E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBüyük ralliler neden ayı piyasalarında olur?---

Büyük ralliler neden ayı piyasalarında olur?

Büyük ralliler neden ayı piyasalarında olur?
17 Şubat 2023 - 12:20 borsagundem.com

En büyük rallilerin ayı piyasasında yaşanması bir tesadüf mü? Bu soruya doğru yanıt verebilmek için piyasa hareketlerini doğru anlamak gerekiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

En büyük borsa rallileri ayı piyasasında gerçekleşir. Bu durum, makul olduğu kadar kompleks de olan nedenlere bağlıdır.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yılbaşına yakın zamanlardan bu yana ABD borsalarında yaşanan ralli göz önüne alındığında, birçok uzmanın ayı piyasasının sona erdiği müjdesini verdiğine şahit olduk. Belki de haklılardır. Bunda, yaşanan rallilerin büyük etkisi olduğu ise açık. Peki gerçekten bu ralliler boğa piyasasının habercisi mi yoksa ayı piyasasının rutini mi?

ABD’li yatırımcı Steve Burns, bugünlerde oldukça volatil seyreden piyasaların gündemine dair önemli bir noktaya parmak basıyor: Ralli.

Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, özellikle büyük rallilerin hangi piyasa koşullarında daha sık görüldüğünü ve nedenlerini tartışıyor.

En büyük ralliler neden ayı piyasalarında olur

En büyük borsa rallileri ayı piyasalarında gerçekleşir. Normal bir boğa piyasasında hisse senedi endekslerinde neredeyse hiçbir zaman yüzde 5'lik bir ralli görülmez; olur da görülürse, bu ancak kısa vadeli bir fiyat zirvesinin sinyalini veriyor olabilir.

Piyasa, büyük boyutlu hareketler için yüksek volatiliteye yani oynaklığa ihtiyaç duyar. Borsa endekslerinde yukarı yönlü hareketlere çoğu durumda belirsizlik ya da FOMO adı verilen treni kaçırma korkusu ve düşük likidite neden olur. Yukarıya doğru büyük bir hamle yapmak için çok az inançla birleşen çok fazla duygusal satın alma gereklidir. İki yönlü volatilite boğa değildir ve düşüş trendindeki bir piyasada gerçekleşen bir ralli, yeni bir yükseliş trendinin başladığı anlamına gelmez.

Normal bir boğa piyasasında hisse senedi endekslerinde neredeyse hiçbir zaman yüzde 5'lik bir ralli görülmez

Boğa piyasası ayı piyasasına karşı

Boğa piyasaları yavaş ve istikrarlı olma eğilimindedir; ayı piyasaları ise volatil ve dalgalı olma eğilimindedir. En büyük günlük ralliler bu nedenle ayı piyasalarında yaşanır; en büyük günlük satışlara ise en çok boğa piyasalarında rastlanır.

Yükseliş trendleri daha yüksek tepeler ve daha yüksek dipler oluştururken, düşüş trendleri daha düşük tepeler ve daha düşük dipler oluşturur. Bu, yukarı yönlü bir kırılma ile aşağı yönlü bir alım satım aralığındaki volatilite arasında filtreleme yapmak için izlenmesi gereken temel ölçüdür. Büyük yükseliş günleri ve büyük düşüş günleri ayı piyasası hareketlerdir. Bir günlük hareket yeni bir trend başlatmaz. Yeni bir trend genellikle bir önceki direnç bölgesinin yukarısına doğru yüksek hacimli bir kırılma ile başlar ve ardından bir gün boyunca devam eder.

Büyük yükseliş günleri ve büyük düşüş günleri ayı piyasası hareketlerdir.

Ralli istatistikleri

Borsa istatistikleri için en iyi referanslardan biri, Jeff Hirsch tarafından yazılan yıllık ‘Stock Traders Almanac’ıdır. Almanak, hem yukarı hem de aşağı yönlü olarak en büyük Dow Jones puan dalgalanmalarını listeler.

Almanağın sunduğu verilere göre, 1950 yılından önce Dow Jones’ta yüzde olarak en büyük 10 rallinin şu yıllarda gerçekleştiği görülür: 1929, 1931, 1932 ve 1933. Bu, Büyük Buhran sırasında tüm zamanların en kötü borsa çöküşü ve ayı piyasası dönemine denk gelmektedir. Oysa bu yükselişler uzun vadeli bir düşüş trendi içindeki dalgalanmalardan başka bir şey değildi.

1950 yılından bu yana görülen ve yüzde bakımından en büyük 10 rallinin ise 1987, 2002, 2008 ve 2009 yıllarında gerçekleştiği görülür. Bunlar aynı zamanda son 35 yılın en kötü ayı piyasası satışlarına denk gelir.

Çoğu durumda, bir ayı piyasasındaki düşüş trendi sırasında gerçekleşen büyük bir yükseliş rallisi, yukarı yönlü ve kısa vadeli bir pozisyondan kârla çıkmak veya fiyat tekrar düşmeden önce kısa satış yapmak için bir fırsat niteliği taşır.

Trend değişikliğine karşı tuzak ralliler

Özellikle bir yatırım aracı çok fazla satılmışsa veya aşırı kısa vadeli düşük teknik seviyelere çıkmışsa, ayı piyasalarında büyük ralliler görmek normaldir. Teknik analizde, düşüş trendinde kısa vadeli bir rallinin gerçekleşme olasılığının yüksek olup olmadığını belirlemek için aşırı satım göstergesi olan RSI’ı yani Göreceli Güç Endeksi’ni (Relative Strength Index) veya Bollinger Bantları’nı kullanmak gerekir.

Yatırımcılar için, bir rallinin büyük bir düşüş trendi içindeki tuzak bir yükseliş mi yoksa önemli teknik direnç seviyelerini kırarak trendin tersine döndüğünün sinyalini veren bir yükseliş mi olduğunu filtrelemek için sistematik bir süreç geliştirmesi oldukça önemlidir.

Enflasyon verileri ayı piyasasının sona erdiğini mi gösteriyor?

 

Wall Street’te ayılar kaçtı, boğalar trafiğe takıldı

 

Morgan Stanley: Boğa piyasasında değiliz

 

Wall Street’te FOMO rallisi neden durdu?

 

Wells Fargo: Borsalar ralliye hazır değil

 

Borsalardaki rallinin pili neden bitti?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)