E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar yıl sonunda boğa piyasasına döner mi?---

Borsalar yıl sonunda boğa piyasasına döner mi?

Borsalar yıl sonunda boğa piyasasına döner mi?
30 Ekim 2020 - 12:00 borsagundem.com

Küresel borsalar korona virüs vakaları ve ABD seçimleriyle birlikte karamsar bir havaya girdi. Ancak seçimlerin sona ermesiyle borsaların en sevdiği dönem olan aralık ayı boğa piyasasını getirebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yaklaşan ABD seçimleriyle birlikte korona virüs vaka sayılarının artması küresel borsalarda olumsuz bir havanın oluşmasına neden oldu. Endekslerde düşüşler yatırımcı duyarlılığını etkilerken yatırım araştırmaları şirketi CFRA’ın Baş Stratejisti Sam Stovall boğa piyasasına olan güveninden vazgeçmiyor.

Stovall CNBC’ye verdiği röportajda kasım ayı seçimlerinde kazanan kim olursa olsun borsadaki hasarın telafi edileceğini belirtti. Baş stratejist, “Yatırımcılar şu anda, ‘Genel çerçevede şu ana kadar başkanın kim olduğunu tahmin edebiliriz. Şimdi önümüzdeki sene için portföyümüzü ve yatırım zihniyetimizi önümüzdeki yıla göre organize etmeyi deneyebiliriz’ diye düşünüyorlar. Aralık ayı geleneksel olarak mevsimsel iyimserliğin başladığı dönemdir ve bu nedenle de yılın en başarılı ayıdır” ifadelerini kullandı.

Tarihsel trendlere göre borsa tahminleri oluşturmasıyla bilinen Stovall, Joe Biden’ın kazanması ve Demokratların ABD Senatosu’nu kontrol etmesi halinde (mavi dalga) piyasalar için oluşacak negatif senaryonun dahi boğa piyasasını engelleyemeyeceğini öngörüyor. Borsa uzmanının söz konusu boğa piyasası beklentisini dayandırdığı sebepse Wall Street’in genellikle birleşik hükümet yapısını seviyor olması.

Stovall borsaların Demokratların zaferi ihtimalindeki performansına ilişkin yorumunda, “Aslına bakılırsa mavi dalga altında oldukça başarılı oluyorlar. Aralık ayı için ortalama fiyat değişimi %1,5 civarında. Mavi dalga yönetiminde aralık ayı %2,7 oranında yükseliyor. Frekanslı verilere bakıldığında %100 oranında yükseliş görülüyor. Tabii ki şu ana kadar sadece yedi piyasa gözlemi gerçekleşti” ifadelerine yer verdi.

Stovall, Cumhuriyetçilerin başkanlığı kazandığı ve ABD Kongresi’ndeki tüm çoğunluğu elde ettiği yıllarda S&P 500’ün daha da fazla başarı elde ettiğini ve neredeyse %3 yükseldiğini beliriyor.

Borsa uzmanı S&P 500’ün tarih boyunca başkan seçimleri ya da Kongre seçimleri yıllarındaki aralık aylarında ortalama %1,5 oranında yükseldiğinin altını çiziyor.

Tüm bu olumlu öngörülerine rağmen Stovall aralık ayı için bir uyarıda bulunmayı da ihmal etmiyor. Borsa uzmanına göre borsanın yükselebilmesi için kasım ayı sona ermeden önce ABD seçimlerinin açık bir kazananı olması gerekiyor.

%10'luk yükseliş bekleniyor

Volatilite endeksleri aralık ayı için endişe gösterse de Stovall uzun vadeli iyimserlik gösteriyor. Baş stratejistin S&P 500 için 12 aylık hedef tahmini 3.650 puan civarında ki bu en son kapanıştan %10 oranında bir yükselişi ifade ediyor.

Stovall, “Bana kalırsa bu seviyelere geleceğiz çünkü sisteme en sonunda enjekte edilen bir teşvik paketimiz olacak. Altyapı harcamalarının konusunu duymaya başlıyoruz. Ayrıca bir aşıya sahip olacağız ve ekonomik veriler gelecek yılki gayrisafi yurtiçi hasıl beklentileri olan %5,5’lik yükselişle uyuşuyor. Sonuç olarak önümüzdeki takvim yılı için öngörülen şirket kazançlarındaki mevcut %25'lik artışta iyileşmeler görmeye başlıyoruz" dedi.

Wall Street yatırımcıları kaçacak yer arıyor

 

Yeni güvenli liman gelişen ülke hisseleri

 

Küresel piyasalar yön arayışında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)