E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupalı yatırımcılar altın varlıklarına kaçıyor---

Avrupalı yatırımcılar altın varlıklarına kaçıyor

Avrupalı yatırımcılar altın varlıklarına kaçıyor
08 Nisan 2022 - 13:39 borsagundem.com

Mart ayında altın ETP’lerine küresel girişler aylık bazda 5 kat artarak 11,3 milyar dolara yükseldi. Ukrayna Savaşı’ndan olumsuz etkilenen Avrupa ETF’lerinde ise rekor düzeyde satış gerçekleşti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altın piyasasında işlem gören yatırım ürünlerinin (ETP) alımları Mart ayında tüm zamanların rekorunu kırdı. Yatırımcılar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden kaynaklanan etkilerin piyasalara zarar vermesi sebebiyle Avrupa’da listelenen hisse senedi fonlarından (ETF) rekor miktarda para çekti.

BlackRock verilerine göre, altın ETP'lerine küresel net girişler Mart ayında aylık bazda beş kat artarak 11,3 milyar dolara yükseldi ve Temmuz 2020'deki 9,4 milyar dolarlık bir önceki zirveyi geride bıraktı. Financial Times’ın haberine göre satın alımlardaki artış, altın fiyatının Mart ayı başlarında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasında etkili oldu. Ancak altın fiyatları o zamandan beri geri çekildi.

Buna karşılık, Avrupa hisse senetlerine yönelik kısa süreli yatırımcı talebi, jeopolitik krizler tarafından yok edildi. Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesinde listelenen Avrupa hisse senedi fonlarından çıkışlar, Mart ayında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 5,5 milyar dolara ulaştı. Ocak ayında söz konusu fonlara gelen 6,1 milyar dolarlık girişin neredeyse tamamı geri çekildi. 6,1 milyar dolarlık fon girişleri 2015 yılından bu yana bölgedeki en büyük fon alımlarını temsil ediyordu.

BlackRock EMEA Bölgesi iShares Kolu’nun Yatırım Stratejisi Başkanı Karim Chedid konuyla ilgili açıklamasında "Şu an Ekim 2020'den bu yana en uzun dönem olan sekiz haftadır üst üste Avrupa hisse senedi satışı gerçekleşti" dedi.

Chedid, Avrupa hisse senedi ETF’lerinde 2021'de bu yılın başına taşınan bir "reflasyon rallisinden" yararlanıldığını söyledi. Fon yöneticisi bu rallinin pandemi sonrası bölgede güçlü ekonomik büyüme beklentilerinden kaynaklandığını belirtti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Ukrayna'daki savaş ortamının gerginleşmesi ve artan enerji ve gıda enflasyonunun etkileri yatırımcı kararlarının değişmesinde önemli bir rol oynadı. Söz konusu jeopolitik sorunlara dikkat çeken Chedid, yatırımcıların "Avrupa'daki risklere teslim olduklarını" söyledi.

BlackRock fon yöneticisi, “Avrupa diğer gelişmiş pazarlara göre daha büyük bir stagflasyon riski altında. Bölge enerji şoklarına karşı daha savunmasız” ifadelerine yer verdi.

Daha zayıf büyüme ve yüksek enflasyon ortamı Avrupa varlık fiyatlarında hissedilmeye başlarken Chedid, "yatırımcıların neyle uğraştıklarını bilmeleri için” enflasyonda bir zirve görülmesi gerektiğini söyledi. BlackRock yetkilisi, “Bu zirveye ulaşmadan, Avrupa'da yatırımcı duyarlılığının önemli ölçüde değişip değişmeyeceğini görmek çok zor” dedi.

Genel olarak, BlackRock verileri hisse senetler gibi riskli varlıklara yatırımlarında önemli bir azalmaya işaret etmiyor, bunun yerine ETF yatırımcılarının satın aldıkları portföylerdeki değişikliğe dikkat çekiyor.

Hisse senedi fonlarına toplam fon akış, Mart ayında 74,8 milyar dolar olarak gerçekleşti ve Şubat ayındaki 76,1 milyar doların altında kaldı. Chedid, bu toplam fon akışı içerisinde ABD hisse senetlerine yönelik hareketler hız kazanmaya devam ettiğini söyledi.

İngiltere hisse senedi ETF'lerinde de net fon akışları 607 milyon dolara yükseldi. Bu rakam bölgede Nisan 2021’den bu yana kaydedilen en yüksek fon akışı. BlackRock verileri Londra piyasalarındaki sektörel çeşitliliğin bu fon akışını teşvik ettiğini gösteriyor.

Chedid açıklamasında, “FTSE 100, yıllık bazda [yüzde 2,5 oranında] yükselen tek gelişmiş pazar ülkesi endeksidir. Bu durum özellikle de enerji hisseleri olmak üzere döngüsel hisse senetlerine doğru yatırım eğimiliminden kaynaklanmaktadır" dedi. BlackRock fon yöneticisi söz konusu varlıklarda bilanço beklentilerinin yükselmesiyle birlikte elde edilen getirilerin geride kaldığını ve değerlemelerin yıl başına göre daha cazip hale geldiğini sözlerine ekledi.

Yükselen enflasyondan en fazla kazanan varlıklarsa ETP’ler oldu. Altın ETP’lerinde benzeri görülmemiş fon girişleri gerçekleşti. Dünya Altın Konseyi'ne göre, toplam varlıklar şu anda Ekim 2020'de kaydedilen tüm zamanların en yüksek seviyesinin sadece yüzde 1,8 altında.

Chedid, “Altın ETP'lerinin alımı açısından yapısal bir yükseliş görebiliriz” dedi. BlackRock fon yöneticisi altının siyasi risklerin arttığı zamanlarda bir güvenli liman ürünü olarak tarihi bir üne sahip olduğuna dikkat çekerek bu ihtimalin “şaşırtıcı olmayacağını” söyledi.

Altın fiyatları için iki senaryo

 

Küresel borsalar Irak Savaşı’nı mı taklit ediyor?

 

Piyasalar Fed'in şahin tutumunu atlatıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)