E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBill Ackman: FED resesyon olmadan hedefine ulaşamaz---

Bill Ackman: FED resesyon olmadan hedefine ulaşamaz

Bill Ackman: FED resesyon olmadan hedefine ulaşamaz
15 Aralık 2022 - 12:28 borsagundem.com

Milyarder hedge fonu yöneticisi Bill Ackman ABD ekonominde derin ve iş piyasasını çökertecek bir resesyon gerçekleşmeden FED’in fiyat istikrarı hedeflerine erişemeyeceğini söyledi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandeminin başından bu yana gerçekleştirdiği yerinde piyasa tahminleriyle firması Pershing Square’e milyar dolarlar kazandıran hedge fon yöneticisi Bill Ackman, ABD ekonomisi şiddetli bir krizden geçmeden ABD Merkez Bankası’nın (FED) %2'lik enflasyon hedefine ulaşılamayacağına inanıyor.

Pershing Square Capital'in kurucusu ve CEO'su olan milyarder hedge fonu yöneticisi çarşamba günü paylaştığı Twitter mesajında ABD enflasyonunu yorumladı. Ackman FED’in uzun vadeli fiyat istikrarı hedefini belirleyen enflasyon seviyesine geri dönülmesi için "derin” ve “istihdamı yok edecek" bir “resesyonun” gerekeceğini söyledi.

FED’in faiz kararı sonrası yaptığı paylaşımda Ackman, “Enflasyon yüzde 2’ye geri dönse bile uzun vadede burada sabit kalmayacaktır. Uzun vadede %3 civarındaki enflasyonu kabul etmek uzun vadeli güçlü bir ekonomi ve istihdam büyümesi için daha iyi bir strateji” açıklamasında bulundu.

FED dün gerçekleşen para politikası toplantısında politika faizlerini 50 baz puan yükselterek %4,25-%4,5 aralığına taşıdı. Bu yıl gerçekleştirilen yedinci ve son faiz artışında FED yöneticileri son dört para politikası toplantısında gerçekleştirilen 75 baz puanlık artışlara göre daha sınırlı bir düzenlemeyi benimsedi. Ancak %4,25’e gelen politika faiz oranları 1980’den bu yana görülen en yüksek seviyeyi işaret ediyor.

FED Başkanı Jerome Powell faiz kararının ardından gelecek yılda da yeni faiz artışlarının geleceği mesajını paylaştı. Powell merkez bankasının enflasyon hedefine ulaşmak için gerekli olduğu sürece finansal koşulları sıkılaştırmaya devam edeceğini vurguladı.

Powell açıklamasında, “Enflasyon hedefimizi değiştirmek düşündüğümüz ve düşüneceğimiz bir şey değil. Bunu düşünmenin zamanı değil” ifadelerine yer verdi.

ABD Merkez Bankası’nın çarşamba günü yayınlanan yeni noktasal grafikleri FED üyenin istihdam ve enflasyona ilişkin beklentilerini de içeriyor. Buna göre, FED üyeleri ABD’deki işsizlik oranının gelecek yılın sonuna kadar %4,6’ya yükselmesini ve çekirdek enflasyonun da %3,5’e düşmesini bekliyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu göstergeler son verilere göre sırasıyla %,3,7 ve %6 seviyesinde.

ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) kasım ayında yıllık bazda %7,1 oranında yükseldi. FED’in baz aldığı enflasyon göstergesi olan enerji ve gıda gibi değişken fiyatları dışarıda bırakan çekirdek enflasyon verileri ise kasım ayında yıllık bazda %6 seviyesindeydi.

FED’in işaret ettiği ger bir gösterge fiyat istikrarı hedeflerinin şu anda en az üç kat yukarısında.

3,5 milyar dolarlık kişisel serveti olan ünlü hedge fonu yöneticisi Bill Ackman daha önceki bir açıklamasında da ABD Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelesinde başarılı olma ihtimaline yönelik şüphelerini dile getirmişti. Ackman geçen ay Pershing Square yatırımcılarıyla gerçekleştirdiği üçüncü çeyrek bilanço açıklamasında enflasyonun faiz oranlarıyla birlikte yapısal olarak daha da yükseleceğini ve bu faktörlerin her birinin hisse senetleri piyasaları için risk oluşturduğunu belirtmişti.

Ackman Çarşamba günkü açıklamasında, “Küreselleşme karşıtlığı, alternatif enerjiye geçiş, çalışanlara daha fazla ücret ödeme ihtiyacı, piyasalardaki daha düşük risk alımları, daha kısa tedarik zincirleri gibi unsurların tamamı enflasyonist. FED şu anda hedefini değiştiremez. Ancak gelecekte muhtemelen böyle yapacak” öngörüsünde bulundu.

Milyarder borsa uzmanı bu yılın başlarında FED’in agresif faiz politikasını desteklemişti ve temmuz ayında 100 baz puanlık bir faiz artışı çağrısında bulunmuştu. Hedge fonu yöneticisi yükselen faiz oranlarına firmasının yaptığı yüklü bahislerden büyük ölçüde para kazandı. Faiz oranlarındaki yükseliş ihtimaline yatırım yapan bir dizi hedge yatırımı sayesinde Ackman’ın firması bu yıl yaklaşık 2 milyar dolar gelir elde etti. Ackman’ın firması Kovid-19’un başlamasından bu yana 5,2 milyar dolar kazandı.

Küresel piyasalar FED kararlarını nasıl değerlendirdi?

 

Fed kararı sonrası borsaları neler bekliyor?

 

Altın Fed sonrası düşüşte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)