E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda 'sürpriz ralli’ işareti 7 gösterge---

Borsalarda 'sürpriz ralli’ işareti 7 gösterge

Borsalarda 'sürpriz ralli’ işareti 7 gösterge
24 Nisan 2023 - 11:10 borsagundem.com

ABD borsalarında genel kanaat düşüş yönünde olsa da yeni bir ralli beklentisi de yavaş yavaş dillendirilmeye başlıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisine ve piyasalara hakim olan belirsizlik sona ermek üzere olabilir. Borsaların yılbaşından bu yana gösterdiği dirençli yapı ve kazanç sezonundan beklenen olumlu verilerin, borsalarda bir ralliyi başlatma olasılığı giderek daha sık konuşuluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed’in yeni bir faiz artırımına gitme olasılığının resesyon endişelerini artırması nedeniyle ağırlıklı olarak düşüş eğilimi gösteren yatırımcıların, yeni bir boğa piyasası başlangıcı olasılığını da masadan kaldırmadığı görülüyor. Yatırımcılar, borsalarda yaşanması olası ralliye 7 gösterge sayesinde bel bağlıyor.

Yatırımcılar zıt yönelere çekiliyor

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, ABD borsaları, yükseliş sinyalleri dalgası oluşturmaya devam ederken son ekonomik veriler bir durgunluğun yakın olduğunu gösteriyor. Bu yıl yatırımcılar zıt yönlere çekilmeye alışmış gözüküyor.

Carson Group Baş Piyasa Stratejisti Ryan Detrick, “Bu işi yirmi yıldan fazla bir süredir yapıyorum ve neredeyse herkesin bir durgunluğun yaklaştığını ve hisse senetlerinin düşeceğini kabul ettiği bir zaman dilimi hiç görmedim. Veriler ise bu tezi hiç doğrulamıyor” diyor.

Veriler, resesyon ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor

Detrick'e göre yatırımcıların, genellikle ekonomiye öncülük ettiği için borsalara daha fazla odaklanması gerekiyor. Diğer bir deyişle Detrick, son imalat verilerinde ortaya çıkan ekonomik zayıflığın borsanın geçen yılki yüzde 20'lik satışından zaten belli olduğunu ve o zamandan bu yana görülen etkileyici yükselişin, ekonominin gelecek birkaç çeyrekte toparlanmakta çok az sorun yaşayacağının sinyallerini verdiğini söylüyor.

Detrick, “Bu yıl bir resesyondan hâlâ kaçınabileceğimizi düşünen çok küçük bir kalabalığın içindeyiz ve son birkaç haftadır gördüğümüz çılgınca yükselen borsa sinyallerinden bazıları gerçekten de güçlü hisse senedi performansının devam ettiğini gösteriyor olabilir” diyor.

Detrick, ekonominin son 15 ayda yaklaşık altı milyon yeni iş eklediği gerçeğinin de, 'durgunluk yok’ çağrısına destek verdiğini söylüyor ve ekliyor: “İstihdam zemini bu kadar güçlü olduğunda ve tüketici sağlıklı kaldığında, durgunluk yaşamıyorsunuz.”

Sürpriz ralli

Uzmanlar ayrıca bu yıl, üç ana endeksin tümündeki yükseliş eğilimini anlamlı kılan hareketli ortalama geçişlerinden piyasa derinliğindeki artışa ve mevsimsellik modellerine kadar pek çok başka olumlu sinyalin de boğa piyasasını müjdelediğini belirtiyor. Detrick, “Herhangi bir sinyal kendi başına ihtiyatla karşılanmalıdır ancak piyasa derinliğine ilişkin tüm olumlu sinyalleri üst üste koymaya başladığınızda, olasılıkların 2023'te hisse senetlerinden gelen gücün devam etmesinden yana olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuşuyor.

Detrick, “Boğa piyasasına dair teknik sinyalleri sağlam istihdam zemini ve sürekli olarak aşağı yönlü seyreden yatırımcı hissiyatı ile birleştirince büyük bir 'sürpriz ralli'den bahsetmenin mantıklı olduğunu görüyoruz” diyor. İşte, Detrick'e hisse senedi piyasasının yılın geri kalanında güçlü kalacağını gösteren ve tarihsel verilerle desteklenen yedi boğa piyasası teknik sinyali.

Güçlü Ocak ayı, güçlü yıl

S&P 500 Endeksi, Ocak ayında pozitif yönlü bir dönüş gerçekleştirdiğinde, yılın geri kalanını yüzde 86 oranında yüksek kapatıyor.

Kötü geçen bir yılın ardından güçlü bir Ocak ayı

S&P 500 Endeksi, negatif bir yılın ardından Ocak ayında yüzde 5'ten fazla yükseldiğinde, tüm yıl ortalaması yüzde 30'luk kazancın hiç altında olmuyor.

Aralık ayı dip seviyesinin üzerinde kalmak

S&P 500 Endeksi, bu yıl olduğu gibi ilk çeyrekte Aralık ayı düşük seviyesinin üzerinde kalabildiğinde, yılın geri kalanında, örneklerin yüzde 92'sinde ve ortalama yüzde 11 oranında yükseliyor.

Arka arkaya kazançlar

S&P 500 Endeksi, son iki çeyrekte olduğu gibi arka arkaya en az yüzde 5'lik kazançlar açıkladığında, borsanın bir sonraki yıl ortalama yüzde 13,5'lik bir kazançla yüzde 87 oranında daha yüksek seyrettiği görülüyor.

Güçlü ilk beş gün

S&P 500 Endeksi, bu yıl olduğu gibi yılın ilk beş işlem gününde yüzde 1'den fazla yükseldiğinde, hisse senetleri yılı yüzde 87’lik bir ihtimalle ortalama yüzde 15'lik kazançla tamamlıyor.

Yüzde 7'den fazla çeyrek kazancı

S&P 500 Endeksi, bu yıl olduğu gibi ilk çeyrekte yüzde 7'den fazla yükseldiğinde, ortalama yüzde 23'lük bir kazanç getiriyor ve istatistiksel olarak hiçbir zaman negatif bir tam yıl getirisi sağlamıyor.

Zweig Piyasa Derinliği Göstergesi

Borsa katılımını ölçen nadir bir derinlik göstergesi olan ve 2019'dan beri ilk kez sinyal veren Zweig Piyasa Derinliği göstergesinin (Zweig Breadth Thrust), şu ana kadarki 14 sinyalin 14'ünde de S&P 500 Endeksi’ni aynı yıl ortalama yüzde 23 oranında artırdığı görülüyor.

Küresel piyasalar yeni haftada temkinli

 

Bilançolar piyasaları ayakta tutmaya çalışıyor

 

Citi: Hisse senetleri darbe alabilir

 

Morgan Stanley: Hisse senetleri tehlikeli bölgede

 

Hisse senetleri ralli için yılın ikinci yarısını bekliyor

 

Morgan Stanley: S&P 500'de ralli risk altında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)