E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda haftaya damgasını vuracak 7 risk---

Borsalarda haftaya damgasını vuracak 7 risk

Borsalarda haftaya damgasını vuracak 7 risk
29 Haziran 2020 - 11:51 borsagundem.com

Küresel borsalarda korona virüs en büyük gündemi oluştursa da uzmanlara göre borsaları salgının etkilerinin dışında birçok farklı riskin ortaya çıktığı zorlu bir hafta bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’te beklentilerin olumsuz yönde seyrettiği yeni bir hafta başlıyor. Dow Jones endeksinin 11 Haziran tarihinden bu yana en kötü performansını gösterdiği cuma ününün ardından korona virüs vakalarının artmaya devam etmesiyle hisse senetleri yatırımcıları boğa piyasası tezlerinden vazgeçmeye başlıyor.

Marketwatch’un haberine göre yatırımcıların büyük çoğunluğu korona virüsün bütün sorunların başında ve sonunda olduğunu belirtiyor. Harris Financial Group’un Yönetici Ortağı Jamie Fox konuya ilişkin, “Her şey virüsle başlıyor ve bitiyor. Diğer tüm etkilerse ilk sonuca dayanmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Buna karşın bu hafta temmuz ayına girmeye hazırlanan borsaları yedi faktörden söz ediliyor ve bunların sadece birkaçı korona virüsle ilişki içerisinde.

Artan vaka sayısı

Uzman görüşlerine göre sürdürülebilir bir ekonomik iyileşme için ABD’nin korona virüs salgınıyla etkin bir mücadele yetisine ihtiyaç duyuluyor. Fakat ülke çapındaki stratejilerin kamu sağlığı krizinin belirsizliğini korumasına neden oluyor.

Analiz şirketi Benstein’ın 5 Haziran tarihli raporunda, “Kovid-19 aşısının önünde sonunda üretilmesi konusunda iyimser olsak da aşının ilk etapta salgının bütün problemlerini çözmesini beklemiyoruz” ifadelerinde bulundu

Ekonomik veriler

Yatırımcılar Perşembe günü ABD Çalışma Bakanlığının aylık işsizlik verilerine bekliyor. Mayıs ayı raporlarında şaşırtıcı şekilde 2,5 milyon kişinin işsiz kaldığını göstererek çok daha kötü olan beklentileri olumlu yönde etkilemiş ve ertesi hafta büyük bir geri dönüşe neden olmuştu. Marketwatch ekonomistleri haziran ayı için bu verilerin 3 milyonu göstereceğini ve işsizlik oranının %13,3’ten %12’e inmesini bekliyor.

Perşembe günkü oluşabilecek bir hayal kırıklığı mayıs ayında yükseliş trendinin başlangıcı olan verilerin tam tersi bir şekilde sert bir düşüşe neden olabileceğini belirtiliyor.
ABD merkezli borsa şirketi LPL Financial’ın Kıdemli Borsa Stratejisti Ryan Dertick’in Cuma günü paylaştığı notta, “Yakın zamandaki ekonomik veriler ne kadar iyi olsa da bu konuyu açıklığa kavuşturmak istiyoruz. Ekonominin tamamen geri dönmesi için halen uzun yıllar gerekebilir” ifadelerinde bulundu.

Çeyrek sonu dengelenmesi

Yatırımcıların bazı hisse pozisyonlarını ve sürekli gelir yatırımlıkları belirledikleri ay sonu ya da çeyrek sonu yatırımları nedeniyle piyasa katılımcıları yatırımcı portföylerinde milyarlarca doların hisse senetleri ve tahviller üzerinde yer değiştirebileceğini öngörüyor. Bu yer değiştirmeler geleneksel olarak Hisse senetlerinin %60’ında ve tahvillerin %40’ında gerçekleşmesine rağmen hisse senetlerinde geçtiğimiz dönemdeki muazzam yukarı yönlü yükseliş bu oranlarda değişime neden olabilir.

ABD merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Commonwealth Financial Network’ün Baş Yatırım Sorumlusu Brian Prince, “İkinci çeyrekte gördüğümüz küresel hisse senetlerindeki önemli ralli göz önüne alındığında, hisse senetlerinden ve tahvillere doğru çeyrek sonunda bir dengeleme olacağına inanmak doğal” ifadelerine yer verdi.

Bir türlü gelmeyen piyasa desteği

ABD Kongresi’nde küçük işletmelerin ve bireylerin desteklenmesi için hükümetin daha fazla teşvik harcamasında bulunması tartışılıyor. Analistler temmuz ayı sonlarına kadar yeni bir piyasa desteğini tedbirinin geleceğini öngörüyor.

ABD Hazine Bakanı Steven Munchin, bu ayın başında Trump Hükümeti’nin yeni bir destek planı oluşturduğunun sinyallerini vermişti. Fakat ek yardımlarla ilgili gerekli fikir birliğinin oluşup oluşmadığına dair endişeler sürüyor.

Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi geçtiğimiz ay 3 trilyon dolarlık korona virüs desteğini geçirmişti. ABD merkezli sol eğilimli düşünce kuruluşu Economic Policy Institute’un Araştırma Direktörü Josh Bivens’in ABD resmi verilerine dayandırdığı raporunda gelecek yılın ortasına kadar teşvik sağlanmasının ABD’nin gayrisafi yurtiçi hasılasına çeyrek başı %3,7 artışlık bir katkı sağlayacağı ve 5,1 milyon çalışanın da istihdam edilmesine destek olacağı belirtiliyor.
Uzmanlara göre yakın zamanda bir destek paketi oluşturulmazsa ekonomi ve borsalar darbe alabilir.

Biden’ın zaferi

New York Times’ın Çarşamba günü paylaştığı son anket rakamlarına göre kasım ayında yapılacak ABD Başkanlık Seçimleri’nde Biden %50’ye %36 oranında önde gözüküyor. Bu anket rakamları Fox News’in %50’ye %38 oranında Biden liderliğini gösteren anketinden bir hafta sonra geldi.

Biden’ın seçimleri kazanması durumunda kurumsal vergi oranı %28’e yükseltilmesi bekleniyor. Goldman Sachs’ın beklentilerine göre bu değişim S&P 500’in 2021’deki ortalama hisse başı kazançlarını 170 dolardan 150 dolara indirebilir.

Çarşamba günkü satış serisinin ardından CNBC’nin ünlü ismi Jim Cramer sert düşüşe ilişkin “Bana kalırsa bu Biden reaksiyonu. Sermaye dostu olmayan bir başkan izlenimi veriyor. Eğer bu böyleyse bir miktar nakdim olmasını isterim” ifadelerine yer vermişti.

Borsalardaki teknik veriler

Marketwatch Analisti Tomi Kilgore 10 yıllık hazine tahvillerinin yönündeki bir kırılmanın borsanın yukarı yönlü trendine zarar verebileceğini belirtiyor. Kilgore tahvil gelirinin aşağı yönlü trendinin kırılarak en düşük getirisinin 14 Mayıs tarihli getirilerin seviyesine geldiği belirtiyor. Hazine tahvilleri 3,8 baz puan gelişim göstererek %0,636 seviyesine ulaştı ve bu oran yatırımcılar için güvenli liman işlevini görebilir.

Düşük hacimli ticaret

Cuma günü ABD’de 4 Temmuz’un tatil olması nedeniyle kısa bir hafta olacak. Hafta sonu tatilini 3 güne uzatacak tatil erken fiyat dalgalanmalarını şiddetlendirebilir.

Avrupa borsaları düşüşle açıldı

 

Asya borsalarında hayal kırıklığı

 

Uzmanlar, yeni yatırımcılardan şikayetçi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TANRIKULU29 Haziran 2020 18:10

    HANİ NEREDE RİSK.MİLLETİ KANDIRMAYIN.ÇÖP HİSSE SENETLERİ GÖRMÜYORMUSUNUZ.BORSADA NE YE KOYSAN, NE ALSAN ALTIN OLDU.