E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUkrayna krizinin küresel borsalara maliyeti---

Ukrayna krizinin küresel borsalara maliyeti

Ukrayna krizinin küresel borsalara maliyeti
22 Şubat 2022 - 10:44 borsagundem.com

ABD bankası Goldman Sachs Ukrayna krizinin küresel borsalar için olası maliyetlerini hesapladı. Banka analistlerine göre doğrudan çatışma ortamı ve yaptırımlar Avrupa borsalarını %9, ABD borsalarını %6 düşürebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya ile Ukrayna arasındaki iplerin gerilmesi küresel borsalarda ani düşüşlere yol açabilir. ABD bankası Goldman Sachs’a göre, Ukrayna'daki doğrudan bir çatışma ile cezalandırıcı yaptırımların birleşmesi ABD borsalarını geçtiğimiz Cuma günkü kapanışının %6 aşağısına çekebilir. Avrupa ve Japonya'da ise daha kötü bir tablo ortaya çıkabilir.

Bankanın Pazartesi günü yayınladığı bir piyasa notuna göre, Goldman stratejistleri, jeopolitik gerilimin ticaret yapılmasını zorlaştırması sebebiyle, hesaplamalarını küresel varlıkların rubleye olan hassasiyetine dayandırıyor. En kötü senaryoda, Rus para birimindeki %10'luk düşüşün petrolü %13 yukarı iteceği ve 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinde 27 baz puanlık bir düşüşe neden olacağı belirtiliyor.

Bloomberg International’ın haberine göre Ukrayna sınırındaki gerginliklerin artması küresel yatırımcıları hisse satmaya ve tahvil alımı yapmaya yönlendiriyor. Yatırımcılar, varlıklarını korumaya ve olası senaryolar içerisinde yol haritasını belirlemeye çalışıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendini ayrılıkçı ilan eden iki cumhuriyeti tanıması enerji fiyatlarındaki yükselişi ve daha yüksek enflasyon risklerini yoğunlaştırdı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Rusya’nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıması ve bölgeye barış gücü göndereceğini açıklaması Avrupa arabuluculuğunda yürütülen barış görüşmelerinin başarıya ulaşma şansını yok edebilir.

Goldman Sachs Baş Stratejisti Dominic Wilson ve ekibinin oluşturduğu strateji notunda, “Rusya-Ukrayna gerilimi Ocak ayında öncelikle yerel varlıkları etkilemiş gibi görünse de gerilimin küresel varlıklara yayılması Şubat ayında çok daha belirginleşmiştir. Riskler daha da alevlenirse ve doğrudan çatışma ile cezai yaptırımların birleştiği bir senaryoya geçersek, siyasi risk primi inşası büyük olasılıkla genişleyecektir” ifadelerine yer verildi.

Goldman’ın öngördüğü en kötü senaryoda Avrupa ve Japonya hisse senetlerinin yaklaşık %9 oranında değer kaybedeceği, teknoloji odaklı Nasdaq Endeksi’nin %10 düşeceği ve euronun dolar karşısında %2 değer kaybedeceği belirtiliyor.

Notta, "gerilimin azaltıldığı” bir senaryoda ise rublenin güçleneceği, ABD hisse senetlerinin yaklaşık %6 yükseleceği ve tahvil getirilerinin sıçrayacağı öngörüldü.

Rublenin geleceği

Goldman'ın aşağı yönlü tahminleri, Rus para biriminin son yirmi yılın en düşük seviyesinden hala %10 daha yukarıda olduğu hesaplamalarına dayanıyor. Stratejistler bu seviyeyi “muhafazakar kıstas” olarak değerlendiriyor.

Ruble Cuma gününden bu yana %3'ten fazla zayıfladı. ABD hisse senedi vadeli kontratları ise kabaca %1,5 düştü ve yıllık bazda teknik düzeltme bölgesine yaklaşıyor. Güvenli liman varlıklarına olan talebin patlaması 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirilerinin %2’nin altına gerilemesine sebep oldu.

ABD piyasaları Pazartesi günü tatil için kapalıydı ve yatırımcılar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Pazartesi gecesi yapacağı toplantıdan gelecek sinyalleri bekliyor.

IG Markets Analisti Kyle Rodda konuyla ilgili açıklamasında, “Batı'dan Rusya'ya uygulanacak ve küresel piyasalara artan düzeyde finansal istikrarsızlık getirecek yaptırımları bekliyoruz. Daha sonra ise misilleme olarak Avrupa’ya gaz arzının kesilmesini öngörüyoruz. Ki bu durum artan fiyatların hakim olduğu bir ortamda talebi yok edebilir ve daha fazla enflasyona yol açabilir” görüşlerine yer verdi.

Rus tankları Ukrayna'ya girdi

 

İlk görüntüler: Rus ordusu Ukrayna'ya böyle girdi!

 

Putin'in Ukrayna kararı sonrası dünyadan tepkiler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum22 Şubat 2022 17:38

    Kur yükseliyor yukardakiler nasıl bir çözüm bulacaksınız acaba faiz haramdır

  • ALİ KODUŞ22 Şubat 2022 11:34

    Bu krizde rusya yı bir tek Türkiye sıkıştırabilir.Rus gazına darbe yi akdeniz doğalgazı ile yapılabilir.ama abd ve ab yi yaşlı bunakların yönetmesi işi bu hale getirdi.israil mısır ve katar doğalgazını biz ancak ab ülkelerine ulaştırsak rusya doğalgazdan sıkıntı yaşar.

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ22 Şubat 2022 11:28

    Haydi abd ingiltere ve ab ülkeleri asarım keserim diyordunuz.hani hiç bir şey yapmıyorsunuz.rusya yı kışkırtırsan kedi gibi çırar sizleri.

  • seçmen22 Şubat 2022 11:12

    Bence ABD ve AB Putin i kışkırtarak bu noktaya getirdiler, Bunu yaparlarken dertleri asla Ukrayna değildi.