E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon artarken yatırım stratejisi nasıl olmalı?---

Enflasyon artarken yatırım stratejisi nasıl olmalı?

Enflasyon artarken yatırım stratejisi nasıl olmalı?
05 Ocak 2021 - 15:45 borsagundem.com

40 yıldır devam eden dezenflasyon süreci 2021’de sona mı erecek? Enflasyonun dönüşü bu yıl ve ilerleyen yıllarda yatırımcıların piyasalarda izlemesi gereken stratejileri değiştirecek

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sermaye ve yatırım portföyü yöneten uzmanların bugün cevaplaması gereken en önemli soru, 40 yıldır devam eden dezenflasyon trendinin 2021’de sona erip ermeyeceği? Eğer enflasyon geri dönüyorsa, bu yıl ve ilerleyen yıllarda piyasa koşullarını büyük ölçüde değiştirebilir. Küresel merkez bankalarının parasal genişleme politikaları, korona virüsün ardından küresel ekonomik toparlanmaya destek olurken, para birimlerini değersizleştirdi.

Artan altın ve Bitcoin fiyatları, yatırımcılar portföylerini enflasyona karşı koruma altına almak isterken, bu durumun belirgin göstergeleri oldu. Altın güvenli liman olarak görülmeye devam ediyor.

Henüz enflasyonun geri gelişi üzerinde fikir birliğine varılmamış olsa da, bu konu 2021 piyasalarının öne çıkan teması olabilir ve küresel tüketim mallarındaki canlanmayla bir araya gelebilir. Bu özellikle küresel pandemi nedeniyle, politika yapıcıların Modern Para Kuramı’na yöneldiği dönemlerde endişe yaratıyor. Modern Para Kuramı, mali açıkların, hükümetin kendi para biriminde borç aldığı sürece sorun olmadığını söylüyor. Bu şekilde enflasyon kontrol altında tutuluyor.

Enflasyondan bahsettiğimizde, %4’lük bir enflasyondan söz etmiyoruz. ABD Merkez Bankası’nın (FED) ortalama %2’lik enflasyon hedefinden bahsediyoruz. FED Başkanı Jerome Powell, enflasyonun çağımızın en büyük zorluklarından biri olduğunu söyledi.

FED tahvil alımları yaparak ve faiz oranlarını sıfıra indirerek küresel sabit getirili piyasalarını alt üst etti. Bu süreçte Powell çok yüksek enflasyondan değil, aksine çok düşük enflasyondan söz etti. FED’in ekonomiye yeni yaklaşımı da kamu borcuna yönelik algıları değiştiriyor.

Yeni fikir birliği, hükümetlerin düşük enflasyonun hakim olduğu bir dünyada, harcama yapmak için daha fazla alanının olduğuna odaklanıyor. Bu şekilde mali politikaların, ekonomileri yönetmek için çok daha tedbirli bir kullanımı olabilir.

Forbes’un haberine göre, bu yıl karşımıza çıkacak kilit makro tema, enflasyonun piyasalardaki beklentilerin çok üzerinde artacağı yönünde olabilir. Özellikle de gelişen piyasalardaki merkez bankalarının diğer yöne bakma ihtimali yüksekken.

Parasal politika, son on yılın birçok dezenflasyon yanlısı kuvveti yavaşlarken ya da tersine dönerken (örn. küreselleşme ve düşük işgücü maliyeti) gevşek kalmaya devam edecek.

Dahası, aşıların tüketici harcamalarını pandemi öncesi seviyelere yükseltmesiyle de parasal velosite artabilir ve enflasyon yükselebilir. 

Politika yapıcıların enflasyonun kötünün iyisi olduğu ve artan gelir eşitsizliğiyle savaşmak için kullanılabilecek tek sosyo politik çözüm olduğu konusundaki algısı artıyor.

Yeni kitabı The Inflation Myth’te (Enflasyon Miti) Mark Mobius, bugün enflasyon hakkında bildiklerimizin gerçeği yansıtmadığını söylüyor. 

Teknolojik inovasyon daha ucuz ve daha kaliteli ürünler sağlarken, bu gelişmeler mevcut enflasyon ölçümlerinde yer almıyor. Mobius’a göre, “bugün enflasyon hakkında bildiklerimiz artık gerçeği yansıtmıyor.”

Yükselen enflasyon ilk aşamada dik getiri eğrileri oluşturacak ve zaman içinde getiri eğrisi kontrolü ve ağır borç parasallaştırması politikalarına yol açacak. Bunun sonucunda yatırımcılar, özellikle küresel gelişen ülke piyasaları gibi reel varlıklara yönelecek. Rusya ve Brezilya gibi, tüketim malları açısından zengin gelişen ülkeler, küresel enflasyon beklentileri yükselirken en iyi korumayı sağlayabilir.

Piyasalarda eski düşman ortaya çıktı

 

Milyarder yatırımcıdan balon uyarısı

 

Bitcoin rallisi 2021 piyasalarının sinyallerini veriyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)