E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnerji hisselerinde yükselişi destekleyecek 3 sebep---

Enerji hisselerinde yükselişi destekleyecek 3 sebep

Enerji hisselerinde yükselişi destekleyecek 3 sebep
08 Nisan 2022 - 16:39 borsagundem.com

Küresel piyasalarda enerji hisselerindeki olağanüstü yükselişler gözlemleniyor. Ancak Bank of America’nın piyasa notuna göre hisselerdeki yükseliş yakın zamanda son bulacak gibi değil


BORSAGUNDEM.COM
– DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enerji hisseleri yıl başından bu yana %38 oranında yükseldi. Wall Street bankası Bank of America (BofA), sektördeki bu yükselişin 2022 yılındaki krizleri temsil ettiğini ve hisselerde daha fazla yukarı yönlü hareket beklediklerini açıkladı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, kriz dönemlerindeki bu tür ticari hareketlilikler çoğunlukla yatırımcıların piyasalara en fazla zararı verecek varlığa yönünü çevirmesiyle oluşan ticareti temsil eder. BofA enerji sektöründeki bu yıl görülen yükselişinin de aynı şekilde gerçekleştiğini belirtiyor. Zira çok az sayıda yatırımcı sektöre yeterince yatırım yapmış konumda. Ancak alımlar devam ettikçe hisselerdeki yükselişin daha da desteklenmesi mümkün olabilir.

Petrol ve gaz fiyatları, Kovid-19 pandemisinin etkilerinin azalmasıyla ve seyahat talebinin artmasıyla 2022'nin başlarında halihazırda yükselmekteydi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ise arzın olağanüstü bir biçimde sıkışmasına neden oldu. Insider’ın haberine göre BofA açıklamasında, “Sektör çok yaşlanmış olabilir ancak bu alanda üç kilit desteğin olduğunu görüyoruz” ifadelerine yer verildi.

1. Enerji güvenliği

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve ardından Moskova'ya karşı uygulanan yaptırımlar, yatırımcılara ve siyasetçilere yerli enerji üretiminin ve arzının önemini hatırlattı. Enerji güvenliğinin ekonomik ve ulusal güvenliğin anahtarı olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Söz konusu durum Amerikan kaya gazı patlamasının sona ermesinin ardından sektöre yapılacak yeni yatırımları destekleyebilir. BofA açıklamasında, “Enerji güvenliği ekonominin oksijenidir” denildi.

2. Enerji yatırımlarının kapsadığı alan iki katına çıktı

2020 yılında, enerji sektörünün S&P 500'deki kapladığı alan yüzde 1,9’a kadar gerilemişti. Enerji yatırımları o zamandan bu yana iki katına çıktı ve yaklaşık yüzde 3,9’a yükseldi. Ancak sektörün endeksteki ağırlığı halen 2010’daki %10’luk ağırlığının çok altında. BofA analistleri konuyla ilgili, “Yatırımcılar hala sektörü %26 düşük ağırlıkta değerlendiriyor. Şu sıralarda enerjiye sahip olmak ilk çeyrekteki ilk çeyrekte başlangıç dalgasından alınandan bir yüzdelik puan daha düşük olacaktır” ifadelerine yer verildi.

3. Nakit

BofA açıklamasında, “Ekonomistlerimiz gelecek yılın ortalarına kadar %3,25’ten %3,50’ye kadar nakit getirisi yükselişi öngörüyor ki bu tabloda nakit 15 yılın en değerli haline gelecektir. Enerji şirketlerinin bu yıl %15 oranında enflasyona dayanıklı serbest nakit akışı getirisi üretmesi bekleniyor. Bu 1986’dan bu yana olan verilerimize göre bir rekor” denildi.

Piyasa notunda, “Enerjide bugüne kadar kaydedilen %38'lik bir ralliye rağmen, yüksek enflasyon ve artan nakit verimi zemini göz önüne alındığında sektör değerlemeleri halen caziptir” açıklamasında bulunuldu.

BofA petrol konusunda yükseliş beklentisinde olan tek banka değil. JPMorgan Çarşamba günkü notunda emtiaların mevcut seviyelerden %40 daha fazla artabileceği belirtildi.

Avrupalı yatırımcılar altın varlıklarına kaçıyor

 

Küresel borsalar Irak Savaşı’nı mı taklit ediyor?

 

Alüminyum, talep endişesinin baskılamasıyla 4. günde de düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)