E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar yeni yükselişlere odaklandı---

Borsalar yeni yükselişlere odaklandı

Borsalar yeni yükselişlere odaklandı
02 Aralık 2020 - 12:16 borsagundem.com

S&P 500 geçtiğimiz ay %11 yükseliş göstererek, tüm zamanların en iyi Kasım ayını geçirdi. Borsalarda bu ay neler bekleniyor?

BORSAGUNDEM.COM  - DIŞ HABERLER SERVİSİ

S&P 500 geçtiğimiz ay %11 yükseliş göstererek tüm zamanların en iyi Kasım ayını yaşadı. Bundan sonra borsalarda yaşanacak gelişmeler, yatırımcıların uzun ya da kısa vadeli perspektiflerine göre değişecek. 

Kasım ayında, ölçüt niteliğindeki S&P 500 endeksi %11,27’lik bir yükseliş gösterdi. Bu endeksteki en yüksek performanslı Kasım ayı oldu. Geçtiğimiz ay aşı cephesinden gelen olumlu haberler ve ABD başkanlık seçimlerinin yarattığı belirsizliğin çözüme kavuşması etkili oldu.

Elbette yatırımcıların fazla heyecanlanmaması gerekiyor. S&P 500 1957 yılında kuruldu, dolayısıyla endeksin kuruluşundan önce borsalar daha iyi Kasım ayları geçirmiş olabilir. Ancak o dönemde S&P 500 henüz oluşmamıştı. Örneğin 1930’ların volatil ortamında, hisseler bazı aylarda şaşırtıcı bir şekilde %30’luk yükselişler gösterdi. 

Tüm zamanların rekoru olmasa da, yılın ilk yarısındaki ciddi volatiliteye rağmen, güçlü bir Kasım ayı şimdi S&P 500’yi bu yıl için anlamlı getiriler sağlayan bir endeks konumuna getiriyor.

Yeni yükselişler

S&P 500’deki yeni gelişmeler düşünüldüğünde oldukça dikkat çekici iki sinyal bulunuyor. Bu sinyallerden biri boğa piyasası taraftarıyken, diğeri ayı piyasasını çağrıştırıyor. 

Öncelikle, S&P 500 yeni rekorlar kırmaya oldukça yakın. Şaşırtıcı bir şekilde yeni rekorlar hisseler için boğa piyasası sinyalleri veriyor. Kısa vadede, hisseler hiç olmadığı kadar yükseldiğinde, ortalamanın üzerinde seyretme eğilimi gösteriyorlar. Bu olumlu trend de kısa vadede, piyasaların yönünü belirliyor.

Aralık ayının borsalar için güçlü bir ay olma ihtimali oldukça yüksek olsa da, Ocak ayı muhtemelen en yüksek seviyeyi yakalayacak.

Değerleme

Ancak piyasalardaki ayı piyasası sinyallerinin, Kasım ayının fiyat aksiyonuyla fazla bir ilgisi bulunmuyor. Bu daha çok uzun vadeli değerlemelerle ilgili. Hangi taraftan bakarsanız bakın, S&P 500 piyasa çarpanlarına kıyasla oldukça pahalı. Bu uzun vade için iyi bir işaret değil. Kısa vadede önemli olan kar büyümesi. Belki de bazı sektörlerdeki hisseler, 2021 yılında korona virüs ortada kalkarken yüksek kar sağlayacak. Belki de bu durum piyasalar için faydalı olacak.

Ancak en büyük sorun değerleme. Forbes’un haberine göre bir çok ölçümde, hisseler için tüm zamanların rekoruna yakınız. Bu üstesinden gelmesi oldukça güç bir engel. Çarpanlar halen yükselebilir ancak bunun fazlaca örneği yok.

Önümüzdeki on yıl içinde bir noktada, çarpanların mevcut seviyelerinin yarısına, hatta daha da aşağısına inme ihtimali oldukça yüksek. Basitçe açıklamak gerekirse, bu durumda hisseler de yarıya düşecek. Kar büyümesi bunun bir kısmını telafi edebilir ancak tamamını telafi edemez.

Dolayısıyla bu piyasalar için uzun vadede bir zorluk olsa da, kısa vadede boğa piyasasından yana olmak için nedenler mevcudiyetini koruyor ve Kasım ayının iyimserliği devam ediyor. Yine de yüksek değerlemeler, piyasaların güçlü performansını uzun süre sürdürmesini zorlaştırıyor. Ancak iyi haber, bu tahminin gerçekleşmesi için henüz birkaç yıl daha zaman olması.

Borsalarda teknolojinin hakimiyeti sona eriyor

 

Borsaları yükselten iki önemli faktör

 

Piyasalarda aşı fiyatlaması sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)