E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley: ABD resesyonu borsaları yüzde 22 düşürür---

Morgan Stanley: ABD resesyonu borsaları yüzde 22 düşürür

Morgan Stanley: ABD resesyonu borsaları yüzde 22 düşürür
10 Ocak 2023 - 10:50 borsagundem.com

Wall Street çevreleri 2023 yılının ilk yarısında ABD’de bir resesyon ve ikinci yarıda bir toparlanma öngörüyor. Ancak Morgan Stanley’den Wilson borsalarda beklenenden daha sert bir düşüş gerçekleştireceği konusunda uyardı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street devlerinden Morgan Stanley’nin Baş Yatırım Sorumlusu Michael Wilson ABD ekonomisinin 2023’te bir resesyonla karşılaşması durumunda borsaların beklenenden daha zor bir durumla karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Wilson’a göre bir resesyon halinde ABD hisse senetleri şu anki seviyesinden %22 düşecek.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsaları geçtiğimiz yıl 2008 krizinden bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirmişti. Yıl boyunca Dow Jones ve S&P 500 endeksleri sırasıyla %8,8 ve %19,4 düşüş gösterdi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise en sert düşüşü göstererek yıl boyunca %33,1 geriledi. Morgan Stanley’den Michael Wilson borsalardaki bu çöküşü önceden tahmin eden birkaç yatırım uzmanından biri olarak dikkat çekmişti.

Wilson pazartesi günü yaptığı açıklamada S&P 500 Endeksi’nin 2023 yılında 3000 puan civarında dibi bulabileceğini söyledi. Endeks pazartesi günü 3.892 puanda kapandı.

Yatırımcılar genel olarak ABD ekonomisinin 2023’ün ilk yarısından itibaren hafif bir resesyon yaşayacağını öngörüyor. Resesyonun ortaya çıkmasıyla birlikte ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artımlarını durdurması ve kötüleşen ekonomik koşullar karşısında faiz oranlarını düşürmesi beklentileri ise ikinci yarıdaki toparlanma senaryosu olarak öne çıkıyor.

Ancak MarketWatch’un haberine göre, Wilson liderliğindeki Morgan Stanley stratejistleri ‘bilançolara ilişkin büyük riskler’ karşısında hisse senetleri için risk varlık özkaynak risk priminin (ERP) çok düşük olabileceğini söyledi. Özkaynak risk primi risksiz varlıklar yerine hisse senedi tutulduğunda yatırımcıların alabileceği ekstra getiriyi ifade ediyor. 2023 için şirket bilançosu beklentilerinin ‘bariz biçimde çok yüksek’ olduğunu belirten Wilson yatırımcıların Hisse senetlerinde risk almak yerine daha güvenli yatırım araçlarını tercih edeceğini öngörüyor:

“Bir resesyon geldiğinde, ERP her zaman hangi seviyede başlıyor olursanız olun önemli ölçüde yükselir. Başka bir deyişle, hafif bir resesyonun geldiğini düşünüyorsanız piyasanın bu resesyonu fiyatlandırdığını varsayamazsınız. Zira ERP 2008'deki Büyük Finansal Kriz'den bu yana en düşük seviyede bulunuyor.”

Morgan Stanley'nin S&P 500 hisse başına kazanç için 2023 baz tahmini 195 dolarken. Bankanın karamsar senaryosunda ise hisse başına kazançlar 180 dolara kadar geriliyor. Hisse başı kazanç tabiri şirketlerin net gelirinin halka açık Hisse sayısına bölünmesiyle ifade edilir ve bir şirketin her bir hisse senedi için ne kadar para kazandığını gösterebilir. Bununla birlikte, bankanın müşterilerinin çoğu, S&P 500 hisse başı kazançlarının stratejistlerin düşündüğü kadar kötü olmayacağını düşünüyor. Morgan Stanley raporuna göre banka müşterilerinin ortalama hisse başı kazanç beklentileri 210 ila 215 dolar civarında.

Wilson, “Yüksek faiz oranları ve daha yüksek fiyatlardan kaynaklanan talebin düşmesi ve Kovid sırasındaki ilerleyişin hesaplaşması gerçekleşiyor. Arz daha önce çok yukarıda olan tüketim eğilimleri seviyesine yetişiyor. Bu kombinasyon artan maliyet seviyelerini yeterince hızlı bir şekilde tersine çeviremeyen birçok şirketi hazırlıksız yakaladı. Sonuç, beklentilere göre hayal kırıklığı yaratan marjlar oldu ve ekonomideki resetlenme sürecinin tamamlanmak üzere olduğunu da düşünmüyoruz” uyarısında bulundu.

Ünlü borsa uzmanı ve ekibi tüm bu göstergelere işaret ederek S&P 500 Endeksi için 3.500-3.600 puan aralığını hedef gösteren genel tahminlerin tutarlı olmadığını belirtiyor. Wilson, “Genel tahminler yön açısından doğru olabilir. Ancak şiddet açısından bakıldığında... Çok daha zayıf bilançoların ve enflasyonla mücadeleye kendini adamış bir FED’in yol açtığı aşağı yönlü hareketin şiddeti bizim düşüncemize göre 3.900 puanı kolay bir satış seviyesi haline getiriyor” açıklamasına yer verdi.

Wall Street’in en çok sesi çıkan ayı piyasası destekçilerinden biri olan Wilson yatırımcı çevrelerinin bu yıl için fazla iyimser olduğunu düşünen tek isim değil. Piper Sandlerdarn Michael Kantrowitz de geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamasında S&P 500 için 3.225 puan hedefi belirledi. Wilson’la benzer şekilde bilanço beklentilerinin fazla iyimser olduğunu düşünen Kantrowitz’in puan tahmini endeksin bu yıl %16 civarında düşebileceğine işaret ediyor.

Bugün gözler Powell'da olacak

 

FED enflasyona göre karar verecek

 

Tesla açığa satışçılara 15,7 milyar dolar kazandırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN TOSUN10 Ocak 2023 12:38

    türkiyeyi düşüremez,bizde  enflasyon,zam coştuğu gibi borsada coşar,sonra borsa altına eder kimsede temizleyemez,çok küfür  ederler,kafayı yerler

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ10 Ocak 2023 12:01

    BUNLAR KAFAYI  YEMİŞ BİR HAFT A DİYORLAR Kİ ALIN DİĞER HAFTA DİYORLAR Kİ SATIN KARAMSAR TABLO  NEYE İNANAYACAĞIZ.