E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar ve kripto paralarda balon işaretleri güçleniyor---

Borsalar ve kripto paralarda balon işaretleri güçleniyor

Borsalar ve kripto paralarda balon işaretleri güçleniyor
10 Aralık 2021 - 10:42 borsagundem.com

Elektrikli araç üreticisi Tesla hisseleri, Bitcoin ve büyüme hisseleri gibi piyasa alanlarında balon riskleri yaklaşıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında hisseler uzun süredir yükselişte. Ölçüt niteliğindeki S&P 500 endeksi bu hafta yaklaşık %4 yükseliş gösterdi. Yılbaşından bu yana kaydedilen yükseliş ise %25 oldu. Korona virüsün Omikron varyantına ilişkin endişeler hızla kaybolurken, hisseler varyant endişelerinden kaynaklanan düşüşlerini telafi etti. Bu da bazı piyasa gözlemcilerini endişelendiriyor.

Savita Subramanian liderliğindeki Bank of America stratejistleri, S&P 500’de hisse başı enflasyona göre düzenlenmiş gelir oranının eksi %3’e yaklaştığını söyledi. Bu rakam ise 1947 yılından bu yana görülen en düşük seviye. Düşük gelir getirisi kurumsal karların hisse fiyatlarına yetişemediğini gösteriyor. Reel getiriler enflasyon unsurunu da hesaba kattığı için eksi getiri, hisse fiyatları temelinde bir şirketin enflasyonla başa baş gitmek için yeterli geliri olmadığını gösteriyor.

Tesla’nın reel gelir getirisi geçtiğimiz ayki verilere göre eksi %5,2 seviyesindeydi. Eksi reel gelir getirisi nadir görülen bir durum ve genellikle borsalardaki düşüşlerin öncesinde görülür.

CNBC’nin haberine göre Bank of America analistleri S&P 500’de bu durumun en son 2000 yılında görüldüğünü ardından da teknoloji balonunun patladığını söyledi. Bu durum aynı zamanda 1970’li ve 80’li yılların stagflasyon dönemlerinde de iki kez ortaya çıktı. Bu yıl S&P 500’ün reel gelir getirisi haziran ayında eksiye döndü. Ancak geçtiğimiz birkaç ayda enflasyon giderek artarken, düşüş derinleşti. Piyasaların bir sektörü ya da bir hisse değerinin oldukça üzerinde işlem gördüğünde, bu duruma “balon” adı veriliyor.

GMO Asset Allocation Portföy Stratejisti Peter Chiappinelli, “yatırımcıların çok dikkatli, çok temkinli yaklaşmasını istiyoruz. Bu büyüme şirketlerinin değerlemelerinden korku duyulması gerekiyor” dedi. Borsa balonları, değerlemeler aşırı heyecan içeren yatırımcı davranışıyla yükseldiğinde ortaya çıkıyor ve yatırımcılara zarar ettirebiliyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz 12 ayda, birçok balonun patlamasına tanıklık ettik.

Reddit gibi sosyal medya platformları üzerinden organize olan bireysel yatırımcıların yükselttiği GameStop ve AMC gibi hisselerde büyük çöküşler yaşandı. Aynı zamanda şaka olarak tasarlanan Dogecoin’de de sert düşüşler meydana geldi. 

Şimdilerde de yaklaşan bazı balonlar var. GMO Kurucu Ortağı ve Uzun Vadeli Yatırım Stratejisti Jeremy Grantham, “görkemli bir balonun ihtiyacı olan her koşulu bir bir sağladık. Çılgın davranış açısından, içinde bulunduğumuz dönem 1929 ve 2000’den çok daha korkutucu” dedi.

Bazı uzmanlar Tesla ve Bitcoin’in de yakın zamanda patlayacak balonlar olduğunu düşünüyor. Odyssey Capital Advisors Kurucusu ve Baş Yatırım Uzmanı Jason Snipe, “Tesla’nın piyasa değeri bir haftalık süreçte 200 milyar dolar yükseldi” dedi. Devamında, “bu tür aşırı heyecan görüldüğünde, bazı isimler için bu yakın zamanda patlayacak bir balonun işareti olabilir” ifadesini kullandı. Ancak piyasalarda değerinin üzerinde işlem görmeyen ve yatırım yapılabilecek alanlar da bulunuyor.

Chiappinelli, “bir büyüme balonunun içerisinde nasıl para kazanılır? Her hisse balon piyasasında değil” diyerek, “piyasalarda birçok tercih edilmeyen, keşfedilmemiş hisse var” açıklamasında bulundu.

Ham petrol fiyatları Omikron endişeleriyle düşüyor

 

Küresel piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı

 

Elon Musk Tesla hisselerini satmaya devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)