E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEkonomide kaygan zemin, borsaları daha da düşürebilir---

Ekonomide kaygan zemin, borsaları daha da düşürebilir

Ekonomide kaygan zemin, borsaları daha da düşürebilir
08 Eylül 2022 - 13:50 borsagundem.com

Uzmanlar, ekonomide zeminin sağlam olmadığı görüşünde. Bu durum, borsaları da olumsuz etkileyebilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyon ve resesyon endişeleri piyasalardaki belirsizliği artırıyor. Borsalarda yönün belirsiz olması yatırımcıları temkinli olmaya zorluyor. Uzmanlar ekonominin temellerindeki zayıflığın borsaları da etkileyeceğini düşünüyor.

Reuters’tan Lisa Pauline Mattackal’ın haberine göre, ABD’li yatırım şirketi GMO’dan Jeremy Grantham da benzer görüşte. Grantham, ekonomik temellerin 2007 yılındakinden daha kötü olduğunu iddia ediyor ve piyasaların daha da düşeceğini öngörüyor.

Finans piyasaları daha fazla acıya hazırlıklı olmalı

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, kıdemi yatırımcı Grantham, yaptığı açıklamada, inatçı enflasyon, şahin merkez bankaları ve jeopolitik gerilimler nedeniyle küresel ekonominin son yılların en istikrarsız seviyesinde olduğunu söylüyor. Grantham, finansal piyasaların da daha fazla acıya hazırlıklı olması gerektiğinin altını çiziyor.

Varlık yöneticisi GMO'nun kurucu ortağı ve baş stratejisti Grantham, “Bu, küresel ekonomide 2007'deki konut balonu çılgınlığından bile daha tehlikeli görünen bir dönem” diyor. Grantham'ın ‘süper balonlar’ olarak adlandırdığı aşırı değerli varlıkların fiyatları geçen yılın başlarında zirveye ulaşmıştı.

Grantham, artan faiz oranlarının ev sahipleri üzerinde baskı oluşturmasıyla, piyasaların artık ‘hiper şişirilmiş’ büyüme stoklarının çöküşü, enflasyon ve küresel konut piyasalarındaki potansiyel kıyamet değerlemeleriyle başa çıkmak zorunda kalacağını söylüyor. Grantham, “Küresel bazda ekonominin temellerindeki bozulma kesinlikle şok edici görünüyor” şeklinde konuşuyor.

Yüzde 20’lik değer kaybı

Grantham’ın öngörüsünü doğrular şekilde bu süreçte dünya hisse senetleri yıl başından bu yana yüzde 20 değer kaybederken, büyüme ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi de yüzde 24 oranında düşüş kaydetti.

Gratham, ekonomideki ve piyasalardaki kargaşanın, küresel merkez bankalarının para politikasını sıkılaştırma yoluyla enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığını muhtemelen test edeceğini de belirtiyor. Grantham, “Merkez bankaları muhtemelen panikleyecek ama yine de ellerinden geleni yapacaklar” diyor.

Endeks 3 bin doların altına inebilir

Grantham, mevcut trend çizgisine dayanarak S&P 500'ün mevcut 3.979 dolar seviyesinden 3.000 dolar ve altına düşeceğini düşünüyor.

Grantham, iklim değişikliğine bağlı ekonomik aksaklıklar, küçülen küresel işgücü ve sınırlı emtia kaynakları nedeniyle enflasyonist baskıların ise kalıcı olacağını söylüyor. Bunun hisse senedi getirileri üzerinde daha fazla baskı yaratacağını kaydeden Grantham, “İnsanlar S&P 500’ü enflasyona göre ayarlamayı unutuyor... Oysa varlıklarınız enflasyon nedeniyle yüzde 9 değer kaybetmiş durumda” diyor. Grantham, “Bu da marjinal bir ayı piyasasını oldukça ciddi bir ayı piyasası haline getiriyor” diyerek sözlerini noktalıyor.

Goldman Sachs: Borsalarda henüz bir dip oluşmadı

 

İşsizlik artıyor, borsalarda ralli sona eriyor

 

Eylül ayında borsaları FED düşürecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İşgalci Putin haklıymış08 Eylül 2022 14:54

    Ukrayna'nın tahılı değil mi? Parayı verene satar.. Sadaka olsun diye fakirlere mi dağıtacak..