E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDavid Rosenberg: Yumuşak iniş ihtimali yok---

David Rosenberg: Yumuşak iniş ihtimali yok

David Rosenberg: Yumuşak iniş ihtimali yok
25 Temmuz 2023 - 18:25 borsagundem.com

Borsa stratejisti David Rosenberg, genel kanaatin aksine, ABD ekonomisinde bir ‘yumuşak iniş’ ihtimalini ‘imkansız’ olarak değerlendiriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde uzun zamandır belirgin bir gerileme bekleyen borsa stratejist David Rosenberg, ekonominin borsadan bağımsız bir gerçeklik olduğunu ve borsalardaki rallinin, ekonominin gerçekliğini değiştirmeyeceğini söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, David Rosenberg, “Yumuşak iniş yapma şansımız yok” diyor.

Yumuşak iniş ihtimali yok

MarketWatch’tan Jonathan Burton’ın haberine göre, borsa stratejisti David Rosenberg, Başkan Jerome Powell'ın Fed'ine itibar etmiyor ve merhamet göstermiyor. ABD ekonomisine dair resesyon tahminiyle birlikte Rosenberg, yatırımcıları kamu hizmetleri, temel tüketici ürünleri ve GYO'lar dahil olmak üzere tahvillere ve kura duyarlı hisse senetlerine yönlendiriyor.

Rosenberg, bir ekonominin resesyonda olduğunun, resesyona girmeden bilinemeyeceğini söylüyor ve ekliyor: “Durgunluklar kokusuz bir gaz gibidir. Sana gizlice yaklaşırlar.”

Ekonomi zarar gördü

Yumuşak iniş anlatısının tekrar gündeme oturmasıyla birlikte Rosenberg de, nefes alabileceği temiz hava arayışına girmiş gözüküyor. Merrill Lynch'te eski bir Kuzey Amerika baş ekonomisti ve şimdi Toronto merkezli Rosenberg Research'ün başkanı olan Rosenberg, MarketWatch’a verdiği röportajda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarını yakında sonlandıracağını düşündüğünü ifade ediyor. Ancak Rosenberg, ekonominin bu süreçte yeteri kadar zarar gördüğünün de altını çiziyor ve bunun geri dönüşü olmayan bir yol olduğunu vurguluyor.

Rosenberg, ABD ekonomisi resesyona girerken ABD'li işletmelerin ve tüketicilerin harcamaları kısmasını, işsizliğin artmasını ve şirketler ile tüketicilerin giderek daha temkinli davranmasını bekliyor. Borsa stratejisti, Fed’in ekonomik bir ‘yumuşak iniş' gerçekleştireceğine inananlara ise alaycı şekilde “Hayal görmeye devam edin” diyor.

Tarihin en zararlı parasal sıkılaştırması

Rosenberg, "Fed'in Paul Volcker yıllarından bu yana gerçekleştirdiği en zararlı sıkılaştırma sonrasında yumuşak bir iniş yapma şansımız yok” diyor. Rosenberg, Fed'e ne itibar ediyor ne de merhamet ediyor ve resesyonun kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

Rosenberg, yatırımcıları kamu hizmetleri, temel tüketici ürünleri ve GYO'lar dahil olmak üzere borsanın savunmacı, kura duyarlı alanlarına yönlendiriyor. Tahvil piyasasında, bir portföyü hem kısa hem de uzun vadeli menkul kıymetlerde konumlandıran ‘barbell' ya da bir başka yaklaşımını savunuyor. Barbell yaklaşımı, sabit getirili bir portföye uygulanan bir yatırım stratejisi olarak öne çıkıyor. Barbell yöntemi izlenerek, yatırımcılar portföylerinin yarısında uzun vadeli tahvilleri, diğer yarısında ise kısa vadeli tahvilleri bulunduruyor.

Resesyon hala mümkün mü?

 

Deutsche Bank: Resesyon en geç Şubat ayında

 

ABD’yi resesyondan kurtaran 10 kritik gelişme

 

Goldman Sachs: ABD ekonomisi ‘yumuşak iniş’e doğru ilerliyor

 

Bank of America: Fon yöneticileri yumuşak iniş senaryosuna inanmıyor

 

Yumuşak iniş senaryosu çift dipli bir resesyon mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)