E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda bu yıl yükseliş olasılığı yüzde 83---

Borsalarda bu yıl yükseliş olasılığı yüzde 83

Borsalarda bu yıl yükseliş olasılığı yüzde 83
10 Ocak 2023 - 12:42 borsagundem.com

Wall Street’in ‘İlk Beş Gün’ göstergesi pozitif seyrediyor. Bu, 2023 yılı için özellikle değer hisse senetlerinde bir yükselişe işaret ediyor olabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in tarihsel verilerden yararlanarak dikkate aldığı göstergelerden biri de ‘İlk Beş Gün’ (First Five Days) göstergesi. Borsaların yeni yıla girdiği ilk beş işlem günündeki performansına bakılarak ölçülen bu göstergenin, yatırımcılar için yılın geneline dair fikir verdiği varsayılıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasaları bir kabusa çeviren 2022 yılı sona erdi ve yeni yılın ilk göstergesinin verileri geldi. Wall Street’in sıklıkla kullandığı ‘İlk Beş Gün’ göstergesinin, 2023 yılına dair yatırımcılara güzel şeyler söylediği görülüyor.

‘İlk Beş Gün’ göstergesi

Seeking Alpha’dan Jerry Kronenberg’in haberine göre, S&P 500 Endeksi, Pazartesi günkü hafif kaybına rağmen 2023'ün ilk beş işlem gününde yükseldi. Bu da Wall Street'in ‘İlk Beş Gün’ göstergesinin pozitif olduğu anlamına geliyor ve özellikle değer hisse senetlerine yıl boyunca yüzde 83'lük tarihsel kazanç ihtimali veriyor.

S&P 500 Pazartesi günü yüzde 0,08 düşerek 3.892,09 puanda kapansa da, endeks günü, beş piyasa günü önce 30 Aralık'ta 2022'nin son kapanışı olan 3.839,5 puanın yüzde 1,4 üzerinde tamamladı. Bu, ‘İlk Beş Gün’ göstergesinin 2023 yılı için yükseliş öngördüğü anlamına geliyor.

Göstergeyi izleyen Stock Trader's Almanac Editörü Jeffrey Hirsch, “Göstergenin sonuçları, uzun pozisyonlarınızı korurken olası düşüş eğilimlerini daha az dikkate alabileceğiniz anlamına geliyor” diyor. Hirsch, “Piyasada pek çok ayı var ve bu oldukça acımasız sonuçlar doğurabilir ancak bence göstergenin olumlu okuması daha az düşüş eğilimi göstermenize veya en azından daha az temkinli olmanıza yardımcı oluyor” şeklinde konuşuyor.

1950'den bu yana, ‘İlk Beş Gün’ göstergesinin pozitif geldiği 47 yılın 39'unda S&P 500 Endeksi’nin yıl genelinde yükseldiğini gösteriyor.

Yüzde 14 yükseliş

Stock Trader's Almanac rakamları, 1950'den bu yana, ‘İlk Beş Gün’ göstergesinin pozitif geldiği 47 yılın 39'unda S&P 500 Endeksi’nin yıl genelinde yükseldiğini gösteriyor. Başka bir deyişle, piyasanın ilk beş işlem gününde ortaya çıkan pozitif seyir, bu yıl için S&P 500 Endeksi’nde yüzde 83 olasılıkla yükseleceği anlamına geliyor.

Hirsch, İlk Beş Gün göstergesinin ilerideki iyi günleri doğru bir şekilde öngördüğü 39 yılda, S&P 500 Endeksi’nin 12 aylık dönemin tamamı için ortalama yüzde 14 değer kazandığını sözlerine ekliyor.

‘Üçlü Ocak Göstergesi’

Bu yılki olumlu İlk Beş Gün göstergesi, Stock Trader's Almanac'ın ‘Üçlü Ocak Göstergesi’ (January Indicator Trifecta) olarak adlandırdığı gösterge için de pozitif anlam ifade ediyor. Üçlü Ocak Göstergesi, S&P 500 Endeksi’nin 2023 yılındaki pozitif seyrine yüzde 90,3'lük tarihsel bir şans veren bir dizi erken öngörücü göstergeden oluşuyor. Bunlar, ‘İlk Beş Gün Göstergesi’, ‘Noel Baba Rallisi’ ve ‘Ocak Barometresi’ (January Barometer) olarak sıralanıyor.

İlk olarak 1972 yılında Yale Hirsch tarafından açıklanan Noel Baba Rallisi, S&P 500'ün geçmiş yılın son beş işlem gününde ve yeni yılın ilk iki seansında yükselip yükselmediğini ölçüyor. Yale Hirsch, piyasanın bu yedi gün boyunca yükselmesinin tarihsel veriler ışığında olumlu olduğunu, düşmesinin ise kötü günlerin geleceğine işaret ettiğini tespit ediyor. Bu tatil sezonunda, S&P 500 Endeksi’nin yüzde 0,8'lik bir Noel Baba Rallisi yaşadığı ve ardından Pazartesi günkü kapanış itibarıyla bunun pozitif İlk Beş Gün göstergesine dönüştüğü görülüyor.

S&P 500'ün olumlu bir ‘Üçlü Ocak Göstergesi’ puanı almak için ihtiyacı olan tek şey, olumlu bir Ocak Barometresi gibi görünüyor. S&P 500’ün Aralık ayı kapanışından itibaren bir bütün olarak Ocak ayı boyunca ne kadar yükseleceği bu bakımdan önem taşıyor.

Ocak sonunu beklerken…

S&P 500'ün 30 Aralık bitişi seviyesi olan 3.839,5 puan üzerindeki bir 31 Ocak kapanışının, 2023 yılı için olumlu bir Ocak Barometresi ve bir bütün olarak olumlu bir ‘Üçlü Ocak Göstergesi’ anlamına gelmesi bekleniyor.

Sonuç olarak, eldeki veriler ışığında piyasanın genel görünümü, S&P 500’ün bu yıl yüzde 10 ila yüzde 15 oranında artmasını gerektiriyor. Veriler bu tahminin gerçekleşme olasılığını ise yüzde 65 olarak gösteriyor.

Morgan Stanley: ABD resesyonu borsaları yüzde 22 düşürür

 

Küresel borsalar ralliye mi hazırlanıyor?

 

Piyasalarda gözler Powell'ın açıklamalarında

 

Wall Street teknoloji hisselerine güveniyor

 

Wall Street resesyon olasılığına meydan okuyor

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)