E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDoğru zamanda hisse satmak için takip edilmesi gereken 3 adım---

Doğru zamanda hisse satmak için takip edilmesi gereken 3 adım

Doğru zamanda hisse satmak için takip edilmesi gereken 3 adım
10 Aralık 2021 - 11:38 borsagundem.com

Doğru zamanda hisse senedi satarak en yüksek getiriyi elde etmek tüm yatırımcıların hayalidir. Yatırım danışmanlığı şirketi Optas Capital’ın kurucuları bu hedefe ulaşmak için takip edilmesi gereken üç adım olduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalardaki volatilite yıl boyunca yatırımcıların ilgi odağındaydı. Sosyal medya platformu Reddit üzerinden yayılan WallStreetBets çılgınlığı, ABD borsalarındaki hedge fonlarının açığa satış sıkıştırmalarına maruz kalması ve aktivist yatırımcılar mali yılın ilk yarısındaki en önemli gündem maddesiydi. Ardından Şükran günü hafta sonu öncesinde borsalar Omikron varyantı endişeleriyle birlikte yılın en kötü işlem gününü geçirdi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımı ihtimalinin yükselmesi de piyasalardaki volatilitenin yükselmesinde önemli bir rol oynadı

Oynaklığın bu derece yükseldiği bir ortamda yatırımcıların hangi tarafta olmayı seçmesi de en büyük sorulardan birini teşkil etti.

Yatırım danışmanlığı şirketi Optas Capital’ın kurucuları CEO Fritz Glasser ve Baş Finans Sorumlusu Meghan Railey, MarketWatch’taki ortak yazılarında hisse satışının ne kadar zor bir süreç olduğunu bildiklerini belirtiyor.

Borsa uzmanları, “Para meseleleri her zaman yoğun derecede duygusal bir konudur ve yatırımcılar özellikle bugünlerde piyasalardaki endişelere karşı savunmasızlar. Bu durum onların panik yapmasına ve zayıf yatırım kararları vermesine neden olabilir” açıklamasında bulunuyor.

Glasser ve Railey müşterilerinin risk profillerini belirlerken sıklıkla ‘Hangisi daha kötüdür, yükseliş sırasında yüksek kazançları kaçırmak mı yoksa piyasalar düşerken para kaybetmenin acısını hissetmek mi?’ diye sorduklarını belirtiyor. Bu yatırımcılar için önemli bir soru. Zira borsaların geçmiş performansları yatırımcıların sabırlı olması durumunda borsaların büyük olasılıkla toparlanacağını gösteriyor.

Ancak aynı durum her hisse senedi için geçerli olmayabiliyor. Borsa uzmanları JDS Uniphase, Nokia, Research In Motion, GoPro gibi birçok hissenin bir dönem piyasa kapasitesi açısından önemli borsalarda liderliği ele geçirdiğini hatırlatıyor. Üstelik bu listenin içerisinde iki önemli hisse senedi daha bulunuyor: Nortel ve Exxon Mobil. Glasser ve Railey borsalarda birçok hissenin dönem dönem liderliği ele geçirdiğini ancak bir kez gözden düşmelerinin ardından asla eskisi gibi olamadıklarını belirtiyor.

Hisse senetlerindeki volatiliteyi veya yatırım performansını tahmin etmek için sihirli bir yöntem bulunmuyor. Borsa uzmanları şimdi olduğu gibi piyasa volatilitesinin aşırı olduğu dönemlerde en umut verici hisse senetlerinin dahi zarar görebileceğini belirtiyor. Ancak Glasser ve Railey’e göre yatırımcılar hisse senetleri performansını tahmin etmek için üç ana faktörü kullanarak borsalarda ayakta kalma şanslarını artırabilir:

Piyasa duyarlılığı

Şirketin finansal kapasitesi

Yatırımcının ne kadar beklemeye hazır olduğu

Borsa uzmanları iki hisse senedinin asla aynı olmadığına dikkat çekiyor. Zira aynı sektördeki şirketler bile, çeşitli hususların yanı sıra, ilgili yönetim ekiplerine, ürünlerine, tedarik zincirlerine ve medya profillerine göre farklı büyüme beklentilerine sahiptir.

Bu nedenle bazı şirketlerin hisse fiyatında bir toparlanma yaşaması diğerlerinden daha uzun sürebilir. Ancak söz konusu şirketlerin uzun vadeli beklentileri varsa, piyasa duyarlılığı güçlüyse ve/veya yatırımcılar sabırlı olmaya istekliyse, aldıkları riskler karşısında ödüllendirilme şansları da vardır.

Borsa uzmanları üç adımlı bir strateji üzerinden yatırımcıların hisse senetlerindeki doğal iniş çıkışlara duygusal olarak dayanmalarının ve uzun vadede objektif ve rasyonel kararlar verebilmenin yolunu gösteriyor:

1. Hisse senedi satışında elde edilecek kâr hedefini belirleyin

En kârlı satışlar genellikle duygusal olarak yatırımcıları tatmin eden bir finansal hedefi karşılar. Borsa uzmanlarına göre yatırımcıların bu hedefleri belirlemeleri ve büyük bir hisse senedi pozisyonu satmanın bu hedeflere ulaşmanın nasıl yardımcı olabileceği hakkında mali danışmanlarıyla konuşmaları gerektiğini belirtiyor. Örneğin, bir çift ilk evlerinin peşinat sağlamak için hisse senedi sattıklarında ve aileleri için bir ev sağlayabildiklerinde aldıkları bu karardan dolayı asla pişman olmamalı. Öğrenci kredisi borcunu ödemek veya ev satın almak gibi önemli kişisel hedefleri belirlemek ve disiplinli bir Hisse senedi satış stratejisi uygulamak için güvenilir bir danışmanla çalışmak, piyasa kaygısı ve panik dönemleri tarafından yönlendirilen kötü kararlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir.

2. Piyasa trendlerinden yararlanan bir satış stratejisi oluşturun

İster hisse senetleri bazlı dengeleme yoluyla konsantre bir birikiminiz olsun ister kişisel yatırımlarınız olsun, piyasalarda zamanlamayı tam olarak belirlemek neredeyse imkansızdır. Bu yöntemle uzun vadede %100 başarıya ulaşmak zor olacaktır. Ancak daha yüksek limitli fiyatlarla daha fazla hisse alım satımı yaparak daha iyi bir fiyat elde eden bir Hisse senedi satış stratejisi geliştirerek hisseleri güvenle satabilirsiniz.

3. Hayırseverliği de satış stratejinize dahil edin

İçerisinde yaşadığınız topluma fayda sağlamak veya belirli bir amaca yardım yapmak sizin için önemliyse hisse senetlerinizin bir kısmını bu tür bağışları destekleyen fonlara (DAF) veya direkt olarak bir vakfa verebilirsiniz. Glasser ve Railey’e göre bu sayede yatırımcılar satış yaparken maruz kaldırdığı stresi azaltabilir, sermaye kazanç vergisi ödemekten kurtulabilir ve tercih ettikleri hayır kurumlarına fayda sağlayabilir. Bir DAF'a veya belirli bir hayır kurumuna katkıda bulunan halka açık hisse senedi, vergi beyannamelerini listeleyenler için bir vergi indirimi de sağlayabilir. Bir DAF yatırımı hayır için harcanan katkıların çeşitlendirilmiş bir portföye yatırılabildiği ve DAF hangi hayır kurumlarını destekleneceğine karar verirken yatırımcının da vergisiz büyüme hedeflerini sağlayabildiği hayırsever bir tasarruf hesabı olarak da düşünülebilir.

Yatırımcılar hangi satış planını uygularsa uygulasın, genellikle yalnızca piyasa düşüşü gibi önemli bir maddi değişiklik durumunda rotanın değiştirilmesi önerilir. Borsa uzmanı hisse senedi fiyatlarını takıntılı bir şekilde kontrol etmeye çalışmamayı tavsiye ediyor. Zira bu kötü alışkanlık sadece kısa vadeli volatilite üzerindeki endişeleri şiddetlendirir ve muhtemelen yatırımcıların pişman olacağı kararlar vermesine neden olur.

Hisse senedi satmak için doğru zamanın ne olduğuna hiçbir zaman tam olarak karar verilemez. Piyasa duyarlılığı, bir şirketin uzun vadeli finansal kapasitesi, büyüme beklentileri ve yatırımcının sabır seviyesi bir hisse senedinin performansını etkiler. Hisse senetlerinin yatırımcıların ve analistlerin hayal etmesinin dahi mümkün olmadığı fiyatlarda işlem görmeye başlaması bazen on yılı veya daha uzun süreleri gerektirebilir.

Glasser ve Railey uygun bir zamanda satış yapmak için yatırımcılara sabırlı olmalarını ve finansal hedeflerinin yanı sıra piyasa eğilimleri tarafından yönlendirilen disiplinli bir satış planlarını uygulamalarını tavsiye ediyor.

Borsalar ve kripto paralarda balon işaretleri güçleniyor

 

Küresel piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı

 

Küresel borsalarda krizin adı 'FED' olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)