E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda teknolojinin hakimiyeti sona eriyor---

Borsalarda teknolojinin hakimiyeti sona eriyor

Borsalarda teknolojinin hakimiyeti sona eriyor
02 Aralık 2020 - 10:50 borsagundem.com

Büyük teknoloji şirketlerinin borsalardaki hakimiyeti sona eriyor. Banka, sağlık, enerji ve perakende sektörlerinin yükselişi başlıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz son birkaç yılda, borsada yüksek getiri için yapılması gereken tek şey S&P 500 ya da Nasdaq 100 fonuna yatırım yapmaktı. Bu sayede piyasaların gözdesi olan ve FAANG adıyla bilinen büyük teknoloji beşlisinin yükselişinden fayda görülebiliyordu. FAANG grubu, Facebook, Amazon, Apple, Netflix ve Google’dan oluşuyor. 

Büyük teknoloji şirketleri son yıllarda gelirlerindeki ve pazar paylarındaki artış sayesinde büyük yükseliş gösterdi. Ancak bunun sonucunda şirketlere yönelik tekelleşme iddiaları ortaya atıldı ve şirketler yoğun bir denetim altına girdi.

Teknoloji şirketlerinin borsalardaki hakimiyeti son bulmak üzere. FAANG grubu gibi büyüme hisselerinin borsaların geri kalanından daha yüksek performans gösterdiği yılların ardından, bazı stratejistler ve fon yöneticileri bir süredir geriden gelen bankacılık, sağlık, enerji, perakende ve diğer değer sektörlerinin piyasa liderleri olarak öne çıkmasının zamanının geldiğini düşünüyor. 

North Star Investment Management’ın Baş Yatırım Uzmanı Eric Kuby, “büyük sermayeli teknoloji şirketlerinin sıradışı üstün performansının sonuna geliyoruz. Değer hisseleri bu süre boyunca oldukça ucuzdu” dedi. Açıklamasının devamında, “büyük bir rotasyon gerçekleşiyor. Değer hisseleri bu kadar uzun süre gözden düştüğünde, bir geri dönüş olmalı” ifadesini kullandı.

Kazananlar için teknoloji hisselerinin dışındaki hisselere bakılıyor

Kuby Acco Brands gibi daha küçük tüketici şirketlerini tercih ediyor. Aynı zamanda Chicago merkezli Wintrust gibi finans şirketleri de yatırım uzmanının dikkatini çekiyor. 

Summit Global Investments’ın Başkanı David Harden, bankaların, perakendecilerin ve enerji hisselerinin çekici göründüğünü söyledi. Harden, bu üç değer odaklı sektörün, 2021 yılında ekonominin istikrar kazanmasıyla fayda göreceğini düşünüyor. Özellikle de piyasada birden fazla korona virüs aşısı olursa.

Harden, CNN’e yaptığı açıklamada, “değer hisselerinin yüksek performans göstereceği kesin. Şimdi daha büyük şirketlerde düşük volatiliteye ve yüksek kaliteye yönelmek için doğru zaman” dedi. Harden’ın 2021 için hisse seçimleri arasında, JPMorgan Chase, Walmart ve Exxon Mobil yer alıyor. Yine de bazı uzmanları değer hisselerinin ve teknoloji ile biyoteknoloji gibi büyüme sektörlerinin yakın gelecekte iyi performans gösterebileceğini düşünüyor. Diğer sektörlerin yükselmesi için FAANG’in düşüş yaşamasına gerek yok.

SLC Management’ın Yatırım Stratejisi Başkanı Dec Mullarkey, “değer hisseleri karşısında büyüme hisseleri sonu gelmeyen bir tartışma” dedi. Açıklamasının devamında, “iyileşme daha kapsamlı olacak çünkü borsa rallisi teknolojiye fazla odaklanmıştı. Ancak değer hisseleri geri dönse bile, büyüme hisselerinin gözden düşeceğini sanmıyorum” ifadesini kullandı.

Doğru yerde büyüme

Bu nedenle yatırımcıların hem büyüme hem de değer özelliklerine sahip olan şirketlere yatırım yapması akıllıca olabilir. Bu şirketlerin hisseleri makul fiyatlarla işlem görüyor ancak kazançlarda ve getirilerde güçlü dönüşler sağlama potansiyeline sahip. 

The Seven Report yatırım bülteninin editörü Tom Essaye, “değere doğru rotasyonun daha dengeli bir değer/büyüme portföyü oluşturmaya odaklı olması gerektiğini düşünüyoruz ve büyüme ile teknolojinin tamamen bırakılmaması gerektiği görüşündeyiz” dedi.

Açıklamasının devamında, “teknoloji de iyi performans göstermeye devam edebilir” ifadesini kullandı.

Essaye’ye göre, bu tahminin “basit bir mantığı” var. Göreve yeni gelecek Biden hükümetinden “dev bir teşvik” gelebilir ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) sıfır faiz oranı politikası devam edebilir. Janus Henderson’ın Portföy Yöneticisi Doug Rao, “değer karşısında büyüme tartışması piyasaları bir miktar sadeleştiriyor. Yatırımcılar kalıcı büyüme aramalı” dedi.

Rao’nun şirketi seyahat şirketi Booking, Disney, LVMH ve Mastercard gibi sektör liderlerinin hisselerini satın alıyor. 

Rao, “her sektörden şirket için dijital ekonomiye geçiş en büyük değişim oldu” dedi. Açıklamasının devamında, “bu dönüşümün doğru tarafında olan şirketlerin araştırılması gerekiyor” ifadesini kullandı.

 

Dev banka borsada alıma yöneliyor

 

Yabancıların en çok işlem yaptığı hisseler

 

Piyasalarda aşı fiyatlaması sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)