E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar Biden’ın başkanlığına 3 engelle başlıyor---

Borsalar Biden’ın başkanlığına 3 engelle başlıyor

Borsalar Biden’ın başkanlığına 3 engelle başlıyor
01 Ocak 2021 - 16:59 borsagundem.com

Borsalar ABD Başkanı Donald Trump’ın döneminde oldukça iyi performans gösterdi. 3 Kasım tarihinde gerçekleşen ABD başkanlık seçimlerinin kazananı Joe Biden göreve başlarken, borsalarda 3 engel bulunuyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar ABD Başkanı Donald Trump döneminde oldukça iyi performans gösterdi. S&P 500, Trump’ın seçildiği günden, 2020 ABD başkanlık seçimlerinin yapıldığı 3 Kasım tarihine kadar %57,5 yükseldi. Görülen yükseliş, kazançların ve değerlemelerin artması nedeniyle gerçekleşti. Borsaların bir dört yıl daha güçlü büyüme göstermesi için aşması gereken 3 önemli engel bulunuyor. Bunlar gelir büyümesi, ABD Merkez Bankası’nın (FED) bilançosunu yükseltmeye devam etmesi ve hisselerin yüksek değerleme seviyelerinde olması.

Gelir büyümesi verge kesintilerinin sonucu

Trump ve cumhuriyetçiler, kurumlar vergisini %35’ten %21 seviyesine indiren bir yasa onayladı. Bu durumun sonucunda şirket gelirleri 2017 ve 2018 yıllarında sert yükseldi. Trump’ın başkanlığı süresince, dört yıl içinde gelirler %27,1 yükseldi.

Forbes’un haberine göre, gelir büyümesi yeni ABD Başkanı Joe Biden’ın döneminde de devam edecek ancak devasa bir vergi indiriminden fayda görmeyecek. 

Finansal bir perspektiften, olabilecek en iyi sonuç vergi oranlarının aynı kalması olacak. Aynı zamanda, Biden kurumlar vergisini %28’e yükseltme konusundaki fikrini belirttiği için, vergilerin yükselme ihtimali de var.

FED piyasaları besliyor

FED ekonomiye ve finans piyasalarına, bu yıl Şubat ile Haziran ayları arasında 3 trilyon dolar sağladı. FED bu stratejiyi 2008 yılında yaşanan finansal krizde de izlemişti.

FED’in sürdürdüğü tahvil alımları nedeniyle bu tahvillerin sahipleri şimdi nakde sahip. Bu kişiler, mevcut nakdi kullanarak yeniden yatırım yapmak istiyor. FED faiz oranlarını neredeyse sıfıra yakın bir seviyede tuttuğu için, yatırımcılar FED’in tahvillere olan yoğun talebi sonucunda, fiyatlarının yükselmesi ve getirilerinin düşmesiyle bu para hisselere yöneliyor.

2008 krizi sürecinde, FED bilançosunu üç ay içinde 1,4 trilyon dolar yükseltmişti. İki ay içinde yarım trilyon dolar düşüş görülmesinin ardından FED yön değiştirdi ve birkaç ay sonra, tekrar yüksek bir seviyeye taşıdı. 2008 yılının Eylül ayında FED’in bilançosu 900 milyar Dolar seviyesindeyken, Mayıs 2009’da 2,2 trilyon seviyesine yükseldi.

Ardından gelen beş yılda, FED bilançosunu iki kat büyüterek 4,4 trilyon dolar seviyesine ulaştı ve bu seviyeyi 2018 yılının Mart ayına kadar korudu. Bunun ardından, bir miktar düşüş için çaba gösterildi ve 2019 yılının Ağustos ayında, bilanço 3,8 trilyon dolara düştü. Ancak FED 2020’nin Şubat ayında yeniden yön değiştirerek 400 milyar dolar dolarlık artış gerçekleştirdi.

Ekonomi korona virüs nedeniyle zarar görmeye başladığında ve karantina uygulamaları görüldüğünde, FED müdahale etti ve bahar aylarında 3 trilyon dolarlık varlık alımı gerçekleştirdi. 2020’nin Şubat ayında FED’in bilançosu 4,2 trilyon dolar seviyesindeyken, Aralık ayında 7,4 trilyon dolara ulaştı.

FED’in varlık alımlarını daha ılımlı bir seviyeye indirmesi bekleniyor. FED’in varlık alımlarını düşürmesi, borsaları hızlandıran bir unsur olacak. Bunun nedeni 2020 yıllında hisse fiyatlarının FED’in varlık alımları sonucunda artmış olması.

Hisseler gelirlerden hızlı yükseldi

31 Aralık 2016’dan 31 Aralık 2020 tarihine kadar, S&P 500 %67,5 yükseldi. Ancak şirket gelirleri buna kıyasla %27,1 seviyesinde kaldı. Borsalardaki yukarı yönlü hareketin, şirket gelirlerinin üzerine çıkması, Trump döneminin devam eden bir özelliği oldu.

Hisselerin yüksek değerleme seviyelerinde işlem görmesi nedeniyle, borsaların Biden döneminde, Trump dönemini geride bırakma ihtimali oldukça düşük.

Bitcoin’in en güçlü savunma mekanizması

 

2020 hangi yatırımcıları ödüllendirdi?

 

Altın rekor yılının ardından havlu mu atacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)