E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisDeprem 600 binden fazla yatırımcıyı ilgilendiriyor---

Deprem 600 binden fazla yatırımcıyı ilgilendiriyor

Deprem 600 binden fazla yatırımcıyı ilgilendiriyor
13 Şubat 2023 - 08:15 borsagundem.com

Depremin vurduğu 10 ille akrabalık veya yakın bağları bulunan kişilerle birlikte bu yıkımdan birinci derecede etkilenen kişi sayısı 16 milyon. Borsanın iki gün işleme açık kalmasının depremden etkilenen kişilere zararı onlarca milyar TL’yi bulabilir.

Borsa İstanbul'da işlemler, depremin üçüncü gününde durduruldu. 8 Şubat'ta yapılan işlemler iptal edildi ve 14 Şubat'a kadar işlemlere ara verildi.Ekonomi uzmanları, işlemleri durdurma kararının çok daha önce verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor ve deprem sonrası yapılan işlemlerin iptal edilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Ekonomim'den Barış Erkaya'nın konu ile ilgili yazısı şu şekilde:

Tüm ülke olarak 6 Şubat 2023 sabahı büyük bir kabusa uyandık. Son nüfus sayımına göre 9 milyon 65 bin insanımızın yaşadığı 10 büyük ili vuran çok büyük Kahramanmaraş merkezli iki deprem, her geçen saat artan acı bilançosuyla dünyanın bir numaralı gündem maddesine dönüştü. Enkazın altında 7 gününde aradığımız mucizelere karşı bölgede milyonlarca vatandaş soğuk iklimde hayatta kalma mücadelesi veriyor. Yaralara bir nebze olsun merhem olabilmek için Türkiye çapında bütün halk seferber olurken dünyanın tüm ülkelerinden de yardım ve destek yağıyor.

İşlem yapılamadı

Bütün bu acının içerisinde maalesef bir başka tartışma da Türkiye’nin sermaye piyasalarında devam ediyor. İlk depremin vurduğu 6 Şubat pazartesi sabaha karşı saat 04:17’den sonraki ilk işlem gününde açılmasına karar verilen Borsa İstanbul, yatırımcıları ve uzmanları ikiye bölmüş durumda. Neyse ki ikiye bölünen bu cephenin ezici bir çoğunluğu, bunun bir hata olduğu inancında. Borsanın ilk andan itibaren kapatılmamasına yönelik tepkilerin büyümesiyle hisse senedi piyasalarının açık kaldığı iki günün ardından üçüncü gün, giderek derinleşen değer kayıpları nedeniyle neredeyse devre kesmekten işlem yapılamıyor olması sonrası işlemler durdurularak çarşamba günkü seans tamamen iptal edildi.

Fakat ilk iki gün açık kalan piyasaya ilişkin tartışma halen tüm şiddetiyle sürüyor. Deprem bölgesinde yaşayan yatırımcıların videoları, deprem bölgesinde olmasa bile ailesi veya yakınları orada olduğu için borsadaki yatırımları aklının ucundan bile geçmeyen kişilerin itirazları her gün bu tartışmanın alevini daha da büyütüyor.

Depremin vurduğu 10 ilde ikamet eden yatırımcı sayısı 381 bin 463

Biz de zaten büyük bir yıkım yaşamış olan bölgedeki yatırımcıların ve bölgede yakınları bulunan kişilerin borsada yaşanan bu süreçten nasıl etkilenmiş olabileceğine biraz daha yakından bakalım. Daha ilk günden beri Ekonomi gazetesi de hem haberlerinde hem de yazarlarıyla çokça yazdı çizdi. Depremden çok büyük şekilde etkilenen 10 ilde bulunan yatırımcıların sayısı Borsa İstanbul’da yatırım yapan yatırımcıların yüzde 10’unu oluşturuyor ve depremzede bu yatırımcıların portföylerinin büyüklüğü 56 milyar TL. Toplamda sadece bu 10 ilde ikamet eden 381 bin 463 yatırımcıdan bahsediyoruz.

3 Şubat 2023 Cuma günü itibariyle, zaten büyük bir düzeltmeden çıkıp yönünün yukarıya çevirmeye ve toparlanmaya çalışan borsa 6 Şubat Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan, depremin vurduğu 10 ille akrabalık veya yakın bağları bulunan kişilerle birlikte bu yıkımdan birinci derecede etkilenen kişi sayısı 16 milyon. Borsanın iki gün işleme açık kalmasının depremden doğrudan veya dolaylı etkilenen kişilere zararı onlarca milyar TL’yi bulabilir. 2023 Pazartesi günü 4 bin 748 puana kadar, Salı günü 4 bin 484 puana kadar indikten sonra, halen alınmayan kapatma kararının ardından Çarşamba günü 12 dakikada endeksin iki defa devre kesmesiyle tamamen işleme kapatıldı.

Kapatıldığı an itibariyle endeks 4 bin 186 puana inmişti. Fakat seansın da tamamen iptal edilmesiyle tekrar endeksin kapanışı kayıtlara Salı günkü kapanış olan 4 bin 505 puana döndü. Sadece endeks üzerinden bakarsak aslında kayıp yüzde 10. Yani endeks bazında portföylerin onda biri eridi gitti. Peki o bölgede yaşayan depremzedelerin kayıpları ne kadar? Sadece endeks üzerinden hesaplarsak, ki bunun aslında doğru bir hesaplama olmadığına birazdan geleceğiz, zarar en az 5 milyar 318 milyon TL. Birçok hisse senedinde ise kayıp yüzde 20’leri aşıyor. Yani endeks aslında yatırımcılar uğradığı asıl kaybı göstermiyor. BİST-100 endeksinin bu gösterge özelliğini kaybettiğini daha önce de analizlerimizde göstermeye çalışmıştık. Yani maksimum kayıplar üzerinden bakılırsa hisse bazında kayıpların 15 milyar TL’lere yaklaşması ihtimali bulunuyor. Bu da 10 ilde yatırımcı başına ortalama 15 bin TL ile 43 bin TL arasında bir kayıp demek.

600 binden fazla yatırımcıyı ilgilendiriyor

Şimdi dönelim ve çok da konuşulmayan fakat konuşulması elzem olan bir diğer tarafına. Evet, depremi birebir yaşayan, belki bazıları enkaz altında kalan, kurtarılan veya vefat eden, evsiz kalan, yerinden yurdundan olan, kendi binaları sağlam kalsa ve depremden sağ çıksa bile komşusu, eşi, dostu, akrabası enkaz altında kaldığı için 6 gündür enkazların başlarında can kurtarma mücadelesi veren kişilerin sayısı 381 bin 463. Fakat unuttuğumuz nokta şu ki tüm Türkiye’de, İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de veya deprem bölgesi dışındaki diğer illerde yaşayıp da depremzede bu 10 ilde kaydı bulunan kişi sayısı 9 milyondan fazla. Yani aslında bu deprem sadece o bölgede fiilen yaşayan 9 milyondan fazla vatandaşı etkilemedi. Toplamda o bölgeyle bağı olan 16.2 milyon kişiyi etkiledi. Bu da demek oluyor ki depremin tüm ülkenin gündemine girmeye başladığı 6 Şubat sabahı itibariyle borsada bulunan hisse senedi yatırımlarını aklına bile getiremeyecek, bölgede yaşayan eşinin, dostunu, akrabasını düşünmek zorunda olan, belki de ilk günden itibaren ulaşımı uzun bir süre imkansızlaşan bölgeye hareket ederek enkazların başında nöbet tutmaya çalışan, kendi imkanlarıyla ilk anda enkazdan can kurtarma derdine düşmüş yatırımcı sayısı 381 bin kişiden misliyle fazla. Çok basit bir matematikle bölgede yaşayan kişi sayısıyla yapılabilecek bir orantı aslında bölgedeki depremden etkilenen 650 binden fazla yatırımcı olabileceği varsayımını ortaya çıkarıyor. Bu da borsadaki toplam yatırımcı sayısının yüzde 16’sı demek. Yani her altı yatırımcıdan biri. Ve buna bağlı olarak da doğrudan etkilenen portföy büyüklüğünün 100 milyar TL’ye yaklaşması anlamına geliyor. Bu durumda ise aslında borsada yaşanan kayıplar sırasında can derdine düşmüş yatırımcıların zararının 12 ila 35 milyar TL’lere yaklaşması mümkün.

Bunun dışında sadece bu 10 şehirde bulunan hisse senedi, yatırım fonu ve yapılandırılmış ürünler yatırımları bulunan 738 bin yatırımcının bu üç yatırım alanındaki toplam birikimi 76 milyar TL’nin üzerinde.

BU SORULARIN YANITINI SİZ VERİN!...

Şimdi gelelim ana tartışma konusuna. Ne diyor borsanın açık olmasını savunan kesim? Krizler de dahil olmak üzere her koşulda hisse senedi piyasalarının açık olması esastır. Neden? Sermaye piyasaları likidite sağlama görevini yerine getirmeli.

Peki, dönüyoruz sermaye piyasalarının sağlıklı işleyişinin diğer hayati koşullarından bir diğerine: Eşit rekabet, piyasalara eşit erişim imkanı! Şimdi de basit sorularla devam edelim:

1 - Korkunç bir depremle yıkılan evinin enkazı altında kalan bir yatırımcının eğer Allah yardım etti ve civarında bir telefon bulabildiyse, oldu da bölgede baz istasyonları da çöktüğü halde bir iletişim kurma imkanı bulunuyorsa yapacağı ilk şey nedir?

a) 112’yi arayıp enkaz altında kaldığını bildirmek ve konumunu bildirip acil kurtarma yardımı talep etmek

b) Aracı kurumunu arayıp “Deprem oldu, şimdi borsayı 4-5 saat içerisinde işleme açarlar, bizim şu hisseleri şu fiyatlardan satın” demek.

2 - Enkazdan sağ kurtulan ama bırakın cep telefonunu yanına almayı şiddetli sarsıntının etkisiyle çoluğunu çocuğunu kapıp yalınayak, pijamalarıyla sokağa fırlamış bir yatırımcının yapacağı ilk şey nedir?

a) Önce ailesini kışın yılın en sert seviyesine geldiği bölgede önce ailesini henüz yardımların ulaşmadığı bölgede soğuktan koruyacak bir imkan araştırmak, aç kalmamaları için yiyecek aramak, daha sonra da kendi evi yıkılmasa da eşinin, dostunun can mücadelesine destek verebilmek için zamanla yarışarak enkazlardan kurtarma çalışmalarına yardım etmek

b) "Borsayı kapattıklarına dair bir haber yok, bizim hisseler düşer şimdi” diyerek internetin olmadığı, cep telefonu şarjının en değerli şeylerden biri olduğu bir coğrafyada uygulamaya girip, hisse senetleri için satış emirleri vermek, akşamında da kontrol etmek.

3 - İstanbul’a, İzmir’e çalışmak için gitmiş ama bu 10 ilden bir veya birkaçında annesi, babası, eşi, dostu, akrabasını bırakmış yatırımcının sabah uyandığında sorduğu soru sizce neydi?

a) “Orada olan yakınım acaba sağ mı, enkaz altında mı, bu karda kışta sokakta mı? En kısa yoldan oraya nasıl gidip duruma bakabilir, sağlıklı şekilde onlara nasıl kavuşabilirim?”

b) “Şimdi borsa açılınca inşaat ve çimento şirketleri tavan çeker. Eldeki hisselerse çöker. Hemen girip birkaç işlem emri mi versem?”

BUD: Borsada işlemler 6 Şubat’tan itibaren iptal edilmeli, 5 gün daha kapatılmalı

 

Borsada devre kesici nedir, ne zaman aktifleşir ve ne kadar sürer?

 

Borsada TEFAS üzerinden yapılan hisse işlemleri iptal edildi

 

Borsada işlemler durduruldu

 

Borsa Gündem yazdı, iki dev şirket ‘geri alım’ı başlattı

 

Borsada şok gün! Önce işlemler durduruldu, sonra 5 iş günü işlemlere kapatıldı

 


 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (35)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KERİM14 Şubat 2023 10:09

    DASK VS SİGORTA ŞİRKETLERİ HEMEN YAPTIKLARI ÖDEMELER İÇİN İLGİLİ HERKESE DAVA AÇIP YOLAÇTIKLARI ZARAR İÇİN TAZMİNAT TALEP ETMELİ.HÜKÜMETTE YAPTIĞI HARCAMALAR İÇİN BİNALARLA İLGİLİ KİŞİLERDEN TAZMİNAT TALEP ETMEL

  • yarın14 Şubat 2023 08:40

    belli oldu bile  yarın borsa açılıyor işlemler ise iptal olmadı.yarın borsanın açılması doğru değildir.

  • fafa13 Şubat 2023 21:08

    Altı yüz bin kişinin eli kolu bağlı güreş tutturdular.Elbette altta kalacak,zaten kaldılar.Onların hakkını kim arayacak?Borsa hata etti.

  • Adil13 Şubat 2023 20:28

    yazık istanbul finanas merkezi ha güldürmeyin milleti iptal iptal diye yırtınmayın artık burası cami avlusu değil

  • Mehmet Aydin13 Şubat 2023 18:11

    6 Şubat günkü işlemler iptal edilemez..zararına sattım Çarşamba gunupara lazımdı çektim. Nasıl olacak iptal işlemi? Ama 7 Şubat işlemler iptal etme fırsatı var

  • mehmet13 Şubat 2023 17:26

    iptal edin böyle bir afette borsa mı olur

  • Yilmaz goynuk 13 Şubat 2023 17:24

    06 ve 07 subatdaki islemlerin kesinlikle iptal edilmesi gerekiyor.ben cimere yazdim.herkes yazsin.millet can derdindeyken spk birilerini korumasin Acil islemler ahleken huhuken iptal edilmeli ve borsa ayin sonuna kadar acilmasin

  • Murat13 Şubat 2023 17:09

    Deprem günü borsayı neden açıldı? Pazartesi konan depo şartı neden salı günü acele kaldırıldı? Depo şartı varken pazartesi günü sabahtan kimler al sat yapabildi? Salı ve çarşamba YF malını satınca neden borsa gönül rahatlığıyla kapatıldı? Salı günü takası tatil olmasına rağmen perşembe neden yangından mal kaçırır gibi uygulandı? Hesap ver Borsa İstanbul yönetimi.

  • AHMET ÖZBİR13 Şubat 2023 17:07

    Sanırım SPK ve BİST yönetimleri yatırımcılar borsadan parasını çekip dolar alsın istiyor. O halde biz de dolarımızı alırız. Kimse kusura kalmasın.

  • Emre13 Şubat 2023 16:48

    Hadi kapandı ve açıldığı gün yine düşmeye devam ederse ne olacak, Yeni baştan aynı stresi yaşayacaz? Ayrıca çoğunluk kapanmasından yana diyorsunuz da asıl noktanın üstünü örtüyorsunuz. Çoğunluk dediğiniz insanlarda kaç gün kapanmasın da aynı düşünmüyor. Bir hafta diyenler, on gün diyenler, bir ay diyenler, marta kadar diyenler, tabi önce görmek isteyip ömürboyu kapanmasını isteyenler bile olacak. Bu çoğunluk değildir. Sadece başlıkta onay vermek çoğunluk değildir. Önemli olan içerikte aynı düşünceye sahip olmaktır. Ayrıca hala şunu söyleyen kimse yok. Borsa hangi durumlarda kapanma kararı alabilir. Çünkü uluslararası yatırımlarda var ve yıllık borsa tatilleri zaten önceden belirleniyor

  • Ahmet küçük 13 Şubat 2023 15:28

    BIST istanbul bu durumda ölü soyucu olmuyormu o kadar depremzede bir bakıyor hesap boşalmış yazık degilmi bir sürü yetimlerin hakkı yendi

  • Mmmm13 Şubat 2023 15:25

    Spk nın yüzünden herkes dolara kayıyor

  • İsmail ÇAĞLAR 13 Şubat 2023 14:51

    Lamı cimi yok en azından orda ikamet orda ki portföy yöneticilerinin işlemleri olsun Cuma gününü baz alsın aksi takdirde yazıklar olsun

  • Küçük yatırımcı 13 Şubat 2023 14:46

    Deprem sonrasında 3 gün yapılan işlemlerde küçük yatırımcılarin hepside düşüşe yakalandı maalesef. Yani burada etkilenen milyonlarca yatırımcı var sanırım. Bu kadar büyük çoğunluktaki yatırımcıya yardımcı olunmazsa bu kişiler ne yapacak bilemiyorum. Küçük yatırımcıyi da düşünmek gerekiyor. Ama deprem gününde borsa kapatilsaydi ve gereken sıkı önlemler alınsaydı sanırım bu kadar düşüşler olmazdı. Açığa satış yasaklanmalıdır bence. Kendisinin olmayan hisseyi zenginler kiraliyor ve satıyor. 1999 depreminde olanların aynısını tekrar yaptılar. Buna önlem alinabilirdi sanırım. Umarım güzel gelişmeler görürüz yakında

  • Bb13 Şubat 2023 14:35

    Birdaha borsaya yatırım yaparsam şerefsizim Para mi alıp dolara yatıracağım çünkü burada adalet yok haksız rekabet var

  • Hakan uz13 Şubat 2023 14:19

    Ve yapılan bence büyük bir hata yada kasıt var ama hala sesleri çıkmıyor hala bu hatalarında ısrarcılar hem işlemler iptal edilebilir hemde önlemler alınabilir tabi işin başına gerçek yöneticiler getirilerek

  • Hakan uz13 Şubat 2023 14:05

    burda dünyanın kabul etmiş olduğu bir afetden bahsediyoz 10 il ve bunlara bağlı yatırımcılar 14 milyon insan direk ve dolaylı etkilenen insanlar dolaylı yoldan etkilenen derken anlama kapasitene göre açıklayayım bu bölgelere yardıma koşan insanlar ve yatırımcılar diyeyim onlar borsadan cok can derdine düşmüş insanlar varken borsanın açık tutulması tam bir saçmalıkdır burda ya kasıt yada ihmal vardır hala zaten bu insanlar bu kurumların başında nasıl tutuluyor yada ne yüzle hala istifa etmiyorlar bu spk ve borsa istanbul karar vericiler hakında soruşturma başlatılmalı bence kasıt ve ihmal aranmalı 6 şubat işlemlerinide isteseler iptal edebilirler işlerinemi gelmiyor acaba hala yanlışlarında ısrar eden bir spk borsa istanbul yönetimi var bence ve varsa başka kurumlarda tabi. Ve borsa açılacağı zamanda aşağı marj%2 yukarı marj %5 ile sınırlandırılıp büyük hisse sahiplerininde hisse satış adedide sınır konularak en az 5 iş günü bu şekilde işleme açılmalı bence YTD

  • kaan13 Şubat 2023 13:48

    iptal edilmesi gereken hatta sürekli işlem yasağı getirilmesi gereken durum varsa oda robotlar. aynı haklara sahip olmayan küçük yatırımcılar için dej avantaj haline gelen robotik işlemler yasaklanmalı

  • Bakalım13 Şubat 2023 13:14

    Çarşamaba piyasa açılmaz o kesin.1 mart beklenmeli ama 20 şubatda okullarla beraber borsa açılacak.6-7 şubat işlemler iptal etmezler 7 sinde çok hacim oldu.bakalım

  • Hakkı erdal13 Şubat 2023 12:58

    Ptesini iptal edemiyorsanız geç kalmadan salı gününü iptal edin bari buna cesaret edin

  • Aa13 Şubat 2023 12:53

    depremin olduğu gün ağrıdaydım ailem deprem bölgesindeydi apar topar onlara ulaşmak için yollara düştüm ama hiçmi hiç borsa aklıma gelmedi tek derdim onlara ulaşmaktı ki yüzyılın afeti deniyordu ve borsanın ilk günden kapalı olacağı düşuncesindeydim ama malesef borsayı kapatmamışlar şükür aileme kavuştum ama bu ortamda adalet istiyorum avukatımla konuşup dava açmayı düşünüyorum haksızlık çok büyük

  • borsacı13 Şubat 2023 12:34

    borsa ihtiyacın olmayan para ile girdinse sorun yok egerki tüm iştahla borsaya girdinse sözüm yok borsa kuruldugu tarihten beri borsadayım daima nakitimin 3 de biriyle yatırım yaparım batarsamda dokunmaz anlayışı ile borsadayım tebdirli ve temkini elden bırakırsan borsada batmaya mahkmsun.bu gün deprem yarın başka riskler bitmez.

  • İsmail ÇAĞLAR 13 Şubat 2023 14:55

    Tamam da kardeşim bnde zamanında kredili işlem yaptım viop yaptım şimdi öyle değil ama yazık değil mi orda bu işlemlere maruz kalan vatandaşıma bütün ülke seferber olduk onlar için bunlarda tık yok bnce gereği yapılmalı bunun adı fırsatçılık değil mi

  • Hakan uz13 Şubat 2023 11:28

    7 şubat işlemlerinin iptali imkanı varken yapılmadı ben bunda kasıt ararım henüz 7 şubat işlemlerinin para akışı gerçekleşmemişken iptal edilebilirdi. Bunu yapmadılar burda kötü bir niyet var bence bu işin sorumluları derhal görevden alınıp haklarında görevi kötüye kullanmak ve ihmal davaları açılıp yatırımcının zararı karşılanmalı 6 şubat dahil afil bir piyasa işleyişi gerçekleşmemişdir.

  • A.Yavuz13 Şubat 2023 11:27

    6,7 şubat tarihlerindeki işlemler kesinlkle iptal edilmelidir. Kapatmıyanlar hakkında yasal işlemler yapılmalıdır.

  • Arif13 Şubat 2023 11:01

    Tek elden yönetilen ülkenin borsasıda tek eldir

  • www13 Şubat 2023 12:51

    Doğru . Büyük çoğunluğu TVF da. Katar ve diğerlerinde..

  • Hakan uz13 Şubat 2023 10:25

    6 şubat işlemleri iptal edilmeli bu işin sorumluları hakkında derhal işlem başlatılıp görevden alınmalı borsa açılacağı zaman aşağı marj%2 yukarı marj %5 ila sınırlandırılmalı en az 5 işlem günü elinde yüklü hisse olan hisse sahiplerinin satışları sınırlandırılmalı bence ytd

  • Vatandaş..13 Şubat 2023 10:18

    İyi niyet olsaydı borsa 6 şubatta kapatılırdı..Tepki olmasa Çarşamba günü de iptal edilmezdi. .Bunlara güvenim hiç kalmadı..Depreme ayrı üzüldük paramızın 3' te 1' inin gitmesine ayrı üzüldük..

  • Ali13 Şubat 2023 09:50

    Ne zaman açılırsa açılsın yandaşlar yoğun satış yapacak. Ondan sonra borsa çöpe dönünce akp müdahale ettim diyecek yandaşlara tekrar al emri verecek. Seçim öncesi göz boyayacaklar.

  • uzman borsacı13 Şubat 2023 09:43

    Üzülerek derim ki bu hafta borsa açılsada sonuç değişmez. Olaki varlık fonu dask sigorta parasını borsada kullandıysa vay halimize.Ytd

  • Kerem13 Şubat 2023 09:30

    6- 7 Şubat İptal olmasın sırf o korudukları insanlar yüzünden en az 100 binlerce oy kaybedecekler kimsenin kaşı gözü için değil adalet için hak için eşitlik için 6şubattan sonra işlemler iptal olmalı Teknik konuları bahane etmeyin onlar çok rahat çözülür aksi bir durum zaten herkes dava açacak ve iktidar değiştiğinde bu mahkemeler kazanılacak

  • VS13 Şubat 2023 09:24

    Bir işi beceremeyen kimse istifa etmeliki işin başına eğil olan geçsin

  • Aa13 Şubat 2023 09:02

    Bunun sonuna kadar üzerine git borsa gündem arkandayız enkaz altındaki insanların hakları gasp edildi adalet adalet adalet lütfen

  • Bik13 Şubat 2023 08:52

    Bu 10 ilde yaşayanlarla, 1. dereceden ve 2. dereceden akrabalık ilişkisi olanlar Türkiye'nin en az yarısı.