E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin'den yatırımcılara 'hisse senedi satmayın' baskısı---

Çin'den yatırımcılara 'hisse senedi satmayın' baskısı

Çin'den yatırımcılara 'hisse senedi satmayın' baskısı
16 Ocak 2024 - 07:55 borsagundem.com

Çinli yetkililer son günlerde bazı kurumsal yatırımcılara hisse senedi satmamalarını söyledi

Çin'de ekim ayından bu yana, piyasa düzenleyicileri bazı yatırımcılara "pencere rehberliği" olarak bilinen ve belirli günlerde hisse senetlerinde net satıcı olmalarını engelleyen özel talimatlar veriyor.

Financial Times'ın haberine göre yatırımcılar, satışa getirilen bu tür kısıtlamaların 2023'ün son haftasında gösterge CSI 300 hisse senedi endeksinde yaklaşık yüzde 3'lük bir toparlanmayı teşvik etmeye yardımcı olduğunu söyledi. Ancak yeni yılda bazı küçük yatırım fonları ve brokerlar üzerindeki kısıtlamaların hafifletilmesiyle endeks bu kazanımları tamamen tersine çevirdi ve bu ay yüzde 4'ten fazla düştü.

Üç farklı finans kuruluşundaki tüccar ve yatırım yöneticilerine göre Pekin şimdi de menkul kıymet şirketlerine (Çin'de hem broker olarak hareket eden hem de özel ticaret kolları olan büyük kurumsal yatırımcılar) bu tür kısıtlamaları yeniden getirdi.

Yatırımcılar ve tüccarlar ayrıca, düzenleyicilerin bir dizi U dönüşünün sonuncusu olan yön değişikliğinin piyasayı bozduğunu ve daha geniş güveni baltaladığını söyledi.

"Bu tür pencere yönlendirmeleri gecikmeli satış baskısı yaratır, ancak bunu sonsuza kadar erteleyemezsiniz" diyen Şangay merkezli bir menkul kıymetler şirketinin, kısa süre önce özel işlem masasına tekrar net satıştan kaçınması söylenen bir yöneticisi, "Piyasa duyarlılığı eninde sonunda performansı belirleyecektir." diye konuştu.

Mali düzenleyiciler, CSI 300'ün son bir yılda yüzde 19 değer kaybetmesine neden olan uzun süreli satışları sona erdirmek için üst düzey liderlerin baskısı altında. İşlem ücretlerinin düşürülmesi ve merkezi hükümet yatırım fonu tarafından banka hisselerinin satın alınması gibi talebi canlandırmaya yönelik kamu önlemleri yatırımcı güvenini yeniden tesis etmekte başarısız oldu.

Çin'den fon piyasasını canlandırma hamlesi

 

Çin'de oyun hisselerinde 80 milyar dolarlık kayıp

 

Çin'de teknoloji hisseleri endeksi en düşük seviyelerde

 

Çin'den hisse senedi piyasasını destekleyecek adım

 

Çin'den piyasalarda güveni artırma hamlesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)