E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBu gösterge ayı piyasasının sona erdiğine işaret ediyor---

Bu gösterge ayı piyasasının sona erdiğine işaret ediyor

Bu gösterge ayı piyasasının sona erdiğine işaret ediyor
01 Mart 2023 - 14:53 borsagundem.com

Piyasalardaki belirsizlik ve ayı piyasası bu göstergeye göre sona ermiş olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasaları saran belirsizlik yatırımcıların elini kolunu bağlıyor. Ayı piyasasının devam edeceğini varsayan öngörülerin yanı sıra boğa piyasasını müjdeleyen tahminler de bu belirsizliğin ne kadar şiddetli olduğunu kanıtlıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu şiddetli belirsizliğin ortasında bir teknik gösterge, ayı piyasasının sona erdiğini müjdeliyor olabilir.

Sinyal tetiklendi

Markets Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, ABD borsaları, ayı piyasasının nihayet sona erdiğinin sinyalini vermiş olabilir. The Fat Pitch’ten Urban Carmel’in teknik analiz sinyaline göre, S&P 500 hisse senetlerinde geçen yıl başlayan ayı piyasasının bittiği ve yeni bir boğa piyasasının başında olduğumuz görülüyor.

Sinyal, yüzde 20'lik bir piyasa düşüşünün ardından S&P 500'ün 10 aylık hareketli ortalamasının üzerinde art arda iki aylık kapanış yapmasına dayanıyor. The Fat Pitch'te yatırım stratejisi analisti olan Urban Carmel'e göre, S&P 500 Endeksi’nin Şubat ayını 3.947 puan seviyesinin üzerinde kapatması, boğa sinyalinin tetiklendiği anlamına geliyor. Dün itibariyle Şubat ayını 3.970 puanla kapatan S&P 500 Endeksi, teknik analiz sinyaline göre yeni bir boğa piyasasının başlangıcını da müjdelemiş oluyor.

Sinyal, boğalar için inanılmaz derecede güvenilir olduğunu tarihsel veriler üzerinden kanıtlıyor. 1960'tan bu yana toplam 14 kez tetiklenen sinyal her seferinde ayı piyasasının dip noktasının çoktan gelmiş olduğunu gösteriyor. Bu durum, mevcut tetikleyicinin başarılı olması halinde, S&P 500'de Ekim ortasındaki 3.491,58 puan seviyesinin gerçekten de ayı piyasasının en düşük seviyesi olduğu anlamına geliyor.

Carmel, yaptığı paylaşımda, “1960’tan bu yana her defasında çalışan göstergeye göre, S&P 500’ün Şubat ayı kapanışını 3.947 puanın üzerinde yapması gerekiyor. Bu şartla tetiklenecek olan gösterge, endekse yaşanan yüzde 20’lik bir düşüşün ardından endeksin iki ay üst üste 10 aylık hareketli ortalamanın üzerinde kapandığında gerçekleşiyor” diyor.

Yeni ATH yapıyor

Sinyal en son Haziran 2020'de tetiklendi. Endeksin sonraki seyri, sinyal tetiklendiğinde hisse senetlerinde alım pozisyonuna geçmek için son derece karlı bir zaman olduğunu kanıtladı. Sinyalin tetiklendiği diğer zamanlar arasında Şubat 2012, Temmuz 2009 ve Mayıs 2003 yer alıyor.

Carmel, Şubat ayının muhtemelen hisse senetleri için düşüş ayı olmasından endişelenmediğini ifade ediyor. Carmel, “14 örneğin 2’sinde ikinci ay, bu Şubat ayında olduğu gibi kırmızıydı, yani düşüşteydi. Her iki durumda da, S&P 500 Endeksi, önce 1972 yılında, ardından da 1988 yılında, yeni ATH yaparak (All Time High) tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı” diyor.

Ancak, daha fazla veri eklendiğinde, sinyalin tamamen mükemmel olmadığı gözüküyor. Buna göre, 1940’tan 1960'a kadar sinyalin üç kez daha tetiklendiği görülüyor. Bu örneklerden biri başarısız olurken S&P 500'ün 1948 yılında önceki düşük seviyesini yeniden test etmesine yol açtığı görülüyor.

Yine de, Carmel'in altını çizdiği sinyal, yatırımcılar için en kötünün geride kalmış olabileceğini gösteren bir başka yükseliş göstergesi olarak değerlendirmeye açık gözüküyor.

Bu ayın başlarında SkyBridge Capital’in kurucusu Anthony Scaramucci de pek dikkat edilmeyen bir teknik göstergeyi dayanarak yeni bir boğa piyasasının başlamak üzere olduğunu ima etmişti.

Boğaların yıl sonu rallisine inancı tam

 

Wall Street’te ayılar kaçtı, boğalar trafiğe takıldı

 

Büyük ralliler neden ayı piyasalarında olur?

 

Wall Street’te ayı piyasası hâlâ güçlü

 

Yılbaşı rallisi balon muydu?

 

"Ralli boğa tuzağı, düşüş Mart ayında"

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)