E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar FED kararlarını nasıl değerlendirdi?---

Küresel piyasalar FED kararlarını nasıl değerlendirdi?

Küresel piyasalar FED kararlarını nasıl değerlendirdi?
15 Aralık 2022 - 11:22 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası’nın 50 baz puanlık faiz artışı beklentileri karşılasa da FED’in gelecek yıl için tahminlerin üzerinde bir faiz artışı hedefi belirlemesi yatırımcıların gerilmesine yol açtı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasaların haftalardır merakla beklediği ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararının ardından ABD borsaları düşüşe geçti. FED yönetimi iki gün süren para politikası sonrasında dün faizleri 50 baz puan yükselttiğini açıklamıştı.

FED açıklamasının ardından Wall Street’in gösterge endeksi S&P 500 öğleden sonra dalgalı bir seansın ardından %0,6’lık düşüşle kapandı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise %0,8 düştü. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre her iki endeks de FED Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısının ardından yüzde 1’den fazla düşüş gösterdi.

ABD borsaları çarşamba gününe yükselişle başlamıştı. Yatırımcılar ABD tüketici fiyat endeksi kasım ayı verilerinde enflasyonun yavaşlamaya başladığı gösteren işaretleri izledi. Zira rakamlara göre ABD enflasyonu neredeyse bir yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

FED’in Çarşamba günü oybirliğiyle aldığı para politikası kararı faiz oranları aralığını yüzde 4,25 ila yüzde 4,5 aralığına çıkardı. Böylelikle FED son dört faiz toplantısında gerçekleştirdiği 75 baz puanlık agresif sıkılaştırma politikasını da yavaşlatmış oldu.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyeleri borçlanma maliyetlerinin gelecek yılın dördüncü çeyreğine kadar yüzde 5,1 seviyesinde olmasını beklediklerini açıkladı. Piyasalarsa FED açıklamalarından hemen önce FED’in nihai faiz artışı beklentilerini %4,8’den %4,9’a yükselteceği öngörüsünü fiyatlandırıyordu.

FED’in açıklamaları üyelerin faiz tahminlerini içeren gözden geçirilmiş noktasal grafikle birlikte geldi ve gelecek yıl beklenenden daha fazla faiz artışı yapılacağı beklentilerini gösterdi. FED üyeleri 2023 sonu için enflasyon tahminlerini de %3,5’e çekti. Bir önceki noktasal grafikte eylül ayı için enflasyonun %3,1 olacağı hesaplanıyordu.

FED rotayı koruduğunu göstermek istiyor

Financial Times’ın haberine göre Goldman Sachs Varlık Yönetimi Kamu Yatırımları Baş Yatırım Sorumlusu Ashish Shah konuyla ilgili açıklamasında, “FED’in finansal koşulların gevşemesini istemediğini düşünürseniz, noktasal grafik beklentilerinizle çok uyumludur. Piyasalar gördüğümüz son iki rapordan sonra 2023 için daha düşük bir enflasyon tahmini bekliyor olabilir. Bu tablo ya FED’in tahminlerini güncellememesi anlamına geliyor ya da FED enflasyonun daha kalıcı olmasını bekliyor ve rotalarını koruyacaklarını söylüyor ki bu çok daha yakın bir ihtimal” ifadelerine yer verdi.

S&P 500 rallisinin sonu parlak değil

S&P 500 Endeksi ekim ayının başlarından bu yana yaklaşık yüzde 12 yükselerek 2020’nin ikinci çeyreğinden bu yana en güçlü çeyrek performansını gerçekleştirme yolunda ilerliyor. Ancak bazı analistler rallinin daha fazla uzun süreceği konusunda şüpheli.

UBS Küresel Servet Danışmanlığı Amerika Birimi Baş Yatırım Sorumlusu Solita Marcelli FED açıklaması öncesinde verdiği bir demeçte, “Hisse senetlerinin ufukta faiz indirimleri görünene kadar genellikle bir dönüm noktası görmediği göz önüne alındığında, önümüzdeki üç ila altı ay içinde sürekli bir rallinin muhtemel olduğuna hâlâ inanmıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Devlet tahvili piyasalarında büyüme beklentilerini takip eden 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri faiz açıklamalarının yapıldığı çarşamba gününü yüzde 0,03 düşüşle yüzde 3,48’le tamamladı. Faiz beklentilerindeki değişikliklere duyarlı olan iki yıllık ABD Hazinesi getirileri ise 0,01 yüzdelik puan azalarak yüzde 4,22'ye geriledi. Tahvil piyasalarında fiyatların yükselmesi getirilerin düşmesine neden olur.

Tahviller salı günü açıklanan ve beklenenin altında gelen ABD kasım ayı enflasyon verilerinin ardındansa ralli yapmıştı.

Küresel piyasalarda dolar diğer altı büyük para birimi karşısında %0,4 değer kaybetti. Dolar bir önceki seansta da düşmüştü.

ABD Doları’nı takip eden endeksler son haftalarda düşüş gösterse de yılın başından bu yana %8’in üzerinde yükseldi. Dolarda yıllık bazda görülen bu güçlü performans FED’in faiz artışları ve stres dönemlerinde yatırımcıların doları güvenli liman statüsünde görmesi eğilimleri tarafından destekleniyor.

Fed kararı sonrası borsaları neler bekliyor?

 

Asya borsaları Fed'in faiz kararıyla düştü

 

ABD borsalarında Fed etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)