E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda eski düşman ortaya çıktı---

Piyasalarda eski düşman ortaya çıktı

Piyasalarda eski düşman ortaya çıktı
05 Ocak 2021 - 12:21 borsagundem.com

S&P 500 2016 yılından bu yana, yeni yıla girişte en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Piyasalar mutasyonlu korona virüsün yayılmasına tepki veriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni yılın ilk gününde, piyasalarda eski bir düşman ortaya çıktı: Korona virüs korkusu. Bu korku hisselerin son beş yıldaki en kötü açılış seansını gerçekleştirmesine yol açarken, ekonomik toparlanmayla ilgili endişeler yarattı.

Korona virüs vakaları tüm dünyada 85 milyona yükseldi ve daha katı kısıtlamalara yönelik korkuları artırdı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere’de üçüncü bir karantina uygulaması ilan etti. ABD’de ise, tüm dünyada hastanede tedavi gören hastaların sayısı 125,544’e ulaşmasına rağmen, aşı dağıtımı yavaş ilerliyor.

Piyasalara ise düşüş hakim. S&P 500 %1,5 düşüş göstererek, 2016 yılından bu yana, yılın ilk haftasında en kötü performansını sergiledi. 

Crossmark Global Investments’ın Baş Piyasa Stratejisti Victoria Fernandex, “düşüşün bir kısmı 2020’yle aynı hikaye. İnsanlar korona virüs vakalarında artış bekliyor ve bu da kısıtlamaların artacağı endişesini yaratıyor” dedi.

Açıklamasının devamında, “bu hikayede 2021 bir önceki yıldan çok farklı değil. Piyasalar hala korona virüs haberlerine tepki veriyor” ifadesini kullandı. Piyasalardaki düşüşü tetikleyen diğer faktörler de var. Aralık ayı sonunda, Bloomberg verilerine göre endeks getirilerin 30 katı seviyesinde işlem görürken, yeni yıla son 60 yılın en yüksek çarpanlarıyla girdi.

Salı günü Georgia’da yenilenecek olan ABD başkanlık seçimleri ise yatırımcıları endişelendirdi. Bunun nedeni ise, yapılacak olan seçimlerin sonucunda ABD Kongresi’nde demokratların kontrolü elde edip edemeyeceği belirlenecek.

Yeni bir yılın başlangıcında, düşüşle sonuçlanan bir gün, piyasalar için tehlike çanlarının çalmasına neden olmuyor. Geçtiğimiz 90 yılda, S&P 500’ün yılın ilk günündeki aşağı ya da yukarı yönlü hareketi, endeksin yılın geri kalanındaki performansını yılların yalnızca %53’ünde belirledi.

Yine de geçtiğimiz 90 yılda ABD’de bir korona virüs pandemisi görülmedi. Aşıların hükümetin söz verdiği hızda dağıtılmıyor olması da endişeleri yükseltti. Geçtiğimiz hafta, Jan Hatzius liderliğinde, Goldman Sachs analistleri, “yakın dönem için aşı haberleri son dönemde kötüye gidiyor” dedi.

Ekip, Ocak ayı ortasına kadar 25 milyon aşı dozunun dağıtılma ihtimalinin %25 olduğunu öngören the Good Judgement Project’in verilerini referans gösterdi. Tahminlerde yer alan dağıtım ihtimali, iki hafta önce %88 seviyesindeydi.

Tactical Alpha LLC’nin Baş Yatırım Uzmanı Alec Young, “aşı dağıtımının sorunsuz ilerlemesinin önünde birçok engel var” dedi. Açıklamasının devamında, “piyasalar sorunsuz bir süreci fiyatlayarak içinde bulunduğu dönemin çok ilerisine gitti, bu lojistik bir mücadele. En iyi koşullar altında bile zorluklar olması sürpriz olmayacak ancak insanlar tatildeyken piyasalar bir miktar iyimserleşti” ifadelerini kullandı.

Piyasalardaki değişim, 2020’nin sonunu belirleyen görüşlerin değiştiğine işaret etti. Pfizer ve Moderna’nın da içinde bulunduğu şirketler, korona virüs aşılarına yönelik olumlu veriler açıklamış ve ekonomik büyümeden fayda görecek olan hisselerin yükselişini tetiklemişti.

Pazartesi günü, “evde kal hisselerinden” oluşan bir sepet, Kasım ayından bu yana en iyi gününü yaşadı. Ancak ekonomik toparlanma beklentisiyle yükselen hisseler düşüş gösterdi. Emlak ve sanayi sektörü hisseleri geri çekilmenin liderleri oldu. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq 100 endeksi, %2,7 oranında düşüş gösterdi ancak daha sonra bu düşüşleri telafi etti.

Morgan Stanley’in ABD Baş Stratejisti Mike Wilson’a göre, Georgia’da tekrarlanacak olan seçimlerden, düzenleyicilerin kripto paralardaki yükselişi kontrol altına alma müdahalelerine, gelecek haftalarda piyasalardaki düşüşün devam etmesine neden olabilecek birçok potansiyel katalizör var.

Wilson, “ABD hisse piyasalarının ‘risk ödülü’nün ciddi anlamda kötüleştiğini ve piyasaların düşüş için tehlikeli bir noktada bulunduğunu kabul etmemiz gerekiyor” ifadesini kullandı.

Dow Jones’un hedefi 35 bin puan

 

Bitcoin rallisi 2021 piyasalarının sinyallerini veriyor

 

Banka hisseleri hedef fiyatları yükseltildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)