E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBüyük yatırımcılar tahvillere geri dönüyor---

Büyük yatırımcılar tahvillere geri dönüyor

Büyük yatırımcılar tahvillere geri dönüyor
26 Aralık 2022 - 13:30 borsagundem.com

Tahvil yatırımları 2022 boyunca birçok portföyü başarısızlığa uğrattı. Ancak bazı fon yöneticileri tahvil varlıklarının geri dönüşe hazırlandığını öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Büyük yatırımcılar bu yıl küresel tahvil piyasasında görülen sert satış dalgasının ardından tahvillerin geleceği için umutlu. Fon yöneticileri satış dalgası sonrasında 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana ilk kez diğer varlık sınıflarına göre daha fazla tahvil varlıklarına yöneldi.

Financial Times’ın haberine göre sabit gelirli varlıklar geçtiğimiz yıl boyunca yüksek enflasyonun gelişmiş ülkelerde yüksek faiz oranlarını teşvik etmesinin ardından bu yıl yüzde 15 değer kaybetti. Söz konusu oran 1990’dan bu yana tahvil piyasalarındaki en zayıf performansı işaret ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre tahvil fiyatlarındaki düşüş aynı zamanda tahvil getirilerinin de yükselmesi anlamına geliyor. Getirilerde ortaya çıkan artış, tahvillerin yıllardır o kadar cazip görünmediğini iddia eden alıcıları çekiyor.

Tahvil piyasalarına ilişkin önemli bir gösterge olan Bloomberg Küresel Toplam Endeksi’nin yıllık getirisi 2022 başındaki %1,3 seviyesinden ekim ayında yüzde 4’e kadar yükseldi. Bu artış 2008'den bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor.

Bank of America’nın birlikte 800 milyar doların üzerinde varlığı yöneten fon yöneticileriyle gerçekleştirdiği aylık ankete göre yatırımcılar 2009'dan bu yana ilk kez portföylerindeki diğer varlık sınıflarına göre daha fazla tahvillere ağırlık veriyor.

Ancak, varlık sınıfına yönelik yeniden canlanan ilgi, yalnızca yüksek dereceli tahvillerden bir miktar gelir elde etme olasılığından kaynaklanmıyor. Bazı fon yöneticileri, hisse senetleri gibi daha riskli varlıklarda düşüş gerçekleştikçe sabit gelirli varlıkların portföy denge unsuru rolünü yeniden kazanmaya hazır olduğunu savunuyor. 2022 yılında hisse senetleri ve tahvillerin aynı zamanda satış dalgasına uğraması bu ters korelasyona ilişkin soru işaretlerini doğurmuştu.

Generali Sigorta Varlık Yönetimi Yatırım Başkanı Antonio Cavarero, “Bu yıl sabit gelirli varlıklar düşen riskli varlıklar için bir çözüm değildi. Sorunun bir parçasıydı. Ancak bana kalırsa piyasa haklı olursa ve enflasyon kademeli olarak düşerse tekrar çözümün bir parçası olabilir” ifadelerine yer verdi.

Cavarero, Avrupa'daki yatırım sınıfı kurumsal tahvilleri satın aldığını sözlerine ekledi. Söz konusu tahviller şu anda hisse senetleri üzerindeki temettülerden daha büyük bir getiri sağlıyor ve birçok ekonomistin ufukta gördüğü resesyonun atlatabilecek yüksek kaliteli işletmeleri kapsıyor. Cavarero, “Paranızın geri gelmesi konusunda çok sağlam beklentileriniz olabilir” ifadelerine yer verdi.

Yılın başında tahvil piyasalarından büyük bir kaçış görülmesinin ardından varlık sınıfına geçici bir geri dönüşün işaretleri de var. EPFR verilerine göre, küresel tahvil fonları, iki ay boyunca devam eden çıkışların ardından kasım ayında girişlerin daha fazla olduğu ilk ayı geride bıraktı.

Tahvil fiyatlarındaki toparlanmanın çoğu, enflasyonun ABD'de yavaşlamaya başlamasından sonra gerçekleşti. Ancak, PGIM Sabit Gelir Birimi Eş Baş Yatırım Sorumlusu Greg Peters'a göre, bu daha sakin enflasyon oranları tekrar yükselse bile, verimler cazip kalacak derece yüksek seviyeye ulaştı. Yatırımcıların risksiz devlet tahvilleri yerine şirketlerin borcunu tuttukları için kazandıkları primler de 2021'in sonundan bu yana arttı.

Peters konuyla ilgili, “Getiriler daha yüksek ve başlangıç noktasındaki alım satım marjları uzun zamandır gördüğümüz en iyi konumunda. Daha normal bir yere geri döndük” açıklamasında bulundu.

Sabit gelir yatırımlarına odaklanan finans firması Pimco bu ay yaptığı bir açıklamada tahvil sahibi olmanın yıllardır olduğundan çok daha fazla güç verdiğini ifade etti. Firma açıklamasına göre bunun bir sebebi de varlık sınıfının resesyon yıllarında rekor performanslar göstermesi.

Chicago Üniversitesi Booth İşletme Fakültesi'ndeki Küresel Piyasalar Girişimi tarafından Financial Times ile ortaklaşa olarak ekonomistlerle aralık ayında yapılan bir ankette, katılımcıların yüzde 85'inin ABD'nin gelecek yıl resesyona girmesini beklediği görülüyor. Yüksek enerji fiyatlarıyla hırpalanan Avrupa ekonomilerininse daha derin bir gerileme yaşaması bekleniyor.

Tahvillerin geri dönüşüne tüm yatırımcılar inanmıyor

BlackRock da dahil olmak üzere bazı yatırımcılar, bir sonraki resesyonda, yüksek dereceli tahvillerin portföy çeşitlendirme rolünü geri kazanamayacağı konusunda uyardılar. Tahviller tipik olarak resesyonlar sırasında yükselir. Zira yatırımcılar nakitlerini güvenli limanlara taşırlar. Ancak aynı zamanda merkez bankaları da ekonomiyi desteklemek için faiz oranlarını düşürerek yanıt verirler. Ancak enflasyon resesyon sırasında rahatsız edici derecede yüksek kalırsa, ABD Merkez Bankası (FED) ve Avrupa'daki benzerleri, artan işsizlik ve krizdeki büyüme karşısında bile faiz oranlarını yüksek tutmak zorunda kalabilir.

BlackRock Yatırım Enstitüsü Başkanı Jean Boivin, “FED’in kurtarmaya geleceğini düşünmüyorum. Kendi silahlarına bağlı kalmak zorunda olacaklar. Piyasaların beklentisinin aksine 2023’te faizleri düşürebileceklerini sanmıyorum” dedi.

Boivin, enflasyonun düşeceğine, ancak merkez bankalarının para politikasını gevşetmesini engelleyecek derecede hedef orandan uzak kalacağına inanıyor. Bu nedenle, BlackRock, uzun vadeli ABD Hazinesi tahvillerindeki ağırlığını azaltıyor.

Vanguard’ın Sabit Gelirli Ürünler Başkanı Jeffery Johnson, “‘Tahviller geri döndü’ diyen birçok yorum gördüm. Ancak biz bunu ılımlılaştırıyor ve ‘Tahviller daha iyi’ diyoruz” açıklamasında bulundu.

ABD tahvillerine ilgi artıyor

 

Küresel yatırımcıların yeni gözdesi: Çürük tahviller

 

Küresel tahvil pazarının değerinde artış

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)