E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDeutsche Bank: Yatırımcılar ‘iniş yok’ senaryosuna daha yakın---

Deutsche Bank: Yatırımcılar ‘iniş yok’ senaryosuna daha yakın

Deutsche Bank: Yatırımcılar ‘iniş yok’ senaryosuna daha yakın
26 Mart 2024 - 17:34 borsagundem.com

ABD’de yatırımcılar, enflasyon yüksek seyretmeye devam etse de ekonominin resesyondan kaçınacağını düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Deutsche Bank anketine göre, yatırımcıların neredeyse yarısı enflasyonun devam ettiği ancak resesyonun olmadığı bir ekonomi senaryosunu bekliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, geçen seneden bu yana beklenen resesyon artık Wall Street’in gündeminde değil. Yatırımcıların ana senaryosu ‘iniş yok’a evrilmiş durumda.

‘Yumuşak iniş’e bile şüpheyle yaklaşılıyor

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, sadece bir yıl önce çoğu yatırım bankası ve Wall Street yatırımcısı, kalıcı enflasyonun ve yüksek faiz oranlarının etkisi nedeniyle ABD'de resesyon olacağını tahmin ediyordu. Bloomberg'in Mart 2023'te yaptığı ankete katılan ekonomistlerin yaklaşık yüzde 65'i, ABD ekonomisinin 12 ay içinde ciddi bir gerilemeye doğru gittiğine inanıyordu.

Ancak ABD’li tüketiciler ve işletmelerinin geçen yıl dayanıklılıklarını kanıtlamalarıyla birlikte Wall Street'in önde gelen isimleri resesyon tahminlerinden çoğunlukla vazgeçti. Uzun süredir resesyonun bariz alternatifi olarak kabul edilen, enflasyonun azaldığı ancak ekonomik büyümenin zayıf olduğu, ‘yumuşak iniş’ olarak adlandırılan senaryoya bile giderek daha fazla şüpheyle yaklaşılıyor.

Deutsche Bank'ın Mart Küresel Piyasalar Anketi'ne göre, yatırımcıların yüzde 45'i artık ABD ekonomisinin, enflasyonun Fed'in yüzde 2'lik hedefinin biraz üzerinde kalacağı ve ekonomik büyümenin güçlü seyredeceği bir ‘iniş yok’ senaryosuna doğru gittiğine inanıyor.

Deutsche Bank'ın anketine yanıt verenlerin yaklaşık yüzde 38'i hâlâ ‘yumuşak iniş’ bekliyor; ve son olarak yalnızca yüzde 17'si bir resesyon veya ‘sert iniş’ olasılığını kuvvetli görüyor. Bu, ekonomistlerin yalnızca bir yıl önce hissettiklerine göre kayda değer bir değişikliğe işaret ediyor.

“Goldilocks bugünlerde ‘iniş yok’ anlamına geliyor”

Haber, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Ocak ve Şubat aylarında bazı yatırımcıların kalıcı enflasyon tehdidi ve daha şahin bir Fed tehdidi konusunda endişe duymasına neden olan, beklenenden daha sıcak iki tüketici fiyat endeksi raporunu göz ardı etmesinden sonra geliyor. Powell, 20 Mart'ta düzenlediği basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, sıcak enflasyon raporlarının ‘enflasyonun bazen engebeli bir yolda yüzde 2'ye doğru kademeli olarak düştüğü yönündeki genel hikayeyi gerçekten değiştirmediğini’ söyledi.

Deutsche Bank'ın küresel ekonomi ve tematik araştırma başkanı Jim Reid, Fed Başkanı'nın yorumlarının ardından birçok yatırımcının yeni ‘iniş yok’ senaryosuna açıklık getiriyor.

Reid, “Yani, ekonominin sıcak olduğu ancak merkez bankalarının buna karşı boyun eğmediği ve piyasaların şimdilik mutlu olduğu bir dönemde Goldilocks'ın bugünlerde ‘iniş yok' anlamına geldiğini söyleyebilirsiniz” diye yazıyor.

Fed, sıcak enflasyon raporlarını dikkate almadı

Reid, yatırımcıların ‘iniş yok’ senaryosunun piyasalar için ne anlama geldiği konusunda ise bunu zamanın göstereceğini belirtiyor ancak neden birçok yatırımcının yükseliş eğiliminde olduğuna inandığının da ana hatlarını çiziyor.

Reid, “Temel olarak yatırımcılar hedef enflasyonun biraz üzerinde tahminlerde bulunuyor; bu da genellikle hisse senetleri için kötü bir durum anlamına geliyor çünkü daha yüksek faiz oranlarına ya da en azından daha önce tahmin edilenden daha az faiz indirimine işaret ediyor” diyor. Ancak Reid, “Fed’in son sıcak enflasyon raporlarını dikkate almaması ve ekonomik büyümenin dirençli olduğunu kanıtlaması nedeniyle, yakın vadede Goldilocks bölgesinde sıkışıp kalabiliriz” diye ekliyor.

Belirsizlik artıyor

Wall Street duayeni, Powell'ın geçen haftaki yorumlarının ardından ABD hisse senetlerinin 2024'ün en iyi haftasını yaşadığını çünkü Fed'in ‘son dönemdeki yüksek enflasyon baskılarına rağmen Haziran ayında faiz indirimi yapabileceğinden oldukça emin' göründüğünün altını çiziyor.

Reid, yatırımcılar enflasyon tahminlerini yükseltirken bile piyasaların bu kadar iyi performans göstermesinin bir başka nedeninin de Fed'in tüketici fiyatlarındaki küçük artışları da göz ardı etme isteğine olan inançları olabileceğini düşünüyor. Reid, ankete katılanların yüzde 47'sinin merkez bankalarının uzun süreli enflasyon aşımını tolere etmesi gerektiğine inandığını belirttiğini ifade ediyor.

Reid, “Şimdilik, yatırımcıların resesyondan ziyade enflasyon konusunda endişeli olduğu görülüyor ve enflasyon geri dönerse agresif bir Fed'in partiyi mahvetmeye gelmesinden pek de endişe duymuyorlar” diyor.

Sonuç olarak, Deutsche Bank'ın anketine yanıt verenlerin yalnızca yüzde 13'ü, bu yıl ABD'de bir resesyon beklediklerini söylüyor. Bu oran yalnızca üç ay önce yüzde 59 seviyesinde seyrediyordu.

Yine de 2024'ün gerçekten ekonomik belirsizlik yılı olduğunun bir göstergesi olarak birçok uzman ABD ekonomisinin geleceğini tahmin etmekte zorlanıyor. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 19'u, bir sonraki ABD durgunluğunun ne zaman gerçekleşeceğini bilmediklerini ifade ediyor; bu oran bir yıl önce yalnızca yüzde 3 seviyesindeydi.

Küresel piyasalarda 'yumuşak iniş' iyimserliği

 

Yumuşak iniş senaryoları risk iştahını besliyor

 

FED için zorlu karar: Enflasyon mu, resesyon mu?

 

ABD resesyonunda borsalar I düşebilir

 

ABD ekonomisi gücünü iş gücü piyasasına borçlu

 

Ekonominin ünlü isminden faiz indirimi uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)