E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların akıbetini enflasyon verileri belirleyecek---

Borsaların akıbetini enflasyon verileri belirleyecek

Borsaların akıbetini enflasyon verileri belirleyecek
13 Eylül 2022 - 12:36 borsagundem.com

Hisse senedi piyasalarında rallinin devam edip etmeyeceğini enflasyon verileri belirleyecek.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bugün açıklanacak enflasyon verilerinin ekonomide bir miktar soğuma yaşandığı beklentisini doğrulaması öngörülüyor. Bunun, gelecek hafta gerçekleştirilecek Fed toplantısı öncesinde, Temmuz başından bu yana en iyi dört günlük rallisini kaydederek toparlanmaya başlayan hisse senedi piyasalarındaki rallinin devam etmesini sağlayacağı tahmin ediliyor.

200 günlük ortalama kritik

Bloomberg’den Jess Menton’ın haberine göre, S&P 500 Endeksi üç haftalık kayıpları geride bıraktı ve 4.110 dolar seviyesine sıçradı. Endeksin, 200 günlük ortalama olan 4.270 dolar civarına doğru hareketini sürdürmesi bekleniyor. Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından endeksin geçen ay olduğu gibi bu ay da teknik destek seviyesinin üzerinde tutunamaması ise piyasanın başka bir düşüşe hazırlandığı anlamına gelebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ağustos ayı TÜFE verisi, ABD’de enflasyonunun beklenenden daha fazla yavaşladığını gösterdi. S&P 500 kısa bir süre 200 günlük hareketli ortalamasının hafif üzerinde seyretti. Ancak endeks daha sonra gücünü kaybetti ve bu eşiği yeniden yakalayamadı. Hazine getirilerindeki hızlı artışın ardından baskı altına giren piyasalarda büyüme hisselerinde gerçekleşen satışlar, borsanın yaz başındaki 7 trilyon dolarlık toparlanmasını sona erdirdi.

Agresif satış ihtimali yok denecek kadar az

Truist Advisory Services Yatırım Sorumlusu Keith Lerner'e göre bu seferki farkın nedeni yatırımcıların konumlanmasının zaten karamsar olması, ki bu karşıt bir işaret. Lerner, müşterileriyle paylaştığı bir notta, “Bu, en azından bazı yatırımcıların zaten kötü haberlere hazır olduğunu ve zaten bir şekilde korundukları için agresif satış eylemi yapmalarına gerek kalmayacağını gösteriyor” diyor.

Enflasyonda ılımlılık işaretleri

Bu arada, Bloomberg tarafından yapılan ankete katılan ekonomistlere göre, TÜFE tahmininin Temmuz'daki yüzde 8,5'e kıyasla Ağustos'ta bir önceki yıla göre yüzde 8 artmasıyla birlikte, ABD^de enflasyonun Ağustos'ta ılımlılık işaretleri vermesi bekleniyor. Bunun da bir başka ralliyi başlatmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bir başka ralli, endeksin Nisan ayından bu yana ilk kez 200 günlük ortalamasının üzerine çıkmasına yardımcı olabilir.

Endeks 200 günlük ortalamasının üzerine çıkamazsa, bu bir karşı trend rallisinin başlayacağının ve piyasanın bir başka düşüş için hazır olduğunun bir işareti olarak kabul edilmeli.

Karşı trend rallisine karşı dikkatli olunmalı

Lerner'e göre endeks bu seviyelerin yani 200 günlük ortalamasının üzerine çıkamazsa, bu bir karşı trend rallisinin başlayacağının ve piyasanın bir başka düşüş için hazır olduğunun bir işareti olarak kabul edilmeli. Yine de, büyük ABD hisse senedi göstergeleri, S&P 500'ün 50 günlük ve 100 günlük hareketli ortalamalarının üzerine çıkmasıyla son zamanlarda bir miktar esneklik gösterdi. Endeksin 200 günlük hareketli ortalamasının üzerinde bir kapanışın piyasanın uzun vadeli eğiliminde potansiyel bir yükseliş değişikliği olarak kabul edilmesi yüksek ihtimal olarak görülüyor.

Lerner, “Piyasaların dalgalı sularda kalmasını bekliyoruz. Ancak, piyasalar tipik olarak düz bir çizgide hareket etmez. Kısa vadeli birkaç gösterge, aşırı satış bölgesinde olduğumuzu gösteriyor” diyerek yeni bir rallinin yüksek olasılık olduğunun altını çiziyor.

Enflasyonun düşüşü FED’i durdurmayacak

 

Petrol, ABD enflasyon verileri öncesi temkinli

 

ABD'de enflasyon gerilemeye devam edecek mi?

 

Enflasyon verileri piyasalarda yön tayin edecek

 

ABD'li tüketicilerin enflasyon beklentileri düşüş göstermeye devam etti

 

Borsalar neden yükselişe geçti?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)