E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEkonomik teşvik beklentisi küçük hisseleri yükseltti---

Ekonomik teşvik beklentisi küçük hisseleri yükseltti

Ekonomik teşvik beklentisi küçük hisseleri yükseltti
30 Ekim 2020 - 12:17 borsagundem.com

Yatırımcılar daha büyük harcamanın potansiyel kurumlar vergisi ve daha katı düzenlemeleri dengeleyeceğini düşünüyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu ay küçük sermayeli şirketlerin hisseleri, büyük şirketleri uzun yıllardır ilk defa büyük miktarda geçti. Bu durum sonucunda yatırımcıların, ABD başkanlık seçimlerinin demokratların zaferiyle sonuçlanacağı ve ekonomiye daha fazla harcamayla destek geleceği konusundaki tahminlerinin altı çizildi. Dünya çapında artış gösteren korona virüs vakalarıyla bu hafta borsalarda görülen düşüşlere rağmen, küçük sermayeli şirketlerin listelendiği Russell 2000 endeksi Ekim ayında %3,6’lık yükseliş gösterdi. Buna kıyasla S&P 500 %1,6 düştü. Küçük sermayeli şirketlerin, büyük sermayeli şirketler karşısında gösterdiği yükseliş, 2016’da Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesinden bu yana bir ilk.

Russell 2000 endeksi, Dow Jones Industrial Average’ın da %7,6 puan önüne geçti. Bu da son on yılın, bir ayda görülen en yüksek farkı olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz hafta Russell ve S&P %4,2 düşüş yaşarken, Dow Jones %6 değer kaybetti. Daha küçük şirketler, ABD’de ortaya çıkabilecek yeni karantina önlemlerinden en sert darbeyi alacak şirketler olsa da Russell bu ay yükseliş gösterdi. Bu şirketlerde bilançolar da ekonominin performansıyla paralel olarak yükseliyor veya düşüyor ancak yatırımcılar demokrat aday Joe Biden’ın altyapıdan yenilenebilir enerjiye, birçok alanda daha büyük harcama programları başlatacağını bekliyor.

Benzer tahminler, dört yıl önce Donald Trump’ın şaşırtıcı zaferinden sonra da yapılmıştı. Bu dönemde yatırımcılar altyapı programlarına yapılan harcamaların ve serbestleşme politikalarının küçük sermayeli şirketleri destekleyeceğini düşünmüştü.

Büyük bir altyapı yasası çıkmadığında, bu tahminlerin büyük çoğunluğu ortadan kayboldu ve küçük şirketler son on yıldır olduğu gibi, büyük sermayeli şirketlerin gerisinde kaldı. 2016 seçimlerinden bu yana S&P 500 %55 artış görürken, Russell %31 yükseldi.

Ancak neredeyse dört yıl sonra, yatırımcılar yeniden küçük hisselere yöneliyor. Birçok yatırımcı, demokratların hem Beyaz Saray’da hem de mecliste yönetimde olduğu bir ‘mavi dalga’ senaryosunda, daha büyük harcamanın, kurumlar vergisi artışını ya da katı düzenlemeleri dengeleyeceğini düşünüyor. 

Columbia Small Cap Growth Fund’ın Yöneticisi Dan Cole, “ekonomik teşvikin, mavi dalganın getireceği herhangi bir vergi düzenlemesinin üstesinden geleceğine yönelik bir fikir var” dedi.

Cole son dönemde Planet Fitness ve vergi yazılımı şirketi Avalara gibi şirketlerin hisselerine yöneldiğini söyledi.

Russell 2000, S&P 500’le arasında uzun zamandır bulunan farkın bir kısmını kapatıyor. Bu fark son dönemlerde, Apple ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketlerinin başarısıyla daha da açılmıştı. Wall Street Journal’ın haberine göre, piyasa değeri 2 trilyona yakın olan Apple, neredeyse tüm Russell 2000 endeksinin piyasa değerine denk.

Russell’ın son dönemdeki iyi performansı, bazı yatırımcıların daha fazla hükümet harcamasının döngüsel şirketlerin hisselerini yükselteceği inancından kaynaklandı. Bu şirketlerin geleceği, ekonominin durumuna bağlı. 

Döngüsel şirketler arasında, küçük şirketler, bankalar, üreticiler ve tüketim malı üreticileri bulunuyor ve ekonomi resesyondan çıktığında iyi performans gösteriyorlar. Yatırımcıların daha büyük bir ekonomik teşvik paketine göre konum aldığının bir başka işareti de, uzun vadeli hazine tahvillerinin son dönemde artış göstermiş olması.

Bu gelişme, yatırımcıların daha güçlü bir büyüme ve enflasyona hazırlandığını gösteriyor. Fiyatlar düştükçe tahvil getirileri artış gösteriyor.

Kazançların bazıları, yatırımcıların son dönemlerde, uzaktan çalışma, öğrenme ya da eğlence konusunda hizmet veren daha büyük şirketlere gösterdiği ilgiyle benzerlik taşıyor. Russell endeksini, bu ay en az %30’luk kazançlarla yükselten küçük şirketler arasında, ev ürünleri perakendecisi Bed Bath&Beyond, Nautilus ve kamera üreticisi GoPro var.

Yine de artan korona virüs vakalarından ve yeni karantina önlemlerinin getirilmesinden duyulan endişe, küçük sermayeli şirketlerdeki yüksek performans için bir tehdit oluşturabilir. Petrol fiyatları ve enerji şirketlerinin hisseleri bu hafta piyasaların en kötü performans gösteren alanı oldu. Bu da yatırımcıların yakıt talebi ve ekonominin görünümüyle ilgili endişelerinin artış gösterdiğinin bir işareti olarak öne çıktı. Küçük sermayeli şirketlerin karları, yeni kısıtlama önlemlerinden daha fazla zarar göreceği için, birçok analist, daha büyük ekonomik teşvik paketlerinin korona virüs aşısı dağıtıma girene kadar, grubun desteklenmesi için gerekli olduğunu düşünüyor.

LPL Financial’ın Özsermaye Stratejisti Jeff Buchbinder, “ekonominin normale dönmesine gerek yok. Yalnızca iyi bir görüşümüz olmalı ve iyileşme gösterdiğine dair güven sağlamalı” dedi. LPL son dönemde, küçük sermayeli şirketlerle ilgili görüşlerinin olumlu olduğunu ifade etti.

ABD Temsilciler Meclisi’nde demokratlar ve Beyaz Saray arasında, yeni bir korona virüs ekonomik teşvik paketine yönelik müzakereler durdu. Bunun sonucunda iki tarafın seçimlerden sonra mı, yoksa yeni yönetim göreve başlamadan önce mi anlaşmaya varacağı konusundaki sorular artış gösterdi.

Eğer bir anlaşmaya varılırsa, bazı yatırımcılar daha küçük şirketlerin, daha fazla yükseliş göstermek için iyi bir pozisyonda olduğunu düşünüyor. Russell 2000 en son 2018 yılının Ağustos ayında rekor bir yükseliş göstermiş ancak yıllarca önemli endekslerin gerisinden gelmişti. Ancak analistlere göre endeksin ilerleyen aylarda yukarı yönlü hareket için alanı mevcut. Dow Jones son rekorunu Şubat ayında kırdı ve S&P ile teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq en yüksek seviyelerine Eylül ayının ilk günlerinde ulaştı.

Yine de bazı yatırımcılar ekonomik iyileşmenin halihazırda yavaşladığını ve bu trendin yatırımcıların bir kez daha teknoloji ve uzaktan çalışmayla daha doğrudan bağlantılı olan büyük şirketlere yönelmesine neden olacağını düşünüyor.

 Bazı piyasa gözlemcileri de bireysel yatırımcıların artan spekülatif yaklaşımlarından endişeli. Hisse fiyatları 5 doların altında olan şirketlerde işlem aktivitesi son dönemlerde artış gösterdi ve bazı yatırımcılar iflasın eşiğinde olan şirketlerin hisselerini bile alıyor.

Araç kiralama şirketi Hertz Global Holdings, bu ay Russell 2000’in en iyi performans gösteren şirketlerinden biri oldu. Şirketin hisseleri %60 yükseliş göstererek 1,78 dolara çıktı. Şirket iflastan kurtulmak için 1,65 milyar dolarlık kredi aldı. Edward Jones’un Yatırım Stratejisti Angelo Kourkafas, “küçük sermayeli şirketler daha riskli bir varlık sınıfı olduğu için, yatırımcıların risk iştahına yönelik iyi bir aday” dedi. Açıklamasının devamında, “kesinlikle ikisi arasında bağlantı kurabilirsiniz” ifadesini kullandı. Şirket yatırımcılara son dönemde yüksek performans gösteren teknoloji hisseleri gibi alanlardaki pozisyonlarını kısmalarını ve küçük sermayeli şirketler gibi geriden gelen varlıklara yönelmelerini tavsiye ediyor.

Borsalar yıl sonunda boğa piyasası görür mü?

 

ABD'de seçimlere 4 gün kaldı, Trump'ın hala şansı var

 

Wall Street yatırımcıları kaçacak yer arıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)