E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD resesyonunda borsalar %49 düşebilir---

ABD resesyonunda borsalar %49 düşebilir

ABD resesyonunda borsalar %49 düşebilir
19 Mart 2024 - 11:11 borsagundem.com

Ünlü borsa uzmanı Paul Dietrich ABD borsaları için olağanüstü bir felaket senaryosuna dikkat çekti. Baş stratejiste göre ABD ekonomisi resesyona girerse ABD borsaları %49 düşebilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street borsalarında boğa piyasasının hakimiyeti sürüyor. Ancak ünlü borsa uzmanı Paul Dietrich Amerikan borsalarının gösterge endeksi S&P 500’ün geleceğine dair karamsar açıklamalarda bulundu. The UBJ’nin haberine göre, servet yönetimi firması B. Riley Wealth’in Baş Yatırım Stratejisti Dietrich olası bir düşüşe yönelik artan yatırımcı duyarlılığına dikkat çekti. Ünlü borsa uzmanı ABD ekonomisinin bir resesyona girmesi durumunda S&P 500’ün %49’luk bir düşüşe maruz kalabileceğini belirtiyor.

Dietrick’in uyarıları Amerikan hisse senetlerinin “tuhaf derecede aşırı” değerlendiği argümanına odaklanıyor. Söz konusu değerlendirme S&P 500’ün tarihsel olarak yüksek fiyat bilanço oranları da dahil olmak üzere birçok ilgili göstergeye dayanıyor. Hisse değerlemelerini ölçmek için oldukça yaygın bir gösterge olarak kullanılan fiyat bilanço oranları hisse senetlerinin temel bilanço verilerinden önemli ölçüde yüksek seviyede işlem gördüğüne işaret ediyor. Dietrick şirketlerin ayrıca alışılmadık derecede düşük temettü getirilerine de işaret etti. Baş stratejist yatırımcıların nispeten daha düşük gelir potansiyeline sahip Hisse senetleri için prim ödediğini belirtiyor.

Dietrich piyasalarda fiyatlanan aşırı iyimser bilanço artışı beklentilerini de endişe sebebi olarak nitelendirdi. Borsa uzmanı bilanço artışlarına yönelik mevcut beklentilerin şiddetli resesyonlardan toparlanma dönemlerinde görüldüğünü ve tarihsel normları aşırı derecede aşıldığını savunuyor. Diğer bir deyişle piyasalar şirketlerin kurumsal bilanço beklentilerindeki iyimserliklerini abartmış olabilir ve yatırımcılar muhtemel hayal kırıklıklarıyla karşılaşabilir.

Ünlü borsa uzmanını endişelendiren bir diğer faktör de efsane yatırımcı Warren Buffett’a atfedilen ‘Buffett Göstergesi’nde gizli. Söz konusu gösterge hisse senetlerinin toplam piyasa değeri ile dahil olduğu ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasını karşılaştırır. Dietrich göstergenin %180’i aştığını belirtiyor. Bu denli yüksek seviyeler ABD borsalarının ekonominin hacmine göre çok fazla değerlendiğini işaret ediyor. Ayrıca Dietrich, yatırımcıların pahalı hisse senetleri ve ekonomik belirsizlikle ilgili endişeler nedeniyle alternatif güvenli liman varlıkları aradıklarının kanıtı olarak altın fiyatlarındaki son artışa işaret etti.

Azalan enflasyon ve istikrarlı gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi gibi son ekonomik göstergeler olumlu bir görünüm öneriyor olabilir. Ancak Dietrich ufukta bir borsa çöküşü ve resesyon olduğunu savunuyor.

Amerikan borsalarında sert bir çöküş öngören tek isim Dietrich değil. Ünlü teknik analist Milton Berg yaklaşan resesyonla ilgili endişelerini paylaşırken S&P 500 Endeksi’nin %60’lık bir düşüşe maruz kalabileceğini söyledi. İki ismin açıklamaları borsalarda ayı piyasası yatırımcıların piyasalara ilişkin duygularını yansıtıyor.

Ancak tüm yatırım uzmanlarının bu endişeleri paylaşmadığını da belirtmekte fayda var. ABD Ulusal İşletme Ekonomisi Birliği (NABE) tarafından yürütülen bir ankete göre ekonomistlerin ve analistlerin düşük bir azınlığı 2024’te ABD’de bir resesyon yaşanacağını öngörüyor. Katılımcılar ABD ekonomisindeki olası bir gerilemenin yükselen faiz oranları gibi iç ekonomik sorunlardan dolayı değil Çin’in dahil olduğu jeopolitik çatışmalar gibi dış kaynaklardan dolayı ortaya çıkabileceğini öne sürüyor.

Bitcoin'de çılgın ralli beklentisi

 

ABD'de federal yargıç SEC''e yaptırım uygulama kararı aldı

 

ABD'li dev bankalar tahvil piyasasına giriyor

 

Wall Street’te 6 trilyon dolarlık hayal kırıklığı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİLEN19 Mart 2024 17:03

    Bizim borsaya hiç bir şey olmaz çünkü başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var.Benim endişem yoktur