E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2020 hangi yatırımcıları ödüllendirdi?---

2020 hangi yatırımcıları ödüllendirdi?

2020 hangi yatırımcıları ödüllendirdi?
01 Ocak 2021 - 13:52 borsagundem.com

2020 yılı sert yükseliş öncesinde görülen en hızlı ayı piyasasıyla tarihe geçti. Geçtiğimiz yıl öne çıkan sektörler arasında temiz enerji, evde kal hisseleri ve kripto yer aldı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street tarihindeki en zorlu yıllardan biri sona erdi. Yıl boyunca sert düşüşler, imkansız olduğu düşünülen yükselişler görüldü. S&P 500 yılı yukarı yönde kapattı ve tatil nedeniyle kısalan haftayı %1,4’lük yükselişle sonlandırdı. Bu yükselişle birlikte endeks 2020 yılında %16 yükseliş göstermiş oldu. S&P 500’deki bu yıllık yükseliş oranı, Mart ayının ayı piyasası günlerinde oldukça imkansız görünüyordu.

Yatırımcıların bu yıl çelik gibi sinirlere ihtiyacı oldu. Bunu yapabilenler ise ödüllendirildi. Hisseler tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıktı. Kurumsal tahvil getirileri rekor düşüşler yaşadı. Spekülatif çılgınlık Bitcoin’den halka arzlara birçok alanda hakim oldu. 2020 yılının başında 10,000 dolarlık yatırım yapan herkes, büyük ihtimalle yıl sonunda yükseliş gösteren bir portföyle karşılaştı. Ocak ayında spekülatif görünen yatırımlara yönelen yatırımcılar ise, muhtemelen daha yüksek getiri elde etti.

Bloomberg’in haberine göre, bir zamanlar az bilinen biyoteknoloji şirketi, elektrikli araç üreticisi ve zarar eden egzersiz bisikleti üreticisi gibi şirketlerin hisseleri toplamda %400’ün üzerinde artış gösterdi. Önde gelen birçok varlık sınıfı, tarihin en kolay finansal koşullarının da yardımıyla kar sağladı.

Fidelity International’ın Küresel Baş Yatırım Uzmanı Andrew McCaffery, “2020’de yatırımcılar istikrarlı bir şekilde en iyi senaryoya inandı, ABD Merkez Bankası’nın (FED) sağladığı likiditeyle iyimserlik kazandı” dedi.

McCafferey, “bu iyimserliğin her zaman 2021’in ekonomik gerçekliğiyle tutarlı olmayabileceğinden endişeliyim” ifadesini kullandı. Dünyanın büyük bir bölümünde karantina uygulamaları görülürken, borsaya yeni giren birçok yatırımcı için, yaptıkları yatırımlar “evde kal hisseleri” olarak adlandırılan teknoloji şirketlerine ya da piyasaların dip noktasında ekonominin yeniden açılışına da olsa, “hisseler yalnızca yükselir” mottosu iyi bir yol gösterici oldu.

Dünyanın en büyük 500 şirketinden, en iyi performans gösteren hisseler dev getiriler sağladı. Cruise turu şirketleri ve perakendeciler ise darbe aldı. İşte 2020 yılının başında 10,000 dolarla yatırım alanına giriş yapmış herhangi bir yatırımcının en yüksek getiriyi sağladığı alanlar.

Virüs fatihleri

Korona virüs pandemisinin ortaya çıkışı, küresel sağlık hisseleri için yükseliş dönemini başlattı.

Fayda görenler arasında Malezya’nın eldiven üreticileri ve biyoteknoloji şirketleri de yer aldı. Pandeminin en iyi performans gösterenlerinden biri yıl boyunca %40 getiri sağlayan ve korona virüs aşısı onay alan Moderna oldu. Olumlu aşı haberini daha önce açıklamasına rağmen Pfizer’ın hisseleri hareketlenmedi.

Evde kal hisseleri 

Tüm dünyada hükümetler ekonomileri kapatırken, beyaz yakalı çalışanların evden çalışma uygulamasına adapte olmasını sağlayan şirketler kazanç sağladı. Zoom Video Communication öne çıkan şirketlerden biri oldu ve hızlı bir şekilde evden eğitim, ofis toplantıları ve düğünlerin olmazsa olmazı haline geldi.

Pandemi sonrasıyla ilgili umutlar artarken, şirket baş döndüren yükselişleri geride bıraktı ancak yine de 2020 yılında yatırımcılara neredeyse %400 getiri sağladı.

Değerli metaller

Merkez bankalarından gelen eşi benzeri görülmemiş miktarlarda ekonomik teşvik, yatırım camiasının bir bölümünde, para birimlerinde değer kaybı endişeleri yarattı. Dolar son iki yılın en düşük seviyesine gerilerken servetlerini korumak isteyenler, kısa zamanda değerli metallere yöneldi. Bunlar arasında gümüş yıl boyunca %40’ın üzerinde artış göstererek altını geride bıraktı.

Aynı zamanda Goldman Sachs yatırımcılara, yükselen güneş enerjisi uygulamalarını yakalamak için metali almalarını tavsiye etti.

Elektrikliler

2020 tam olarak pandemi kazananları ve kaybedenleriyle ilgili olmadı. 

Temiz enerji yatırımları, Çin, Güney Kore ve Japonya hatta BP gibi petrol devleri karbon emisyonlarını düşürme sözü verirken yükseliş gösterdi. Yatırımcılar bu ay göreve başlayacak olan yeni ABD Başkanı Joe Biden’ın ABD’de de temiz enerjiyi yaygınlaştıracağını düşünüyor.

Elektrikli araç üreticisi NIO yılın en iyi performans gösteren hissesi oldu ve toplamda %1,100’ün üzerinde yükseldi, Tesla’yı ise geride bıraktı.

En iyi performans gösteren ülke

Nijerya hisseleri harika bir yıl geçirdi. Airtel Africa, Dangote Cement ve MTN Nigeria Communications dev getiriler sağladı. Yerel yatırımcılar, hükümet borcu getirileri düşerken, kazanç elde etmek için borsalara yöneldi.

Kripto

Yılın ikinci yarısında, gelişen ülke hisselerinden temiz enerjiye, birçok alanda görülen spekülasyon dalgası arasında en çok dikkat çeken kripto paralar oldu. 2020 yılında, dijital paralar yaygınlaştı ve yatırımcıların ilgisini çekti. Bitcoin 30 Aralık tarihinde ilk kez 29,000 dolar seviyesinin üzerine çıktı.

Bazı yatırımcılar gevşek para politikasının önemli para birimlerinin değerini düşüreceğinden endişeliydi. Elon Musk ise, Tesla’nın bilançosunun bir kısmını Bitcoin’e çevirmeyi düşündü.

Altın rekor yılının ardından havlu mu atacak?

 

Kripto para fonlarının 2020’deki dev rallisi

 

2021’de de aslan payı hisse senedinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)