E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel yatırımcıların yeni gözdesi: Çürük tahviller---

Küresel yatırımcıların yeni gözdesi: Çürük tahviller

Küresel yatırımcıların yeni gözdesi: Çürük tahviller
01 Aralık 2022 - 17:27 borsagundem.com

ABD’de enflasyonun zirveye ulaştığına yönelik ekonomik veriler ve FED’in faiz artışlarını yavaşlatma beklentileri şirket tahvili yatırımcıların cezbetti. Yatırımcılar 2022 kayıplarını yüksek getirili şirket tahvilleriyle dengelemeye çalışıyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar, çürük tahviller üzerinden mütevazı bir yıl sonu rallisi yapıyor. Gelecek yıl küresel ekonomik görünümün istikrara kavuşacağını düşünen yatırımcılar 2022'nin kayıplarının bir kısmını toparlamaya çalışıyor.

Wall Street Journal’ın haberinde yer alan Intercontinantal Exchange Endeksi verilerine göre yatırım derecesinin altındaki şirket tahvilleri 13 Ekim’deki %9,61’lik zirveden gerileyerek Salı günkü işlemlerde %8,8’e ulaştı. Yatırımcılar, birçok düşük puanlı şirketin borcunu geri ödeme kabiliyetini ciddi şekilde tehlikeye atmadan yüksek faizli borçlarını ödeyebileceğinden emin olduklarını düşünüyorlar.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, şirket tahviller bu yıl, ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonu kontrol altına alma çabalarının altında ezildi. Tahviller onlarca yılın en yüksek faiz oranlarıyla karşı karşıya kaldı. Enflasyon ve yüksek politika faizleri, şirket tahvillerin yatırımcılara sağladığı sabit ödeme akışının değerini azalttı. Tahvil fiyatları düştü ve getiriler de daha yüksek hale geldi.

Çürük tahviller ise bu süreci çok daha sert bir biçimde hissetti. Borç yükü fazla şirketler daha yüksek faiz oranlarının etkisiyle ödeme yapabilme kabiliyetlerini test etti. Şirketlerin temerrüde düşebilme olasılığı ekonominin yavaşlaması endişeleriyle birlikte hissedildi.

Geçtiğimiz ay, yeni ekonomik veriler ve FED yetkililerinden gelen yorumlar, birçok yatırımcıyı faiz artışlarının sonunun gelebileceği fikrine ikna etti. Dallas FED Başkanı Lorie Logan, yıllık enflasyonun eylül ayındaki %8,2'den Ekim ayında %7,7'ye yavaşladığını gösteren rakamların, "hoş bir rahatlama" yarattığını söyledi.

FED’in kasım toplantısı tutanaklarında, yetkililerin, Federal Açık Piyasa Komitesi'ne (FOMC) atıfta bulunarak, "Komite'nin gelecekteki faiz artışların hızını ne zaman yavaşlatabileceği sorusuna giderek daha fazla odaklandılar" ifadelerine yer verdiği görüldü.

Bu arada, yükselen faiz oranları, kurumsal bilanço öngörülerini bazı yatırımcıların korktuğu derecede karartmadı. FactSet verilerine göre, talebin yavaşlamasıyla birlikte daha fazla sayıda şirket çalışanlarını işten çıkarıyor ve ileriye dönük bilanço rehberliklerini düşürüyor. Ancak buna rağmen Wall Street analistleri hâlâ S&P 500 şirketleri arasındaki kurumsal bilançoların bu yıl ve gelecek yıl %6’şarlık büyüme gerçekleştirmesini bekliyor.

Yatırım yönetimi şirketi Brandywine Global’ın Portföy Yöneticisi John McClain "2023'te bir resesyona girdiğimizi düşünmemize rağmen, şirket bilançoları oldukça iyi durumda. 2023 ve ötesine giden ciddi bir iflas döngüsü öngörmüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Tüm bu faktörler, geçtiğimiz ay içinde çürük-tahvil fonlarına sürekli bir nakit akışı çekilmesine yardımcı oldu. Refinitiv Lipper verilerine göre, yatırım altı dereceli borç fonları, 23 Kasım'a kadar beş hafta boyunca pozitif net girişler çekti. Bu süre zarfında söz konusu fonlara toplamda 13,47 milyar dolar ekledi. Söz konusu rakam bu yılın başından bu yana en büyük sürekli yatırım girişini işaret ediyor.

Buna ek olarak, daha fazla şirket de borcunu ödüyor. Söz konusu tablo işletmelerin borcunu zamanında geri ödeme olasılığını belirlemek için şirket bilançoları inceleyen çürük-tahvil yatırımcıları için olumlu bir sinyal.

Geçen hafta çürük tahvil notlu giyim perakendecisi Abercrombie & Fitch üçüncü çeyrekte kendi borcunun 8 milyon dolarını geri satın aldığını ve 8 milyon dolarlık hisse geri alımını gerçekleştirdiğini açıkladı. Ekim ayında, diyaliz sağlayıcısı DaVita'nın Baş Mali Sorumlusu (CFO) Joel Ackerman, katıldığı bir konferansta analistleri şirketin sermaye dağıtımının daha fazlasını borç seviyesini düşürmeye odaklayacağını söyledi

Daha yüksek finansman maliyetlerinin kurumsal sözleşmelere ve bağış toplamaları duraklatmasıyla, yeni tahvil ihraçlarının azalması, bu yıl çürük tahvillerin fiyatlarını destekledi. Leveraged Commentary & Data verilerine göre, 2022'de 100 milyar dolardan biraz fazla olan çürük tahvil ihracı, geçen yıla oranla %78’in üzerinde azaldı.

Son rallilere rağmen, çürük tahviller hâlâ yatırımcıların yıl boyunca zarar etmesine sebep oldu. ICE endekslerine göre, fiyat değişiklikleri ve faiz ödemeleri de dahil olmak üzere 2022'de çürük tahviller %11 negatif getiriye yol açtı. Bu oran yine de daha yüksek dereceli şirket tahvillerinin %16'lık negatif getirilerinden daha yüksek bir oran.

Yatırım danışmanlığı firması Wilshire Advisors’ın Varlık Tahsisi ve Araştırmalarından Sorumlu Baş Yatırım Görevlisi Steven Foresti, yüksek getirili tahvillerin büyük ölçüde diğer tahvillerden daha iyi performans gösterdiğine dikkat çekti. Foresti bu durumun sebebi olarak yüksek getirili tahvillerin yatırım dereceli tahvillere oranla daha hızlı bir şekilde toparlanma eğilimini gösterdi. Bu faiz oranları yükseldiğinde çürük tahvil fiyatlarının daha az düşeceği anlamına gelir.

Foresti, müşterilerine, %9'a yakın getiriyle çürük tahvillerin cazip bir değer sunduğunu söylüyor: "Bu yatırımlarda bir yıldan daha az bir süre öncesine göre çok daha fazla değer var.”

Diğer yatırımcılarsa daha şüpheci. Son ralliyle birlikte çürük tahviller %4,63’le ABD Hazinesi’nden daha yüksek bir getiri sağlıyor. Bu oran haziran ayında %6’ydı. Geçmiş resesyonlarda sırasında yatırımcıların artan temerrüt riski için daha yüksek getiri talep etmeleri nedeniyle genellikle bu oranlar yüzde 8’in üzerine çıkmıştı.

Birçok yatırımcı bir resesyonun yaklaşmakta olduğu konusunda emin. Yatırım danışmanlığı şirketi T. Rowe Price’ın Portföy Yöneticisi Saurabh Sud çürük tahvillerin faiz oranlarının yatırımcılar için değer yaratacak kadar yüksek olmadığını düşünüyor.

Borsa uzmanı FED’in tıpkı 2021'de enflasyonun yükselişine cevap vermekte geç kaldığı gibi, ekonominin yavaşlaması sırasında da para politikasını gevşemekte yavaş kalabileceği konusunda uyardı. Bu borç oranı yüksek şirketler için oldukça karamsar bir olasılık.

Sud konuyla ilgili açıklamasında, “Bu tablo aşırı sıkılaşma riskinin yüksek olduğu bir ortam yaratıyorsa, bunun anlamı, kredilerde bir kaza yaşanması riskinin yüksek olduğudur" dedi.

ABD'de enflasyon göstergesi ekimde yavaşladı

 

JPMorgan: Çin hisse senetleri değer kazanacak

 

Ünlü borsa uzmanı: Resesyon yıllar sürebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)