E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEl-Erian uyardı: Küresel borsalardaki gizli tehlike---

El-Erian uyardı: Küresel borsalardaki gizli tehlike

El-Erian uyardı: Küresel borsalardaki gizli tehlike
22 Şubat 2022 - 16:12 borsagundem.com

Ünlü borsa uzmanı Mohamed El-Erian yatırımcıların Ukrayna-Rusya krizine kapılarak borsalardaki diğer yapısal tehditleri gözden kaçırmaması gerektiğini söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasaların en sıcak gündemi Rusya-Ukrayna krizi. Ancak ünlü borsa uzmanı Mohamed El-Erian Financial Times’taki yazısında yatırımcıların tercihlerini belirlerken çok daha derinlemesine bakması gerektiğine dikkat çekiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Cambridge Üniversitesi Finans Profesörü ve Allianz Baş Ekonomi Danışmanı El-Erian yatırımcıların Ukrayna gündemine kapılarak ABD Merkez Bankası’nın faiz politikalarındaki değişime ve küresel tedarik sorununa göz yummaması gerektiğini hatırlattı. El-Erian volatilitenin yükselmesini beklediği bu süreçte yatırımcıların hisse senedi tercihlerinde daha dikkatli olması gerektiğine işaret ediyor. İşte ünlü ekonomistin o yazısı:

“Piyasalardaki son oynaklığı sadece Rusya-Ukrayna durumunun değişkenliğine bağlamak cazip geliyor.

Ne de olsa, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana ilk defa Rusya ile Avrupa arasında silahlı çatışma olasılığı en yüksek olan bir anlaşmazlıkla karşı karşıya getiren bir açmazın zorlayıcı göstergelerini her geçen gün izliyoruz.

Olayın ilk heyecanının ardından, piyasalar çatışma olasılığını yerine nihai bir diplomatik çözüm umudu ve savaşın da barışın da olmadığı bir çözümsüzlük dönemi beklentileri arasındaki bir ticarete yönelik konumlandı.

Söz konusu ortam son birkaç haftadır yüzde 0 ila 1,5'lik dalgalanmalar gördüğümüzde ABD hisse senedi endekslerindeki günlük volatilitenin çoğunu oluşturdu. Piyasaların bu konuyla ilgili bir sonuca ulaşıldığını hissettiği zamanlarda da daha güçlü hamleler gerçekleşti.

Sonuçta, hangi senaryonun devrede olduğuna bağlı olarak, küresel ekonomi ya emtia fiyatlarındaki keskin bir düşüşten faydalanacak ya da diğer uçta büyük bir stagflasyon şoku ile başa çıkacaktı.

Ancak tüm ihtimaller bu krizin nasıl çözümleneceğiyle bakılmaksızın uzun bir süre bizimle olacak iki önemli yapısal konu hakkında gözlerimizi kör etmemeli.

Birincisi, piyasalar merkez bankalarının sağladığı bol ve öngörülebilir likiditenin desteğini kaybediyor. Bu birleştirici tema, volatiliteyi bastırmak için son derece güçlü bir değişken olduğunu kanıtladı ve piyasaları çok çeşitli endişelerden yalıtırken varlık değerlerini daha yükseğe taşıdı.

ABD Merkez Bankası'nın (FED) yüksek ve kalıcı enflasyonla mücadele etmek istemesi nedeniyle, piyasaların artık likidite rejiminde temel bir değişime gitmeleri gerekiyor. Bu sadece daha yüksek faiz oranlarını değil, aynı zamanda FED’in 9 trilyon dolarlık bilançosunda bir daralmayı da içeriyor.

Özkaynak değerlemeleri birkaç hafta öncesine göre daha cazip görünebilir, ancak hisse senedi satın almak için bariz bağımsız ve genelleştirilmiş bir yatırım delili oluşturmak için gereken seviyeye ulaşmamıştır.

Bu, piyasaların desteksiz kaldığı anlamına gelmiyor. Sağlam kurumsal bilançolar ve 'dipten almak' isteyen yatırımcıların davranışsal şartlandırmaları hala oyunda. Ancak bu değişkenler doğal olarak çok daha kısıtlı bir güce sahiptir ve FED’in ekonomik yumuşak iniş kabiliyeti sağlaması konusunda son derece hassastır.

Bu ihtimalin gerçekleşme olasılığı, FED’in önce enflasyonu yanlış nitelendirmesi ve daha sonra da politikaların ayarlanmasını ne ölçüde gerçekleştireceği konusundaki nedeniyle önemli ölçüde baltalanmıştır. Yüzde 7,5 tüketici fiyat enflasyonunun görüldüğü bugün bile ile FED ekonomiye likidite enjekte etmeyi sürdürüyor.

Önümüzdeki 12 ay içinde ekonomi ve piyasalar için bir yumuşak iniş ihtimalinin diğer üç makroekonomik senaryonun çok altında, yüzde 10'luk olasılıkla gerçekleşeceğini tahmin ediyorum.

Diğer üç senaryodan birincisi, ekonomik büyümenin geç kalan bir FED tarafından ciddi şekilde zarar görmesi, süreklilik arz eden yüksek enflasyona yanıt olarak politika frenlerine çarpmaya zorlanmasıdır. (%40 ihtimal) Bir diğer ihtimal, artan işgücü maliyetlerini karşılamaya yardımcı olan, verimlilik artışı veya hızlı iyileşen tedarik zincirleri gibi dışarıdan gelen olumlu gelişmelerin ortaya çıkacağı umuduyla enflasyon hedefinden şimdilik vazgeçen bir FED’in ortaya çıkmasıdır. (%30 ihtimal) Üçüncü bir senaryo ise geçim kaynakları, finansal istikrar ve politika etkinliği için en endişe verici sonuç olan stagflasyondur. (Yüzde 20 ihtimal)

Piyasaları yönlendiren ikinci yapısal faktör, piyasa likiditesinin yapısal erozyonuna uğramasıdır.

Son on yılda, aracılar bilançolarını ortaya çıkarmak için hem daha az yetenekli hem de daha az istekli olduğundan piyasaların risk emme kapasitesinde de önemli bir azalma görüldü. Bu durum, aracı kurumlarla anlaşma yapan varlık sahiplerinin büyüklüğündeki muazzam bir genişlemeyle çakıştı.

Bu sebeplerle oluşan arz ve talepteki bu uyumsuzluk büyük piyasa hareketlerine yol açabilir. Bir diğer ihtimalle de geleneksel yatırım algısının değiştiği alanlarda, sadece hisse senetleri için değil, diğer pazar segmentleri için de görülebilen bir fenomen olan 'fiyat boşluğu' oluşabilir.

Piyasalar şimdilerde güçlü bir birleştirici temadan yoksun ve FED’in en iyi ilk politika seçeneğinin yokluğunda senetleri çok çeşitli potansiyel makro senaryolarda geziniyor. Bu sebeple hisse senetleri sadece Rusya-Ukrayna ile ilgili haberlerin belirsizliklerine karşı değil aynı zamanda merkez bankası yetkililerinden gelen çelişkili açıklamalara ve medyan beklentilerden önemli ölçüde farklı şekilde açıklanan verilere karşı da hassas olacaktır.

Bu ortam, yatırımcıların daha rahatsız edici volatiliteyi tahmin etmesini zorlaştıracaktır ve bununla başa çıkabilmek de için güçlü bir mideye sahip olmayı gerektirir. (Unutmayın ki, büyük yatırım hatalarının çoğu böyle zamanlarda meydana gelir.)

Ayrıca bu tür oramlar endeks yatırımları yerine bireysel tercihleri desteklemeyi ve varlıkların son yıllarda garanti edilenden çok daha yüksek frekansta kalite incelemesine tabi tutulmasını gerektirir.”

Bowman: Fed'in mart toplantısında faiz artışını destekliyorum

 

Ukrayna krizinin küresel borsalara maliyeti

 

UBS: Altındaki yükseliş kısa vadeli

 

Rusya-Ukrayna gerilimi Avrupa'da gaz fiyatlarını yükseltti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir Bilen27 Şubat 2022 18:56

    ABD elindeki ateş gücünü kullanmaya fırsat bulamadan ya çatışmasız bölünecek ya da iç karışıklık çıkartacaklar. Zaten adamları bir arada utan tek şey maddiyat, ortak bir kültürleri, yaşanmışlıkları, tarihleri yok.

  • Aloo22 Şubat 2022 21:30

    Batıyor amerika Allah ın izniyle