E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street teknoloji hisselerine güveniyor---

Wall Street teknoloji hisselerine güveniyor

Wall Street teknoloji hisselerine güveniyor
09 Ocak 2023 - 17:06 borsagundem.com

Teknoloji boğaları, Fed’in faiz oranlarının yavaşlamaya başlamasıyla mega sermayeli teknoloji şirketi hisselerinin yükseleceğine inanıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’te teknoloji hisselerine duyulan güven azalmıyor. Piyasalarda yaşanan çöküşten en çok zarar gören teknoloji hisseleri, Wall Street boğalarının iştahını kabartmaya devam ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, mega sermayeli teknoloji hisseleri çok geçmeden yükselebilir. Bunda, Wall Street boğalarının payı olacağı ise kesin gözüküyor.

Endeksleri de etkileyecek

Yahoo Finance’ten Elena Popina ve Jessica Menton’ın haberine göre, Wall Street, Fed’in faiz oranlarını hafifletmesiyle birlikte, dev teknoloji şirketlerine saldırmaya hazırlanıyor. Wall Street’in teknoloji boğaları, endüstrinin mega sermayeli hisselerinin çok geçmeden yükseleceğine ve S&P 500'de hızlı bir toparlanmaya başlayacağına inanıyor.

Umut, Fed'in enflasyonla mücadele kampanyasını tamamlamaya yaklaşması ve faiz oranlarındaki artışlardan en çok zarar gören grup olan teknolojinin iyileşecek olmasında yatıyor. Beklenti henüz yakın olmasa da, en son yayınlanan istihdam raporunun Fed'in enflasyona karşı savaşında bir ilerleme işareti olarak aradığı ücret artışında bir yavaşlama göstermesiyle gerçeğe bir adım daha yaklaştı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi ve diğer endekslerin, 30 Kasım'dan bu yana görülen en iyi günlerini yaşaması da bu yüzden şaşırtıcı değil.

Hodges Capital Management Portföy Yöneticisi Gary Bradshaw, “Teknoloji mega sermayelerindeki küçük bir ilerleme bile önemli olacaktır. Bu sadece teknoloji yatırımcıları için değil, daha geniş anlamda S&P 500 Endeksi’ne de bir sinyal gönderecek” diyor.

Yatırımcılar enflasyonla ilgili en son güncellemeyi bu hafta aldığında ise durum daha da netleşecek. 12 ekonomistin katıldığı bir Bloomberg anketi, enflasyonun Haziran ayındaki yüzde 9,1 seviyesinden Aralık ayında yüzde 6,5'lik seviyeye düşmesini öngörüyor. Michigan Üniversitesi'nin ABD'li tüketicilerle yaptığı bir anket ise yıl öncesi enflasyon beklentilerinin geçen ay, Haziran 2021'den bu yana en düşük seviyeye düştüğünü gösteriyor. S&P 500 Aralık başından bu yana yüzde 6,7 oranında değer kaybederken bu düşüşün üçte birinden fazlasıApple ve Tesla üstlendi.

Independent Advisor Alliance Baş Yatırım Sorumlusu Chris Zaccarelli, “Nihayetinde, Fed enflasyonu kontrol altına alırsa, teknolojinin pazar lideri olma şansı var. Ancak Fed en az altı ila sekiz ay daha oyunda kalacak” şeklinde görüş bildiriyor.

Kaybet-kaybet durumu

Ancak Fed'in yön değiştirmesine yol açacak bir ekonomik yavaşlama olasılı da bulunuyor ve bu da bazı riskleri beraberinde getiriyor. Nikkei'nin 2 Ocak'ta bildirdiğine göre Apple, yavaşlayan talep nedeniyle bir dizi ürün için daha az bileşen sipariş etme kararı alıyor. UBS analistleri, Microsoft’un bulut bilişim segmentinin büyüme beklentilerini sorgularken, Tesla da Çin'de düşen satışlarla boğuşuyor.

Yaklaşan kazanç sezonu, havayı tersine çevirebilir ancak şu ana kadar ortam kasvetli görünüyor. Bloomberg Intelligence tarafından derlenen verilere göre, S&P 500'deki şirketlerin dördüncü çeyrekte yüzde 2,7'lik bir kar düşüşü açıklaması bekleniyor. S&P 500'ün en büyük beş bileşeni hariç tutulduğunda bu rakamın yüzde 0,9 negatif olduğu görülüyor.

Zaccarelli, “Yatırımcılar ya enflasyonla ilgili belirsizlikle uğraşıyorlar ya da büyümeyle ilgili endişelerle. Her iki durumda da bu, teknoloji devleri için bir kaybet-kaybet durumu” diyor.

Teknoloji devleri, son on yılın büyük bir bölümünde borsanın boğa koşusuna öncülük etti. Yatırımcıların dijital her şeyi yuttuğu Kovid-19 salgını sırasında da piyasaya egemen oldular. Ancak bu eğilim, geçen yıl yükselen fiyatların merkez bankasını harekete geçmeye zorlamasıyla tersine döndü. 2022'de faiz oranları tırmanırken ve büyüme görünümü bozulurken, Facebook'un ana şirketi Meta, Amazon, Apple, Microsoft ve Alphabet piyasa değerlerinin toplam yüzde 38’ini kaybederek hem Nasdaq 100 Endeksi’ni hem de S&P 500’ü aşağı çekti.

Temkinli olmak gerekiyor

Teknoloji gerilemesi, büyük endeksler üzerinde büyük bir sürüklenme yarattı. S&P 500'ün piyasa değerine göre en büyük hisse senedi olan Apple ve en büyük 15. hissesi olan Tesla, 2023'ün ilk işlem gününde S&P 500'deki düşüşün yüzde 88'inden sorumluydu. Meta ve Netflix ise hafta boyunca yüzde 3,2 oranında yükseldi.

Çoğu zaman, başka hiçbir sektör teknoloji hisselerindeki bir hareketi dengeleyecek kadar büyük olmayabiliyor. Big Tech şirketlerinin S&P 500 üzerindeki etkisi, Apple gibi devlerin piyasa değeri düştükçe azalıyor olsa da, grup hala çok büyük olmayı sürdürüyor. Bunun ne kadar büyük olduğuna dair bir fikir vermek için; S&P 500'deki Apple, Microsoft, Alphabet ve Amazon’dan oluşan dört teknoloji devinin payı olan yaklaşık yüzde 16’lık oranın teknolojiden sonra en büyük endüstri olan sağlık hizmetleri grubundan daha fazla olduğunu söylemek yeterli olabilir.

Steward Partners Global Advisory Varlık Yönetimi Yöneticisi Eric Beiley de, “Teknoloji hisselerine karşı temkinli olmalısınız, çünkü Fed'in faiz artırımlarının ötesine geçeceğine dair hâlâ devam eden bir belirsizlik var. Teknoloji eninde sonunda yükselecek ancak merkez bankası politikası konusunda daha fazla netlik elde edene kadar burasının yatırım yapmak için zor bir yer olduğunu kabul etmek gerekiyor” diyor.

UBS: Teknoloji hisselerine geri dönmek için çok erken

 

Teknoloji hisselerinde geri dönüş için henüz erken

 

Teknoloji hakla arzlarında büyük çöküş

 

BigTech, küresel yavaşlamadan payını aldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)