E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin'de oyun hisselerinde 80 milyar dolarlık kayıp---

Çin'de oyun hisselerinde 80 milyar dolarlık kayıp

Çin'de oyun hisselerinde 80 milyar dolarlık kayıp
22 Aralık 2023 - 17:22 borsagundem.com

Çin'de oyun alanındaki üç şirketin piyasa değerinde, sektöre yönelik kısıtlamalar getiren taslak nedeniyle 80 milyar dolarlık kayıp yaşandı.

Çin'de bugün yayımlanan ve oyun sektörüne kısıtlamalar getiren düzenleme taslağı ülkenin önde gelen oyun ve teknoloji firmalarının hisselerine darbe vurdu. Hisselerde büyük kayıplar yaşandı.

Çin'de oyun sektöründe zirvede bulunan Tencent hisseleri bugün yüzde 16 değer kaybederken, bu 2008 sonrası en yüksek günlük kayıp olarak kayıtlara geçti. NetEase şirketinin hisselerinde de günlük yüzde 28'lik rekor değer kaybı görüldü. Oyuncular arasında popüler bir sosyal medya hizmeti olan Bilibili'nin hisseleri de bugün yüzde 14 düştü. Tencent, NetEase ve Bilibili hisselerinde bir günde toplam kayıp 80 milyar dolara ulaştı. Tencent'in büyük hissedarları Prosus NV ve Naspers Ltd.'nin hisseleri Avrupa'da değer kaybetti.

YÜRÜRLÜĞE NE ZAMAN GİRECEK BELLİ DEĞİL

Sözcü'nün haberine göre taslakta, oyuncuları daha fazla para ve zaman harcamaya teşvik eden pratiklerin kısıtlanması ile ulusal güvenliği tehdit eden içeriklerin yasaklanmasına dönük maddeler yer alıyor. Taslağa dönük geri bildirimler bir ay içinde alınacak ve düzenlemelere son hali verilecek. Bu süreçte düzenlemelerde yumuşama ya da daha da sertleşme görülebilir. Düzenlemenin ne zaman yürürlüğe gireceğiz henüz açıklanmadı. Bloomberg, Noel öncesi son işlem gününde yayımlanan düzenlemeye, oyun sektörünün ve yatırımcıların hazırlıksız yakalandığına işaret etti. Düzenleme, 2021'de teknoloji şirketlerini hedef alan kapsamları adımları hatırlatarak yatırımcılarda paniğe neden oldu. 2021'de olduğu gibi kısıtlamaların devamının geleceği korkusu da paniği büyüttü.

OYUN BAĞIMLILIĞI MÜCADELESİ

Çin'de Şi Jinping yönetimi uzun zamandır oyun bağımlılığıyla mücadele etmeye çalışıyor ve gençler arasında miyopluğun artmasından çevrimiçi eğlence sektörünü sorumlu tutuyor. Çinli kullanıcılar, ortalama olarak diğer birçok pazara göre daha fazla çevrimiçi zaman harcıyor. Yüksek işsizlik ve düşük doğum oranları gibi sorunlarla da bu durumun bağı kuruluyor.

Teknoloji sektöründeki baskıların doruğa ulaştığı dönemde hükümet, yeni oyunlara yönelik onayları dondurmuş ve içeriklerle ilgili çeşitli soruşturmalar başlatarak Tencent dahil geliştiricileri belirli oyunları değiştirmeye zorlamıştı.

Veri sağlayıcı CNG'ye göre, Çin'in oyun pazarının 2023'te yaklaşık yüzde 14 büyüyerek 302,9 milyar yuana (42,4 milyar dolar) ulaşması ve bir önceki yıldaki yüzde 10'luk düşüşü tersine çevirmesi bekleniyor.

Çin hisselerinde keskin satış

 

Morgan Stanley'den Çin hisse senedi tavsiyesi

 

Çin hisselerine 'yabancı yatırımcı' darbesi

 

Çin hisse senetleri kazanımlarını geri vermeye yakın

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)