E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed, borsalara büyük bir sürpriz yaptı---

Fed, borsalara büyük bir sürpriz yaptı

Fed, borsalara büyük bir sürpriz yaptı
16 Aralık 2022 - 11:06 borsagundem.com

Fed, yaptığı sürprizle piyasaları şaşırtmayı başardı. Enflasyondaki yavaşlamaya rağmen şahin tavrını sürdüren Fed, öngörüleri boşa çıkartarak borsalarda karamsar bir hava esmesine neden oldu.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar için Fed’in 50 baz puanlık faiz artırım kararı zaten beklenen bir gelişmeydi ancak kararın ardından borsalarda düşüş hızlandı. Bunda, Fed’in şahin tavrını daha da koyulaştırmasının büyük etkisi oldu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed’in piyasalara asıl büyük sürprizi ise 2023 yılı için nihai faiz oranı öngörüsünü yüzde 5,1’e yükseltmesi oldu. Kötü haberler bununla da sınırlı kalmadı.

Ekonomik yavaşlama ve işsizlik

Seeking Alpha’da yayınlanan analize göre, Fed, büyüme tahminlerini düşürürken işsizlik ve enflasyon tahminlerini de yükseltti. Mesaj olabildiğince açıktı; Fed, 2023 yılında sadece faiz oranlarını artırmaya devam etmeyecek aynı zamanda Eylül ayında öngörülenden daha büyük bir ekonomik yavaşlamayı ve daha yüksek işsizlik oranını da kabul edecek.

Fed'in daha fazla sıkılaştırmaya gitmesi için ise doğru finansal koşullara ihtiyacı bulunuyor. Bu koşulların mevcut düzeyine bağlı olarak, daha yapılacak çok iş olduğu ise gözüküyor. Finansal koşullar, Eylül TÜFE raporunun ardından Ekim ayının ortasından bu yana önemli ölçüde rahatlamıştı ancak şu anda Fed'in oranları toplamda 200 baz puan artırmasından önceye, Ağustos ayı seviyelerine geri dönmüş durumda.

Fed'in daha fazla sıkılaştırmaya gitmesi için doğru finansal koşullara ihtiyacı bulunuyor.

Varlık fiyatları düşmeli

Bu noktada finansal koşulların kısıtlayıcı olmanın yakınından bile geçmediği görülüyor. Chicago Fed Ulusal Finansal Koşullar endeksi sıfırın altında olduğunda koşulların ekonomiye uyumlu olduğunu, sıfırın üzerinde olduğunda ise koşulların kısıtlayıcı olduğunu gösteriyor. Powell, basın toplantısında, daha ilk soruyla birlikte niyetini açıkça ifade etti ve Fed'in bugünkü hissiyatının, kısıtlayıcı bir politika duruşunda olmadığı yönünde olduğuna dikkat çekti. Fed para politikasını finansal koşulları hem gevşeterek hem sıkılaştırarak uyguluyor.

Yani Fed, finansal koşullar ekonomiyi ve iş gücü piyasasını yavaşlatacak kadar sıkılaşana kadar oranları artırmaya devam edecek. Piyasalar Fed ile ne kadar uzun süre mücadele ederse ve koşullar sıkılaşmazsa, Fed'in şahin söylemlerine ve muhtemelen faiz artırımlarına o kadar devam etmesi de muhtemel gözüküyor.

Oranlar arttığında, dolar güçlendiğinde, alım satım marjları genişlediğinde, volatilite arttığında ve hisse senedi fiyatları düştüğünde, finansal koşullar sıkılaşıyor demektir. Finansal koşulların sıkılaşmasını istediklerini ve yeterince kısıtlayıcı olmadıklarını söylemeleri, varlık fiyatlarının düşmesi gerektiğinin sinyallerini veriyor.

Fed, finansal koşullar ekonomiyi ve iş gücü piyasasını yavaşlatacak kadar sıkılaşana kadar oranları artırmaya devam edecek.

Piyasa Fed'i yanlış okudu

Daha da önemlisi, piyasa açısından bakıldığında, piyasaların Fed'i tamamen yanlış okuduğu anlaşılıyor. Piyasalar daha yavaş faiz artırımlarını Fed'in faiz artırımlarına son vereceğinin bir işaret olarak görmeye meyilliydi. Oysa Fed, sadece faiz oranlarını yükseltmekle kalmayacaklarını, aynı zamanda oranları mevcut piyasa fiyatlarının üzerine çıkaracaklarını söyleyerek sert bir şekilde geri adım attı.

Piyasalar, federal fon oranlarının Mayıs ayına kadar yüzde 4,85 ile zirve yapacağını ve ardından Fed'in Aralık 2023'e kadar oranları yüzde 4,4'e düşürmeye başlayacağını tahmin etti ama yanıldı.

Enflasyon aşağı doğru yuvarlanıyor olabilir, ancak enflasyonun yuvarlanıp yuvarlanmadığını bilmek de bu şartlar altında imkansız gözüküyor. Bundan 12 ay önce, TÜFE enflasyon takas piyasası bu yılın sonunda yüzde 3,4'lük bir enflasyon oranını fiyatlıyordu. Şimdi, gelecek yılın sonuna kadar yüzde 2,4’lük bir oran öngörülüyor. Bu bile, enflasyonun hangi seviyede yavaşladığını bilmenin ne kadar imkansız olduğunu gösteriyor.

Piyasaların, Fed’in verdiği nihai faiz oranı olan yüzde 5,1’in 2023 yılının tamamı için geçerli olduğunu bilmesi gerekiyor. Ayrıca, Fed projeksiyonlarında 2024 yılına kadar faiz indirimi gözükmüyor. Bu da, faiz oranlarının ve doların çok düştüğü ve hisse senedi fiyatlarının çok fazla yükseldiği anlamına geliyor.

Fed projeksiyonlarında 2024 yılına kadar faiz indirimi gözükmüyor.

Hisse senetleri düşebilir

Fed’in sahneye çıkmasının ardından, bundan sonra bir piyasa rallisi artık oldukça abartılı görünüyor çünkü Fed açık bir şekilde finansal koşulların sıkılaştırılmasını istediğini söylüyor.

Bunun da ötesinde, Fed, ekonomiyi büyüme olmayan bir duruma sürükleyen bir ekonomik yavaşlamayı kasten tetiklediğini de ifade ediyor. Analistler hala gelecek yıl için neredeyse yüzde 7'lik kazanç artışını fiyatladıkları için, ekonomiye dair bu itirafın zaten düşmeye başlayan ve muhtemelen çok yüksek olan 2023 kazanç tahminleri üzerinde daha ağır baskı yaratması ise kesin gözüküyor.

Fed finansal koşulların sıkılaştırılmasını istediğini söylüyor. Fed ayrıca ekonominin yavaşlamasını beklediklerini, kazanç tahminlerinin muhtemelen çok yüksek olduğunu ve yatırımcıların hisse senedi satın almak için tarihsel olarak yüksek bir çarpan ödemesi gerektiğini anlatıyor. Bu da hisse senetleri için ileriye dönük olarak ideal bir yatırım seçeneği izlenimi vermiyor.

Fed piyasalara büyük bir sürpriz yapabilir

 

S&P500 üzerine Fed gölgesi düştü

 

New York Fed imalat endeksi, beklenenden fazla düştü

 

Bill Ackman: FED resesyon olmadan hedefine ulaşamaz

 

Küresel piyasalar FED kararlarını nasıl değerlendirdi?

 

Fed kararı sonrası borsaları neler bekliyor?

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YUSUF KALEKAPISI17 Aralık 2022 10:56

    Gerçekleri görmüyormusunuz.kışın dünya da büyük ekonomik sıkıntılar çıkacak diyor şirketlerin çoğu binlerce işcisini çıkartıyor bizin aracı kurumlarda veriyor gazı endeks iki ye üçe dörte katlayacak diyor.haaaaaaaaaaaaa (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)