E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarFTX’te durum Enron’dan daha kötü---

FTX’te durum Enron’dan daha kötü

FTX’te durum Enron’dan daha kötü
18 Kasım 2022 - 11:29 borsagundem.com

FTX’in iflasını denetleyen CEO John Ray III, kripto firmasındaki durumun Enron’dan bile kötü olduğunu söyledi. Ray şirkette güvenilir hiçbir kaydın olmadığının altını çizdi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2000’lerin başındaki Dot-com balonunun simgesi haline gelen Enron’un tasfiye sürecini denetleyen ve bir iflas uzmanı olan FTX’in yeni CEO’su John Ray III kripto şirketinde durumun çok daha kötü olduğunu söyledi. Financial Times’ın haberine göre CEO, FTX’in iflasının 40 yıldan fazla bir süredir gördüğü en kötü kurumsal iflas vakası olduğunu açıkladı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, John Ray III, kripto CEO’su Sam Bankman-Fried’ın istifası sonrasında FTX’in iflasını yönetmek amacıyla görevlendirilmişti.

Daha önce Enron'un da iflasını yöneten Ray, ABD mahkemelerine gönderdiği raporda, daha önce “kurumsal kontrollerin bu denli başarısız olduğu ve güvenilir mali bilgilerin bu kadar eksik olduğu” hiçbir şirket görmediğini söyledi. CEO, Sam Bankman-Fried'in dijital varlık piyasalarını krize sokan 32 milyar dolarlık kripto borsasının kalbindeki kaosun ve kötü yönetimin altı çizildi. Bankman-Fried, yeni raporlar hakkında yorum yapma talebine henüz yanıt vermedi.

Ray, FTX International, FTX US ve Alameda Research ticaret şirketinde "sistem bütünlüğünden ödün verdiğini", "yurtdışında düzenleyici gözetiminin hatalı yapıldığını" ve "kontrolün deneyimsiz, sofistike olmayan ve potansiyel olarak tehlikeye atılmış bireylerden oluşan çok küçük bir grubun elinde yoğunlaştığını" söyledi.

Güvenilir kayıt yok

ABD’nin Delaware'deki federal iflas mahkemesine iletilen acı verici raporlar, Bankman-Fried'ın FTX'teki kötü yönetiminin bir resmini çizdi. Kripto şirketi Sequoia, SoftBank ve Temasek gibi üst düzey risk sermayesi yatırımcılarından milyarlarca dolar toplamıştı.

Ray, FTX'in müşterilerin dijital varlıklar için uygun defterleri, kayıtları tutmadığını veya güvenlik kontrollerini sağlamadığını söyledi. CEO "müşteri fonlarının kötüye kullanımını gizlemek" için bir yazılım kullanıldığını ve Alameda'nın özel muamele gördüğünü söyledi. FTX'in bir muhasebe departmanına sahip olmadığını ve bunun yerine "bu işlevi" dış kaynaklar üzerinden sağladığını da sözlerine ekledi.

Şirket fonları keyfe keder kullanılıyor

Şirketin kendi banka hesaplarının "doğru bir listesi" yoktu, hatta bunun için çalışan kişilerin tam bir kaydı bile yoktu. FTX, dijital varlıklarının güvenlik anahtarlarını yönetmek için "güvenli olmayan bir grup e-posta hesabı" kullandığını da sözlerine ekledi.

Ray'e göre, grubun fonları personel ve danışmanlar tarafından "ev ve diğer kişisel eşyaları satın almak için" kullanıldı ve ödemeler çevrimiçi bir sohbette "kişiselleştirilmiş emojiler" kullanılarak onaylandı.

Kayıtsız iletişim teşvik edildi

CEO FTX’in ana uluslararası kripto borsasındaki karar verme süreçlerine ilişkin kayıtların eksikliğinin altını çizdi. Bankman-Fried'in sık sık otomatik silme işlevine sahip mesajlaşma platformlarını kullandığını ve "çalışanları da aynısını yapmaya teşvik ettiğini" söyledi.

Raporlarda listelenen varlıklar arasında Alameda'dan alınan 4,1 milyar dolarlık kredi vardı ve bunun 3,3 milyar dolarını Bankman-Fried'e hem kişisel olarak hem de kurumsal olarak kontrol ediyordu.

Bankman-Fried daha önce Financial Times'a verdiği bir demeçte, FTX'in "yanlışlıkla" Alameda'ya 8 milyar dolarlık FTX müşteri fonu verdiğini söylemişti.

FTX’in toplam varlığı sadece 659 bin dolar

Ray, iflas işlemlerinin temel hedefleri arasında "Bankman-Fried'e karşı [potansiyel yasal] suçlamalara yönelik kapsamlı, şeffaf ve kasıtlı bir soruşturma" gerçekleştirmek olduğunu söyledi.

Akademi ve sektör uzmanları, iflasa yol açtığı iddia edilen suistimallerin ölçeği göz önüne alındığında, alacaklıların FTX'in yönetimini devralmak için atanmış bir "mütevelli" ye sahip olmaya çalışabileceklerini söyledi.

Ray, FTX uluslararası borsası tarafından tutulan kripto varlıklarının gerçeğe uygun değerinin 30 Eylül itibariyle sadece 659.000 dolar olduğunu da sözlerine ekledi. Raporlar, müşterilere borçlu olunan kripto varlıkların tahminini içermiyor, ancak "önemli" olmalarının beklendiğini belirtiliyor.

Ray, FTX'in 740 milyon dolarlık kripto para birimini güvence altına alınabileceği çevrimdışı "soğuk" cüzdanlara taşıyabildiğini söyledi. Şirket ayrıca, iflas başvurusunda bulunduktan hemen sonra yaklaşık 400 milyon dolarlık bir kripto kaybına uğradığı hacker saldırısıyla karşı karşıya kalmıştı.

İflas süreci, şirket tarafından tutulan güvenilir bilgilerin eksikliği nedeniyle engellendi. Ray şirket raporlarında, Bankman-Fried FTX'i çalıştırdığında sırasında hazırlanan bilanço rakamlarının bile güvenilmez olabileceğine dikkat çekti.

Geçen hafta cuma günü yapılan ilk iflas başvurusunda, FTX International, FTX US ve Alameda'nın birleşik varlık ve yükümlülüklerinin 10 milyar ila 50 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyordu.

Kurumsal yatırımcılar kriptoda, beklemeyi tercih ediyor

 

El Salvador Devlet Başkanı: Her gün 1 Bitcoin alacağız

 

Binance CEO'su: Kripto endüstrisi kurtarma fonuna ilgi büyük

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ19 Kasım 2022 16:51

    BİR GÜN SABAH KALKACAĞIZ Kİ PİSALAR ÇÖKMÜŞ VE ÇÖP OLMUŞLAR DEMEK Kİ BU ONU GÖSTERMEKTEDİR.

  • ALİ KODUŞ19 Kasım 2022 16:41

    BEN ASIL FELAKETİ SEÇİMLERDEN SONRA PİYASALARIMIZDA YAŞANACAĞINI DÜŞÜNMEKTEYİM.

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ18 Kasım 2022 16:23

    Asıl felaket bizim borsamızda kopacak yakında.dikkatli olun.

  • Murat18 Kasım 2022 12:37

    Nerde Amerika BDDK si , iki tane zıpır hippi milletten para toplama yetkisini nerden alıyor....mustehak tabii salaklara

  • baran18 Kasım 2022 11:50

    Neredesin yalancı sahtekar sırıtık?  Yere göğe sığdıramadığın kripto jetonları kime satmaya çalışıyordun.  Ahlaksız cevap ver!   FTX  den sonra sıra Elon Musk a gelecek şişirdiğiniz hayal dünyası ahir dünyanızda sizi rezil edecek.