E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyonun düşüşü FED’i durdurmayacak---

Enflasyonun düşüşü FED’i durdurmayacak

Enflasyonun düşüşü FED’i durdurmayacak
13 Eylül 2022 - 11:16 borsagundem.com

Yatırımcılar bugün açıklanacak ABD enflasyon verilerinin düşük geleceği öngörüsüyle ralliye hazırlanıyor. Ancak uzmanlara göre enflasyondaki bir düşüşün ardından FED faiz artırımından vazgeçmeyecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de bugün açıklanacak tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri öncesinde piyasaları etkileyecek hem iyi hem de kötü haberler var. Küresel yatırımcılarsa geçtiğimiz ay beklentilerin üzerinde düşen ABD tüketici fiyat endeksinin piyasalarda kısa vadeli bir rahatlama rallisi oluşturduğunu hatırlıyor.

Finansal piyasalar ABD’de ağustos ayında enflasyon verilerinin düşmeye devam etmesini bekliyor. Beklentilerse yıllık manşet enflasyonun %8,5’den %8,1’e gerileyeceği yönünde. Yatırımcılar ayrıca eylül ayında %7,7, ekim ayında %6,9, kasım ayında %6,4 ve aralık ayında da %6,1 enflasyon bekliyor. MarketWatch’un haberine göreyse asıl sorun enflasyondaki bu düşüşün ABD Merkez Bankası’nın faiz artışlarını veya bu artışlara eşlik edecek piyasa oynaklığını dindirmek için yeterli olmayacağı öngörüsü.

New York merkezli hedge fonu şirketi WinShore Capital’dan Gang Hu TÜFE rakamlarının ancak gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda tutan çekirdek enflasyonla birlikte bir anlam taşıyacağına dikkat çekti. Hu’nun hesaplamalarına göre yıl sonuna kadar çekirdek enflasyonun aylık bazda %0,3, 12 aylık bazda ise %3,6 olması bekleniyor.

Hu enflasyonla ilgili açıklamasında, “Son TÜFE raporundan sonra oldukça fazla değişiklik oldu ve piyasa kesinlikle daha önce bulundukları yerden daha düşük bir miktar olan okumaları görüyor. Bu rakamlar gerçekleşirse tahvil ve hisse senetlerinde bir rahatlama rallisi görebiliriz. Ancak rahatlama rallisinin kalıcı olacağını sanmıyorum” dedi.

Enflasyon verileri üzerinde uzmanlaşan Hu, “FED gelecek hafta 75 baz puan faiz artışıyla politika faizini %3’ün üzerine çekecek. Ancak çekirdek enflasyon yanlış seviyelerde istikrar kazanıyor ve önümüzdeki üç ila dört ay boyunca enflasyonunuz %0,3'te ise, yapılması gerekenler henüz bitmiş değildir ve FED devam etmek zorunda kalacaktır. FED’in ne kadar daha devam etmesi gerektiğini veya ne zaman faiz artışlarını yeterli göreceğini bilmiyoruz” açıklamasında bulundu.

Bu görüşleri paylaşan tek isim Hu değil. 1,5 milyar dolarlık varlığı yöneten New York merkezli yatırım şirketi The Wealth Alliance’ın CEO’su ve Genel Müdürü Robert Conzo, TÜFE’nin düşüş trendine girdiğini ancak bu düşüşün ne derece gerçekleşeceğini ve enflasyonun ne kadar kalıcı olabileceğini hâlâ bilmediklerini söyledi. Conzo bu trendlerin daha belirgin hale gelmesiyle FED’in politikasına da yön vereceğini açıkladı. Borsa uzmanı merkez bankasının faiz artırma döngüsünü sona erdirdiğinde hisse senetlerinin bir sonraki büyük toparlanmayı göreceğini iddia etti.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre ABD borsaları geçtiğimiz gün enflasyon verileri konusunda iyimserdi. Wall Street’te S&P 500 ve Nasdaq endeksleri günü %1’in üzerinde artışlarla bitirirken Dow Jones ise %0,7 yükseldi. Para politikası hamlelerine karşı hassas olan 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise Kasım 2007’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

FED fonlarının vadeli işlemleri üzerinden ticaret yapan yatırımcılar FED’in aralık ayına kadar politika faizini şu anki %2,25 ve %2,5 seviyesinden %3,75 ve %4 aralığına çekmesini beklediğini fiyatlandırıyor. Gelecek temmuz ayında TÜFE’nin yıllık bazda yaklaşık %2,7’ye düşeceğini öngören Hu, “Yine de gerçek şu ki bundan sonraki beş ayda borsalara ne olacağı hakkında piyasanın hiçbir düşüncesi yok” açıklamasında bulundu.

WinShore Capital yatırımcısı "FED’in endişesi spot enflasyonla ilgili değil. En büyük endişe enflasyon beklentileriyle ilgili. Fed, enflasyon beklentilerini sıkı bir şekilde kontrol etmek zorundadır, böylece spot enflasyon toplumdaki enflasyon görüşünü tamamen değiştirmez. Perakende doğalgaz fiyatı çok hızlı bir şekilde düşüyor, ancak diğer taraftan gıda ve kira fiyatları yükselmeye devam ediyor. Dolayısıyla FED’in piyasalara enflasyonu kontrol ettiğini göstermekten başka seçeneği yok"dedi.

Borsalar neden yükselişe geçti?

 

Petrol, ABD enflasyon verileri öncesi temkinli

 

ABD'de enflasyon gerilemeye devam edecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )13 Eylül 2022 16:04

    Sadece enflasyon deıl. covid döneminden gelen bazı sektorler var. ABd de demir ağları greve hazırlanıyor. Biden ile uzlaşamadılar. 7 gün çalışmaktan bıkmışlar, ağır ve hak etmedıklerı ücretlerden. Grev yaptıklarında kademeli olarak ekonomi katlamalaı zarar edecek. bunlar kucuk işler ama demek kronık sorunlar vurmaya başlıyor hane halkına. farklı sektorler kişiler gruplar vb ekonomık iyileşme olmaz ise atacakları adımlar daha büyük ekonomı sorunlaruna enerjı biçiminde yol açabilir. şuan küçük ama halk tepkisi malum seçimlerde dahi değişimi ortaya atabilecektır. Avrupada bu tarz adımlar ekonımıyı, halka katlamalı hissettirebilir. Merkezbankaları hem enflasyon etkısını düşürmek hemde hane halkına hak ettiğini vermek zorunda kalacak adımalrı destekleyecek. Bu durumda Faiz kararları nasıl oluşacak ? Doların değerl,i olması abd ihracatını ve ciro düşününe etken oluyor. bu sorunda başladı.