E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin’in Lehman Brothers’ı küresel borsaları nasıl etkileyecek?---

Çin’in Lehman Brothers’ı küresel borsaları nasıl etkileyecek?

Çin’in Lehman Brothers’ı küresel borsaları nasıl etkileyecek?
20 Eylül 2021 - 11:25 borsagundem.com

300 milyar doları aşan yükümlülükleriyle dünyanın en borçlu gayrimenkul şirketi Evergrande temerrüt riskiyle karşı karşıya. Ünlü borsa uzmanı Ed Yardeni olası bir iflasın küresel etkilerini değerlendirdi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin merkezli dünyanın en büyük gayrimenkul şirketi Evergrande’de yaşanan kredi sıkışması geçtiğimiz hafta yatırımcıların odağındaydı.

Şenzen merkezli gayrimenkul devi 300 milyar doları aşan yükümlülükleri nedeniyle temerrüde düşme riskiyle karşı karşıya. Dünyanın en borçlu gayrimenkul şirketinin borç krizi 13 yıl önce Lehman Brothers’ın batması ve dünyayı Küresel Finans Krizi’ne taşımasıyla benzer işaretler taşıdığı korkularını da beraberinde getiriyor

Araştırma firması Yardeni Research’ün Başkanı Ed Yardeni CNBC’ye yaptığı açıklamada Evergrande’nin batmasının Lehman Brothers’ın iflası kadar büyük bir etki yaratmayacağını savunuyor. Yardeni’ye bunun yerine on yıl önce gerçekleşen bir başka benzer olaya dikkat çekiyor.

Yardeni açıklamasında, “Eğer gerçekten bir şeye benzetilecekse Long Term Capital Management’ın iflasına benzetilebilir. 1998 yılında meydana gelen felaket ABD Merkez Bankası ve büyük bankalar tarafından çok hızlı bir şekilde ele alınmıştı ve herhangi bir küresel etki yaratmamıştı” ifadelerine yer verdi.

Yardeni tıpkı hedge fonu şirketi Long Term Capital’da olduğu gibi hükümetin müdahalesinin herhangi bir ekonomik çöküşü ve bunun yaygınlaşmasını engelleyeceğini öngörüyor.

Borsa uzmanı, “Gerçek şu ki bu şirket iflas etmek için çok büyük ve bana kalırsa Çin hükümeti büyük bir müdahale yapacaktır. Yöneticileri kurtaracaklarını düşünüyorum. Ancak şirket ekonomiye çok fazla zarar vermeyecek ve Lehman gibi küresel ekonomiye ve finansal piyasalara etki etmeyecek bir şekilde hayata döndürülecek” açıklamasında bulundu.

Çin borsalarının seyri şu sıralarda Evergrande’ye bağlı bir krizden kaçınma ihtimaline bağlı olsa da Yardeni bölge borsasının yakın zamanda toparlanacağını öngörmüyor. Yardeni, Evergrande’nin yatırımcıların bölgeden ayrılmasındaki sebeplerden sadece biri olduğunu söylüyor.

Borsa uzmanı, “Eğer Çin hisselerine yatırım yaptıysanız, açıkçası yatırımlarınızdan çıkmak için çok fazla sebep bulunuyor. Bölgede hükümeti yöneten Çin Komünist Partisi piyasalara burnunu sokuyor, borsaya müdahale ediyor, kurumsal yönetimleri kesintiye uğratıyor, işletmelere nasıl yönetmeleri gerektiğini söylüyor. Bu nedenle son gerçekleşenlerin bu piyasadan uzaklaşmak için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Çin borsasında dipten alanlardan olmak istemezdim” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Pekin hükümeti geçtiğimiz aylarda teknoloji ve özel eğitim gibi sektörlerde piyasa denetimlerini sıkılaştırmıştı. Bu hamleler piyasa duyarlılığını artırmış ve ABD’de listelenen Çin hisselerinin düşmesine sebep olmuştu.

Yardeni devam eden belirsizlikten ABD borsalarının faydalanabileceğini de ekledi.

Borsa uzmanı, “Küresel yatırımcıların birçoğu kendilerini rahat hissettikleri, kurumsal yönetim yasalarının olduğu, sözleşme kurallarına uyulan alanlarda yatırım yapmak istiyor. Bana kalırsa küreselleşen ve Çin’e gitmeyi cazip olarak gören bol miktarda yatırımcının parası ABD’ye çok iyi gelebilir” dedi.

Alacaklılarından Evergrande'ye ek süre

 

Çinli gayrimenkul devinin son çırpınışları

 

Çip krizi çileye döndü!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kamı21 Eylül 2021 08:47

    neymiş demokrası olmazsa çinde olsan sonun gelır .

  • Yunus20 Eylül 2021 20:59

    Bizde de ekgyo sorunu var. Yatırımcının parası hortumlanıyor. Devlet hissesi alan küfürbaz oluyor.

  • Çin20 Eylül 2021 15:35

    Sermaye sahibi, aç gözlü kapitalist para babaları istiyorki hiçbir denetim olmasın her şeyi istedikleri gibi yönlendirip servetine servet katmak istiyor. Denetlemeler mutlaka olmalı ama bununda bir dozu olması gerekiyor. Çinden kaçan paraların bir kısmını ülkemize çekebilirsek çok iyi olur. Ama önce güven vermemiz gerekiyor.

  • Mucise Reis ;)20 Eylül 2021 14:21

    Gelişmler önemli.ama helikopter paranın girdiği yerlerde belli. bir kesim bol bol para kazanırken, bir kesimde fakirlik sürdü. bu bağlamda toplu parayı kontrol eden büyük kesim illaki biryerlerde vurgun yiyecektir. çok zenginlik ve adaletsiz gelir dağılımıda böyle krizlerle ört pas oluyor. asya pıysaları için önemli bir durum. Çin devlet adımları ne olacak ? yeni bir formul üretecek mi? yoksa izlemeklemi yetinecek. böylede bir risk var yanı gormezden gelınmıyor. Zamanlamada ir ilginç oldu, fed öncesi... güzel pozisyon almış olabilir bazı kodamanlar... Haber zamanlama şahane : ))

  • kralll20 Eylül 2021 13:47

    dünya bu Cin den ne cekti son yılarda. Bu kadar kontrol olan bir ülkede Alibaba gibi başarılı bir şirketi bile dizginleyip yolunu kesti. Ama pandemi den sonra böyle birşeyle çıkması sankı ABd aşırı borclu olmasından faydalanmak istiyormuş gibi kasti bir olay gibi durup durup yeni birşey le geliyor... 

  • Hakan20 Eylül 2021 12:03

    Çin hukumeti mantikli hareket etmek isterse Evergreen şirketini batirmaz. Yatirimciyi kendi ulkesinde ürkütebilir. Bence ya şirketi tüm borçları ve alacağı ile ya devlete geçirir, yada yeni kayyum atayip yönetimi kendi yapar yada düşük faizli kredi verip borçlarını birkaç yıl öteye atabilir. Evergreen iflası fazla etki yapmaz bencede. Çin buna bir cozum bulmak zorunda bence. Yakinda bir gelişme olur zaten. Hissesine bakinca zaten tarihi dip seviyelerini bugun gördü ve en ufak gelismede toparlanmak istiyor gibi geldi bana

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ20 Eylül 2021 11:48

    Bence bir kahpelik yapıp küçük yatırımcıların ellerindeki hisse senetlerini yine çöp edecekler veya % 50-60-70 düşüttürüp alttan yine toplayacaklar.çin için bu para çerez gibi istese kurtarır ama amaç bu değil çin abd almanya ingiltere japonya hepsi anlaşıp dünya yı yeniden dizayn ediyorlar.