E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar geri çekilirken hisse almak için 3 sebep---

Borsalar geri çekilirken hisse almak için 3 sebep

Borsalar geri çekilirken hisse almak için 3 sebep
22 Eylül 2021 - 11:39 borsagundem.com

Wall Street borsalar eylül ayının başından bu yana yaklaşık %3 oranında geri çekildi. Ancak ünlü borsa yazarı Michael Brush’a göre yeniden hisse alımına geçmeyi değerlendirmenin zamanı geliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eylül ayı satış dalgasının ardından küresel borsalarda dipten alım zamanı yaklaşıyor olabilir. Tarihsel verilere göre Wall Street borsalarının 12 arasında en kötü performans gösterdiği Eylül ayı bu yıl da benzeri bir piyasa ortamına sahne oldu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’nin en büyük üç endeksi S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq yaklaşık %3’lük bir düşüş gösterdi. Eylül ayının gelmesiyle birlikte oluşan olumsuz piyasa atmosferine enflasyon endişeleri, kovid krizi, tedarik zinciri sorunları ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) varlık alımlarını azaltma takvimi gibi uzun süredir tartışılan sorunların yanı sıra Evergrande krizi de eklendi.

Ancak MarketWatch yazarı Michael Brush borsaların art arda gelen bu sorunları geride bırakabileceğini belirtiyor. Brush yazısında bu düşüncesine 3 maddede açıklık getirdi:

Evergrande Lehman Brothers değil

2008 yılında Lehman Brothers battığında ABD hükümeti bu şirketin iflas etmek için fazla büyük olduğunu idrak edememişti. Lehman kusurlu finansal ürünlerini dünya çapında çok sayıda yatırımcıya satmıştı. Bu da şirketin batmasıyla birlikte sistemik sorunları ortaya çıkardı. Bu noktada Brush, borsa araştırmaları şirketi Yardeni Research’ün başındaki isim, ünlü borsa uzmanı Ed Yardeni’nin düşüncelerini örnek gösteriyor.

Ed Yardeni CNBC’deki açıklamasında Evergrande’nin Lehman Brothers olamayacağını belirtmişti. Yardeni Çin hükümetinin er ya da geç devreye gireceğini belirterek, “Hükümetin eylemleri sosyal ve finansal istikrar yaratmakla ilgilidir. Kaos yaratmak istemiyorlar” ifadelerine yer verdi.

İngiltere bankası Barclay’in Stratejisti Ajay Rajadhyaksha da benzeri bir noktaya dikkat çekiyor. Strajist, “Evergrande’nin temerrüde düşme olasılığının Çin’in Lehman anı olup olmayacağı bize defalarca soruluyor. Bu yakın bir ihtimal dahi değil” açıklamasında bulundu.

Rajadhyaksha argümanını açıklarken kredi piyasalarında artan hiçbir sistemik risk olmamasını örnek gösteriyor. Stratejiste göre Çin’de şirket tahvillerinin yüksek olması dünyanın ikinci büyük ekonomisi için potansiyel problemlere işaret etse de bu dünyanın geri kalanı için geçerli değil. Zira küresel bankalar, bankalararası fonlama piyasasından veya genel olarak kredi vermekten geri çekilmedi.

Rajadhyaksha, "Büyük bir temerrüt halinde bile Çin'in Lehman anı olması için şartlar uygun değil" diyor.

Yatırımcı duyarlılığı karamsarlaştı

Michael Brush piyasa görüşlerini paylaştığı internet sitesine gelen yatırımcı yorumlarını genellikle yatırımcıların piyasa algısını ölçmek için bir gösterge olarak kullandığını belirtiyor. Ancak bu gösterge ünlü borsa yazarına göre genellikle piyasaları tersi yönünde işaret veriyor. Diğer bir deyişle yatırımcılarda ayı piyasasına ilişkin görüşler ağırlık kazandığında bu alımları artırmanın zamanın geldiğini gösteriyor.

Brush şu anda da bunun benzeri bir durum oluştuğunu belirtti. Zira birçok yatırımcıya göre marj çağrıları konusunda bir şüphe yok ve bunun doğuracağı satışlar günlerce sürebilir. Yatırımcıların genel görüşü bu durumun piyasaları daha da baskılayacağı yönünde.

Ancak piyasa duyarlılığı geçtiğimiz hafta daha agresif satın almaları destekleyecek karamsar hale geldi. Brush, geçtiğimiz hafta yatırımcıların boğa ve ayı piyasası görüşlerini ölçen bir göstergenin (The Investors Intelligence Bull/ Bear ratio) 2,26’ya kadar düştüğünü belirtiyor. Bu rakamın 2’nin altına düşmesi genellikle yatırımcıların yeterince korktuğunu ve satın alımlara geçeceğini işaret ediyor. Borsa yazarı pazartesi günkü satış dalgasının ardından bu hafta yapılacak muhtemelen 2’nin aşağısına ineceğini belirtti.

Brush yatırımcı karamsarlığına ilişkin bir diğer göstergenin de volatilite endeksi olduğunu belirtiyor. CBOE Volatilite Endeksi Pazartesi günü 28’in üzerine çıktı ve endeks yakın zamandaki ortalaması 15 ile 20 aralığında sert bir şekilde yükseldi.

Yatırımcıların endişelerine yol açan sebeplerden bir tanesi de Eylül ayı korkuları. Bu endişelerin gerçeklik payı da bulunuyor. Ancak Brush’a göre çok fazla insanın bu konuda konuşması Eylül ayında çok büyük bir krizin gerçekleşme ihtimalini azaltıyor.

Borsa uzmanına göre Eylül ayında gerçekleşmesi beklenen zayıflığın büyük bir kısmı Ağustos ayında halihazırda gerçekleşmiş olabilir. Çok az kişinin dikkatini çekse de Ağustos ayında ABD düşük sermayeli hisse senetleri endeksi Russell 2000 geçtiğimiz ayı düzeltmeyle geçirmişti. Brush, Russell 2000’in %10’un üzerinde düşerek yatırımcıların beklediği düzeltmeyi yapmış olabileceğine dikkat çekiyor.

Şirketlerden gelen bilgiler boğa piyasası diyor

Borsalarda genellikle yatırımcı algısı ayı piyasası yönündeyken içeriden gelen veriler boğa piyasasını gösterdiğinde bu satın alım için iyi bir zaman olduğunu işaret eder. Michael Brush’a göre şu anda da benzeri bir durum yaşanıyor. Brush teknik olarak içeriden gelen bilgilerin direkt olarak boğa piyasası belirtmediğini söyledi. Ancak borsa uzmanı Vickers Insider Weekly endeksine dikkat çekti.

Endeksin sekiz haftalık takibinde alımlara karşı satış oranı yakın zamanda 3,04’e kadar düştü. Endeksin kesinlikle boğa piyasası göstermesi için 2 seviyesine yaklaşması gerekiyor. Öte yandan söz konusu gösterge Şubat ayında 6,5 seviyesinde dolaşarak ayı piyasasını işaret ediyordu.

Rakamlar şirketleri içeriden takip edenlerin piyasa algılarının şubat ayından bu yana toparlandığını gösteriyor. Bunun sebebiyse bilanço hesaplamalarının hisse senetlerinden çok daha fazla yükselmesi. İçeriden bilgi veren yatırımcılar bu durumu kendi şirketlerinde de görebiliyor. Brush’a göre şirketlerdeki iç alımların artması hisse senetlerinin bilanço dönemi öncesinde yeterince doğru fiyatlanmadığını gösteriyor.

Çin’in Lehman Brothers’ı küresel borsaları nasıl etkileyecek?

 

Evergrande’den kafa karıştıran ödeme duyurusu

 

Fed ve Evergrande borsaların merkezinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yüzde 3 düştü diye mi 22 Eylül 2021 19:24

    Bayım borsalar ne kadar geri çekildi. Eylül başı itibarıyla sadece %3. Bu %3 lük düşüş mü alım sebebi yarattı. Buna kargalar Güler, bende gülerim. Bu tip komedi konuşmalar borsaları Riskli yapıyor.

  • Mehmet Baydar 22 Eylül 2021 19:10

    Faizlerin düşmesi yada aynı kalması yada artırılması BORSA İÇİN alım sebebi değildir. Satış sebebi de değildir. Borsa aylardır ayak sürüyor.. az çıkıyor çok düşüyor yada tersi.. Uabancı yatırımcı çıktı gitti. Yerli yatırımcı kaçtı gitti. . ABD liler borsalar %3-5 düşsün diye piyasaları provoke etmediler. Son 15 gündür piyasaları test ediyorlardı. Büyük fonların hiç biri borsalar %3-4 düştü diye milyar dolarlık alımlar yapmazlar.. Gel gel yapıyorlarsa daha çok satmak içindir. İyi düşünmek lazım.

  • sedat22 Eylül 2021 17:54

    yandaşlar 2 gündür topluyor. alma sebebim bu.

  • Ali23 Eylül 2021 08:56

    TL de kalmak uzun vadede kaybettirir. Yandaş mandaş alıyormuş fark etmez. Düzgün hisse alan her zaman kazanır. Sasa 10 sene önce 5 kuruşmuş.

  • Manipülasyon çeşidi22 Eylül 2021 19:04

    Bu yazdığın manipülasyondur. Ky hisse alsın gel gelidir. Size kim sorduki ne yaptığınızı .

  • bedri22 Eylül 2021 17:18

    faiz düşmeyeceğinden bugün alım günüydü. depoyu fulledik

  • ARİF22 Eylül 2021 13:31

    Bugün tekrar hisseleri fulledik. 138 bin dip oldu. yarın faiz kararından sonra piyasa rahatlar.