E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDavid Rosenberg: Faiz artırım döngüsünün sona ermesi en çok tahvil yatırımcılarına yarayacak---

David Rosenberg: Faiz artırım döngüsünün sona ermesi en çok tahvil yatırımcılarına yarayacak

David Rosenberg: Faiz artırım döngüsünün sona ermesi en çok tahvil yatırımcılarına yarayacak
09 Kasım 2023 - 16:32 borsagundem.com

Ekonomist David Rosenberg, Fed’in faiz artırım döngüsünü sonlandırmasının, uzun vadeli tahvillerin performansını artıracağını söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yatırımcılar ve uzmanlar, Fed’in faiz artırım döngüsünde sona geldiğini düşünüyor. Üst düzey ekonomist David Rosenberg ise bu sürecin en çok ABD Hazine tahvillerinin performansını olumlu yönde etkileyeceğini ifade ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, üst düzey ekonomist David Rosenberg, Fed’in parasal sıkılaştırması sona erdiğinde S&P 500 Endeksi de dahil olmak üzere hiçbir yatırım aracının 30 yıllık Hazine tahvillerinden daha iyi performans gösteremeyeceğini söylüyor.

Bir sonraki hamle faiz indirimi

Marketsinsider’dan Matthew Fox’un haberine göre, David Rosenberg, Fed'in faiz artırım döngüsünü sonlandırmasıyla tahvillerin hisse senetlerinden daha iyi performans göstermesini bekliyor.

Fed, Temmuz toplantısından bu yana faiz oranlarını artırmadı ve piyasa, Fed'in gelecek ay yapılacak yılın son FOMC toplantısında bir oran artışı beklemiyor. Bu büyük bir olay çünkü tarihsel olarak faiz artırımının yapılmadığı beş aylık duraklama, Fed'in sıkılaştırma döngüsünün sonuna işaret ediyor.

Rosenberg, Financial Post'ta yayınlanan köşe yazısında, Fed'in Aralık FOMC toplantısında faiz oranlarını değiştirmemesi durumunda döngünün sona ereceğini ve bir sonraki hamlenin faiz indirimi olacağını söylüyor.

Faiz oranlarındaki düşüş tahvil fiyatlarını yükselteceği için bu tahviller için iyi haber anlamına geliyor. Rosenberg, Fed'in faiz oranlarını sabit tuttuğu bir dönemde 30 yıllık ABD Hazinesinin hisse senetlerinden önemli ölçüde daha iyi performans gösterdiğinin altını çiziyor.

Rosenberg, “Bu duraklama döneminde tahviller ve hisse senetleri birlikte yükselme eğilimi gösteriyor. Ancak hiçbir şey, yüzde 9'luk toplam getiri sağlayan 30 yıllık Hazine kadar iyi olamaz” diyor. Rosenberg'e göre bu, aynı dönemde S&P 500 Endeksi'nin yüzde 7'lik getirisinden daha iyi bir performans anlamına geliyor.

Ekonomik momentumla ilgili endişe

Bu üstün performans, yalnızca getirilerdeki büyük fark nedeniyle değil, aynı zamanda yatırımcıların uzun vadeli tahvil alırken hisse senetlerine göre daha az risk almaları nedeniyle de önemli. Rosenberg, yazısında, hisse senedi piyasasındaki son yükselişin sürdürülebilir olduğuna şüpheyle yaklaşıyor ve “Çünkü yükseliş ‘oldukça hype merkezli' ve ‘temellerden yoksun’” diyor.

Rosenberg, S&P 500 Endeksi’nin son 10 gündeki yüzde 6'lık yükselişinin yumuşak kazanç rehberliğiyle birlikte ve küçük ölçekli hisse senetlerinin katılımı olmadan gerçekleştiğini belirtiyor. Rosenberg, “En çok kısa pozisyon alan, zayıf bilançoya sahip ve kârlı olmayan teknolojiye sahip hisse senetlerinde oldukça keskin bir performans gördük. Küçük ölçekli Hisse senetlerinin yer almadığı kutuplaşmış bir ralli, ekonomik momentumla ilgili endişelere işaret ediyor” diyor.

Rosenberg’in ekonomik kaygıları arasında, ekonomiye eklenen aylık işlerde istikrarlı bir azalmanın yanı sıra, işsizlik oranının, döngünün en düşük seviyesinden 50 baz puan sıçrayarak Nisan ayındaki yüzde 3,4’lük seviyeden Ekim ayında yüzde 3,9 seviyesine yükselmesi yer alıyor. Rosenberg, “Bu aslında bir durgunluk sinyali” diye uyarıyor.

Fed’in tahvil piyasasından yardım beklentisi ters tepebilir

 

Jeremy Siegel: Fed alarm durumuna geçmeli

 

Borsalardaki FED rallisi ne kadar gerçekçi?

 

Fed'in faiz kararı hangi riskleri beraberinde getiriyor?

 

Tahvil kralı uyardı: ABD’de kriz yaklaşıyor

 

ABD'den tahvil ihracını hızlandırma planı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)