E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarECB: Bitcoin’in gerçek değeri sıfır---

ECB: Bitcoin’in gerçek değeri sıfır

ECB: Bitcoin’in gerçek değeri sıfır
23 Şubat 2024 - 16:56 borsagundem.com

Avrupa Merkez Bankası, Bitcoin’in gerçeğe uygun değerinin ‘sıfır' olduğunu yineliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin, geçen yılın ikinci yarısından bu yana yükselişte olmasına rağmen, Avrupa Merkez Bankası (ECB), kripto para piyasasının en hacimli parasının gerçek değerinin ‘sıfır’ olduğu konusundaki öngörüsünü sürdürüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ECB, Bitcoin'in gerçeğe uygun değerinin sıfır olduğunu ve son yükselişin 'büyük ikincil hasar’a yol açacağını söylüyor.

Yükselişe aldanmayın

Insider’dan Yuheng Zhan’ın haberine göre, kripto para piyasası, ABD'de spot Bitcoin ETF'lerinin piyasaya sürülmesiyle ana akıma geçiş için bir onay damgası almış gibi hissetse de Avrupa Merkez Bankası “Buna aldanmayın” diyor ve ekliyor: “Bitcoin hala uzun süreye yayılan bir dolandırıcılık hikayesi.”

ECB'deki analistler, paylaştıkları blog yazısında, Bitcoin ETF'lerinin geçen ay onaylanmasını ‘çıplak imparatorun yeni kıyafetleri’ olarak nitelendirerek kripto para biriminin gerçek bir değere sahip olmadığı ve muhtemelen çözdüğünden daha fazla sorunun nedeni olduğu yönündeki uzun süredir devam eden görüşlerini yineliyor. Bu sorunlar arasında çevreye verilen zarar ve bu piyasadan daha az anlayanların aleyhine bir zenginliğin yeniden dağıtılması da yer alıyor.

ECB'den Ulrich Bindseil ve Jürgen Schaaf, “Piyasanın amatörleri için ETF’lerin resmi onayı, Bitcoin yatırımlarının güvenli olduğunu doğruluyor ve son yükseliş durdurulamaz bir zaferin kanıtı olarak görülüyor. Her iki iddiaya da katılmıyoruz ve Bitcoin'in gerçeğe uygun değerinin hala ‘sıfır' olduğunu yineliyoruz” diye yazıyor ve yatırımcıları 'Bitcoin balonu’nun kontrolsüz bir şekilde yeniden şişirildiği konusunda uyarıyor.

Potansiyel kullanım durumu zayıf

ECB uzmanları, Bitcoin'in nakit akışı veya diğer değere dayalı getiriler sağlamada yetersiz kaldığını ve bunun da onu zayıf bir yatırım aracı haline getirdiğini söylüyor. Blog yazısında, “Dijital para biriminin anonimliğinden yararlanan aşırı siber suç faaliyetleri, onun günlük ödeme yöntemi olarak potansiyel kullanım durumunu daha da zayıflatıyor. Dahası, iş kanıtı mekanizması yoluyla yapılan Bitcoin madenciliği, çevresel kaygılar yaratmaya devam ediyor” deniliyor. Analistler, "Ne yazık ki tüm bu riskler gerçekleşti" diye ekliyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Ocak ayında 11 ABD spot Bitcoin ETF'sine yeşil ışık yaktı. Söz konusu yatırım araçları, yatırımcıların dünyanın en büyük kripto parasına erişmeleri için daha kolay bir giriş noktası olarak lanse edildi ve toplam kripto para piyasası değerinin Nisan 2022'den bu yana ilk kez 2 trilyon dolara çıkmasına yardımcı oldu.

ECB analistleri, “Toplumsal doku için, Bitcoin'in yenilenmiş bir yükseliş-düşüş döngüsü korkunç bir perspektif sunuyor. Ve çevresel hasar ve zenginliğin daha az gelişmiş olanlar pahasına nihai olarak yeniden dağıtılması da dahil olmak üzere ikincil hasarın çok büyük olması muhtemel” diye yazıyor.

Uzun vadede fiyat gerçek değerine dönecektir

Bindseil ve Schaaf, Bitcoin çılgınlığını dizginsiz fiyat manipülasyonuna, ‘suç odaklı para birimi’ne olan talebin artmasına ve yetkililerin bu alanı nasıl denetleyecekleri ile boğuşmasına bağlıyor. Fed'in bu yıl faiz indirimi yapmasının beklendiğini ve yaklaşan halving etkinliğinin yükselişe yakıt katacağını da ekliyorlar.

Analistler, “Yine de bu sonuçsuz kalan bir başarısızlığa dönüşebilir. Kısa vadede yaşanan para akışı, temel unsurlardan bağımsız olarak fiyatlar üzerinde büyük bir etkiye sahip olsa da, uzun vadede fiyatlar eninde sonunda temel değerine dönecektir” diye yazıyor. İkili, “Ekonomik temellerden bağımsız olan her fiyat aynı derecede mantıksızdır ve bu, dolandırıcılar için harika bir duruma karşılık geliyor” diye ekliyor.

Yetkililer ayrıca Bitcoin ile ilgili suçların izlenmesi konusunda yetkilileri dikkatli olmaya çağırıyor ve “Bu iş henüz tamamlanmadı. Piyasa kapitalizasyonu, ev temelden çöktüğünde meydana gelecek genel sosyal hasarın miktarını belirler” diye uyarıyor.

Bitcoin'de 50 bin dolar seviyesi ucuz mu pahalı mı?

 

Ethereum, Bitcoin'den daha iyi performans gösterecek

 

Bitcoin'in ABD'de alım satımı kolay hale geldi

 

Bitcoin almak için çok mu geç?

 

Bitcoin için 100 bin dolar hayal olmaktan çıktı mı?

 

Bitcoin 51 bin doları aştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum25 Şubat 2024 10:17

    Bu para denen şey çıkmadan önce değersiz olan deniz kabuğunun alış verilerde kullanılmaya başlanmasıyla kıymete binmesi gibi bişey yakın zamanda daha güvenlikleri piyasaya çıkar ve Bi anda çöp muamelesi de görebilir

  • Mucise Reis : )23 Şubat 2024 18:28

    Peki altının gerçek değeri nedir?... gümüşün gerçek değeri nedir ? bir rolex marka saatin gerçekdeğeri :D saatin kaç olduğunu güneş saati ile bile öğreniyorken... ayda bir adamın yaptığı monaliza tablosunun gerçek değeri _? ... Değr nedir? bir şişe su 5 tl iken antalyada 100 tl olabilir, bir barda pavyonda 200 tl... yada çölde bir markette değeri 5 bin tl olabilir... btc  değeri neye göre? kime göre ? sıfır... dünyanın heryerıne bir usb ile yada mail adresin ile tirilyon dolar götürme imkanı sunan bir sistem. depremde, savaşda, global para aktarmada, eft nin  yerıne ucuz guvenlı yontem. karşılıksı zbasılan paralar değerlide karlılıksız basılan btc mi değersiz ? TL  bil ekarşılı tartışılıyor

  • Ga23 Şubat 2024 17:32

    En çok alımları da kendileri yapıyorlardır.

  • fuat23 Şubat 2024 17:22

    korkunun ecele faydasi yok . madem degeri sifir neden bu kdar ugasiyor korkuyorsunuz !!! (6)