E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda krizin adı 'FED' olacak---

Küresel borsalarda krizin adı 'FED' olacak

Küresel borsalarda krizin adı 'FED' olacak
09 Aralık 2021 - 15:28 borsagundem.com

Geçtiğimiz hafta FED Başkanı Powell’ın şahin tutumuyla ayak seslerini hissettiren küresel hisse senetleri krizi, ünlü baş stratejist Lindsey Bell’e göre faiz artışlarının erken gerçekleşmesiyle birlikte geniş bir tabana yayılabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar geçtiğimiz haftayla taban tabana zıt bir hafta geçiriyor.

Geçtiğimiz hafta korona virüsün Omikron varyantının ortaya çıkmasıyla, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın şahin tutumlu açıklamalarıyla ve yatırımcıların temkinli hareket etmesine sebep olan ABD Kasım ayı istihdam raporuyla küresel borsalar sert bir satış dalgasına uğramıştı.

Bu haftaysa borsaların yönü 180 derece değişmiş durumda. S&P 500 Endeksi Salı günü gerçekleştirdiği %2’lik ralliyle Mart ayından bu yana en hızlı yükselişini elde etti. Korku endeksi olarak da bilinen CBOE Volatilite Endeksi (VIX) geçtiğimiz Cuma günü 30’un üzerine tırmanarak yılın başından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre VIX Perşembe günü itibariyle 20,50 seviyesinde ilerliyor.

Ancak korku endeksindeki bu düşüş uzun süre devam etmeyebilir. Yatırım danışmanlığı şirketi Ally Inverst’in Borsalar ve Para Birimleri Baş Stratejisti Lindsey Bell CNBC’deki açıklamasında ekonomide gerçekleşecek iki olayın volatilite endeksinde öngörülemez bir yükselişi tetikleyebileceğini söyledi.

Bell röportajında, “Özellikle de gelecek hafta gerçekleşecek FED toplantısını ve Cuma günü açıklanacak tüketici fiyat endeksi enflasyon verilerini göz önünde bulundurduğumuzda, ben borsalarda hala risk ve volatilite olduğunu söyleyen seslerden biri olduğumu düşünüyorum” dedi.

Baş stretejist, “Piyasalarda hacimler düştüğünde volatiliteye eklenerek karşımıza çıkabilecek çok fazla unsur, çok fazla başlık var” ifadelerine yer verdi.

Bell volatilitedeki bu yükselişin üç yıl önceki aralık ayını hatırlattığını söyledi. S&P 500 Endeksi Aralık 2018’de %9’un üzerinde bir düşüş göstermişti. Düşüşlerin sebebi yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın sıkı para politikasına geçmeye hazırlanmasından, yavaşlayan ekonomiden ve ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının yoğunlaşmasından doğan endişeleriydi. S&P 500 2018’de 1931’den bu yana en kötü Aralık performansını göstermişti.

Bell konuyla ilgili açıklamasında, “Bugün gördüğümüz tabloya çok benziyor. FED enflasyonun tahmin ettikleri kadar geçici olmadığı, kalıcı olabileceği konusunda alarm veriyor. İş piyasasının düzelmesiyle birlikte bu yönde yapmaya da istekliler” dedi.

Baş stratejist, geçen Cuma günü yayınlanan Kasım ayı iş ilanları raporunun, manşetlerde az yer bulmasına rağmen FED'in hamlesini destekleyecek kadar iyi haber verdiğini söyledi. Raporda ücret artışları, düşen işsizlik oranı, işgücüne katılımdaki artış ve genel istihdamdaki yükseliş bir önceki aya göre ABD istihdam piyasasına dair daha olumlu bir tablo çizdi.

Bell röportajında, “Bu durum FED’in daha şahin bir tavırla, tahvil alım programlarını beklenenden daha erken sonlandırma ve nihayetinde piyasanın başlangıçta beklediğinden daha erken kurları yükseltme yolunda devam edebileceğinin sinyallerini veriyor” açıklamasında bulundu.

Baş stratejist her halükârda, FED'in ne zaman faiz artıracağından çok nasıl faiz artırdığının daha önemli olduğunu söyledi. Bell, sıkılaştırma politikasıyla ölçülü bir tempoyu koruyan stratejik bir merkez bankasının hisse senetleri için hala destekleyici bir ortam yaratabileceğini söyledi.

Bell FED’in faiz kararı için, "Tetiği çekmek konusunda daha hızlı olurlarsa ve oranları daha hızlı yükseltmeye devam ederlerse, piyasa zarar görebilir" diyor.

ABD Federal Açık Piyasa Komitesi önümüzdeki Salı günü itibariyle iki günlük bir toplantılarına başlayacak. Çarşamba günü açıklanacak faiz kararı sonrasında FED Başkanı Jerome Powell basın toplantısında kameraların karşısına geçecek.

Wall Street devlerinden 2022 yorumu: Dikkati elden bırakmayın

 

Uçuşların başlaması havayolu hisselerini yükseltir mi?

 

Bitcoin ‘Ayıları’ avantajlı konuma geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)