 milyar dolarlık Kanada merkezli öğretmen emeklilik fon planı Ontario Teachers da bunlardan birisi. Fon onlarca yıldır özel şirketlere para yatırıyor ve yatırım yaptığı şirketlerin kurumsal yönetimine aktif ilgi duymasıyla da biliniyor.

Ontario Teachers, Ekim 2021'de 420 milyon dolarlık fon toplama turunun bir parçası olarak iki FTX kuruluşuna 75 milyon dolar yatırdı. Söz konusu fon toplama turunda Tiger Global Management ve Singapur'un devlet varlık fonu Temasek Holdings gibi diğer büyük yatırımcılar da FTX’e yatırım gerçekleştirdi. Üç ay sonra, Kanadalı fon FTX.US'e 20 milyon dolarlık bir takip yatırımı daha gerçekleştirdi.

The Wall Street Journal’ın haberine göre FTX’in ekim ayındaki finansmanın yaklaşık 300 milyon dolarlık kısmı, şirketteki kişisel hisselerinin bir kısmını satan Bankman-Fried'a gitti. Haberde FTX mali kayıtları ve işleme aşina olan kişiler kaynak olarak gösterildi.

Bloomberg’ün haberine göre, Ontario Teachers fonunda FTX hisse senedi alım süreci, bu büyüklükte bir yatırım için normaldekinden daha zor bir süreçten geçti. Habere göre birden fazla yatırım komitesi alım sürecini gözden geçirdi. Yatırım, yirmi yıldır fonda bulunan risk sermayesi kolunun oldukça saygı duyulan başkanı Olivia Steedman tarafından desteklendi.

Ontario Teachers Sözcüsü Dan Madge, “Yatırım ekiplerimiz yatırım yapmadan önce yıllarını dijital varlık alanını takip ederek geçirdiler. Teachers Venture Growth’un (TVG, Ontario Teachers’ın büyüme sermayesi fonu) tezi, FTX gibi ticaretlerin amacı, tek bir kripto para biriminin risklerine maruz kalmadan dijital varlıklar hakkındaki bakış açılarımızı iyileştirmeye yardımcı olmaktı. TVG, yatırımla ilgili riskleri değerlendirmemiz için deneyimli dış danışmanlarla ortaklaşa bir şekilde FTX'i aylarca titizlikle inceledi” açıklamasında bulundu.

Fon günün sonunda FTX’e yaptığı 95 milyon dolarlık yatırımın tamamından zarar etti.

Kırmızı bayraklar neden görülmedi?

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre fon yöneticileri tüm bu tehlike işaretlerine rağmen uzun vadeli yatırım fırsatları gördükleri kripto alanından kopmak istemedi. Emeklilik fonu perşembe günü yaptığı açıklamada yatırım sürecinin sağlam olduğunu savundu. Fon yöneticisinden yapılan açıklamada, "hiçbir durum tespiti sürecinin, özellikle gelişmekte olan bir teknoloji işletmesi bağlamında tüm riskleri ortaya çıkaramaz" denildi.

Ancak Bloomberg haberinde, FTX'in düzgün bir yönetim kuruluna sahip olmamasına ve Alameda Research ile aralarındaki çıkar çatışmalarına dikkat çekildi. Haberde birçok kırmızı bayrağın mevcut olduğunu ancak fonun bu uyarı işaretlerini kaçırdığı belirtiliyor.

Ontario Teachers, FTX pozisyonunun fonun varlıklarının %0.05'inden azını oluşturduğunu ve "finansal teknoloji sektöründe gelişmekte olan bir alana küçük ölçekli bir yatırım" olduğunu söyledi. Bazı uzmanlar bu yaklaşımı savunuyor.

McGill Üniversitesi Finans Profesörü Sebastien Betermier, "Son beş, altı, yedi yılda kripto para birimlerinin büyümesinin muazzam olduğunu anlamamız gerekiyor. Bir emeklilik fonu gibi uzun vadeli bir yatırımcının bakış açısına göre ise şu soru öne çıkıyor: Servetimizin bir kısmını kriptoya yatırmalı mıyız?” ifadelerine yer verdi.

 

FTX skandalı: CEO parayı cebe indirmiş

 

Noel Baba bu yıl Wall Street’i ziyaret edecek mi?

 

FTX’te durum Enron’dan daha kötü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murat21 Kasım 2022 12:16

    Amerika ve Kanada emeklilik fonlarında muazzam para var, BIST yönetimi ve aracı kurumların bunları ziyaret edip, 5 fk , 2pd türk şirketlerine çekmesi lazım....adamlar yılda %5 getirili hazine senetleri yerine büyüyen ve gelişen Türk firmalarını tercih edeceklerdir