E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin için 100 bin dolar hayal olmaktan çıktı mı?---

Bitcoin için 100 bin dolar hayal olmaktan çıktı mı?

Bitcoin için 100 bin dolar hayal olmaktan çıktı mı?
14 Şubat 2024 - 17:03 borsagundem.com

Bitcoin’in bu seneki performansı, 100 bin dolar seviyesinin artık pek de çılgınca bir hedef olmadığını gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin ve genel anlamda kripto para piyasalarına yönelik önyargılar hala yüksek sesle dile getiriliyor olsa da, Bitcoin’in yüksek performansı, 100 bin dolar hedefinin artık o kadar da hayal olmadığını kanıtlıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, dün 50 bin dolar sınırını geçen kripto para piyasasının en hacimli parası Bitcoin, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69 bin dolar seviyesine giderek daha fazla yaklaşıyor. Bu da, daha yüksek hedefleri giderek daha normal ve mümkün hale getiriyor.

Yükseliş ivmesi ve katalizörler

Fortune’dan Jeff John Roberts’ın haberine göre, pek çok insan kriptodan gerçekten hoşlanmıyor; günlerini onu pejmürde, enerji tüketen bir dolandırıcılık aracı olarak nitelendirerek geçiren bir toplulukla mutlaka karşılaşılıyor. Bu argümanların bir anlamı olabilir de olmayabilir de ancak er ya da geç, ondan nefret edenlerin bile kriptonun küresel sistemin bir parçası olmaya devam edeceğini ve sektörün amiral gemisi dijital parası Bitcoin'in yıl sonuna kadar 100.000 doları kırabileceği gerçeğiyle uzlaşmak zorunda kalacağı görülüyor.

Bu kulağa abartılı geliyorsa, Bitcoin'in 50.000 dolar sınırını geçtiğini ve 2021'in sonlarında ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69.000 dolardan çok da uzakta olmadığını düşünmek gerekiyor. Son ralli, esas olarak Bitcoin ETF'lerinden gelen yeni likidite akını ve gelecek aylarda Fed’in faiz oranlarının düşürme ihtimalinden kaynaklanıyor. Bir diğer katalizör ise her gün çıkarılan yeni Bitcoin arzının 900'den 450'ye düştüğü yarılanma yani ‘halving’ süreci olarak öne çıkıyor.

4 yıllık döngüler

Öte yandan, tarihsel veriler de yükseliş lehine anlamlı işaretler veriyor. Kripto piyasasının dört yıllık döngüler halinde işlediğini iddia edenlere genel anlamda şüpheyle yaklaşılsa da, söz konusu döngülerin, yaklaşık iki yıl boyunca pek fazla bir şeyin yaşanmamasını, ardından kademeli bir yükselişi, ardından spekülatif bir her şeyin yolunda gitmesi halini ve sonunda balonu patlatan ve herkesin aklını başına getiren bir felaketi içerdiği görülüyor.

İlk döngü 2013'te Bitcoin'in o zamanlar hayal dahi edilemeyen bir seviye olan 1.200 dolara ulaşmasıyla zirve yapıyor; ardından felaket niteliğindeki bir saldırının ardından 100 dolara düşüyor. İkinci döngü, Bitcoin'in 2017 yılında neredeyse 20.000 dolara ulaştığı ve ardından ICO'lara yönelik düzenleyici baskının fiyatı 3.000 dolara kadar düşürmesinde yaşanıyor. Daha sonra 2021 çılgınlığı geliyor; Bitcoin, Sam Bankman-Fried'ın dolandırıcılık imparatorluğunun çöküşünden önce tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşıyor ve arından 16.000 dolar seviyesine geri dönüyor. Ancak bu döngülerin önemli bir özelliğine de dikkat etmek gerekiyor: Bitcoin'in taban fiyatı asla bir öncekinin yakınına düşmüyor ve tüm zamanların en yüksek değerleri bir öncekini çok geride bırakıyor. Bu mantıkla Bitcoin'in 100.000 dolara ulaşması sadece bir olasılık değil, neredeyse bir kesinlik gibi duruyor.

Devasa hükümet borcu ve hükümet kontrolüne tabi olmayan para

Finansal döngüler fikri herkesin ilgisini çekmeyebilir. Bir diğer katalizör fikri olarak ise, Bitcoin’in ‘temel değer önerisi’nin her yıl daha da güçlendiğine dair teorik düzlemdeki bir argüman öne çıkıyor. Bitcoin'in ilk etapta hükümetlerin bankaları kurtarmak için büyük miktarlarda para basmasına ve ardından sarhoş denizciler gibi harcamaya devam etmesine karşı bir protesto olarak ortaya çıktığını hatırlamak gerekiyor. Buna göre, Bitcoin’in ilk zamanlardaki rolünün serbestçe değiştirilebilen ve enflasyona ya da hükümet kontrolüne tabi olmayan bir para olması da bu teoriye anlamlı bir ışık tutuyor. Ve bugün gelinen noktada, ABD borçlarının çılgın seviyeleri göz önüne alındığında, bu davanın her zamankinden daha çekici göründüğünü kabul etmek gerekiyor.

Bu, Bitcoin'in yıl sonuna kadar 100.000 dolara ulaşacağından emin olunabileceği anlamına elbette gelmiyor; ancak kendinize şunu sormanız bu denklemi daha net bir görüntüye kavuşturma potansiyeli taşıyor: “Bitcoin'in bu seviyenin üstünde mi yoksa altında mı olacağına dair 50 dolarlık bahse girmek zorunda kalsaydınız, yukarıyı mı yoksa aşağıyı mı seçerdiniz?" Kriptonun ortadan kalkmasına gelince, bu artık her zamankinden daha zor görünüyor.

Bitcoin 51 bin doları aştı

 

Bitcoin ETF'lerine rekor sermaye girişi

 

Bitcoin, Aralık 2021'den beri ilk kez 50 bin doları aştı

 

Bitcoinde yön yukarı

 

Kripto hisseleri yükselişe geçti

 

Şimşek'ten yatırımcılara uyarı: Kripto ve foreks piyasalarına dikkat!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)