E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar 2021 için iyi bir başlangıç noktasında---

Borsalar 2021 için iyi bir başlangıç noktasında

Borsalar 2021 için iyi bir başlangıç noktasında
04 Ocak 2021 - 14:17 borsagundem.com

Yatırımcılar yükseliş beklentilerini sürdürse de bu yıl borsalarda küçük engeller görülebilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel bir pandeminin ardından, finansal piyasalar 2021 yılına bir déjà vu hissiyle başladı. Tıpkı 12 ay önce olduğu gibi, tahviller ve hisseler Ocak ayına yüksek fiyatlarla başladı. Korona virüsün insani ve ekonomik sonuçları, iyileşmesi uzun zaman alacak yaralar açtı. Ancak piyasalar için 2020, korona virüs yayılmaya başladığında, Mart ayında yaşanan korkutucu düşüşlerin ardından oldukça güçlü bir final yaptı. Geçtiğimiz yılın başından sonuna kadar borsalarda kalan yatırımcılar, ABD hisseleri ve küresel hisselerde iki haneli getiriler elde ederken, tahvil piyasalarından da güçlü kazançlar sağladı.

ABD’nin ölçüt niteliğindeki endeksi S&P 500 geçtiğimiz yıl boyunca %16’lık yükseliş gösterirkeni MSCI World Index %14’ün üzerinde artış sağladı. Bloomberg Barclays Global Bond Index ise tüm yıl yaklaşık %9 yükseldi. 

JPMorgan Asset Management’ın Baş Stratejisti David Kelly, “bir yıl önce aşırı olduğu düşünülen değerlemeler şimdi daha yüksek” dedi. Açıklamasının devamında, “hisseler ve tahviller için değerlemeler bir yıl önce olduğundan daha yüksek. Yatırımcıların aynı zamanda, şaşırtıcı şekilde iyi portföy getirilerinin ardından, varlık fiyatlarının yüksek olduğunu fark etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Piyasalardaki trend, devam eden düşük faiz oranlarının yatırımcıları hisselere ve yüksek getiri sağlayan, düşük kredi kaliteli kurumsal tahvillere yönelteceği beklentileri nedeniyle birçok yönden makul bir balon. Citi Private Bank stratejistleri, “dünyanın yatırım sınıfı borçlarının beşte dördü, %1 ya da daha az getiri sağlıyor” dedi. Açıklamanın devamında, “verimli varlıklara yatırım, gerçek getiri sağlamak için gerekli. Bu özellikle hisse piyasası için iyi” ifadeleri kullanıldı. Yüksek hisse fiyatları ve değerlemeleri, 2021’de karlar ve ekonomik büyüme için boğa piyasası taraftarı bir görünüm oluşturuyor. Bu algıya, aşının toparlanmaya sağlayacağı katkı da destek veriyor.

Financial Times’ın haberine göre, hükümetlerin ve merkez bankalarının desteği de aynı zamanda 2021 yılında büyük ölçüde devam edecek ve tüketiciler ile şirketler karantina birikimlerini harcamaya başlayana kadar açığı kapatacak. 

Kelly, “pandeminin yarattığı belirsizlik ortadan kalkıyor ve bu süreçte bastırılan devasa taleple 2020’nin ikinci yarısında küresel toparlanma görülecek” dedi.
Stratejistler bunun yatırımcıların yüksek değerlemelere sahip ABD şirketlerinin hisselerinden, gelişen ülke piyasalarına, bankacılık ve enerji gibi döngüsel sektörlere ve küçük ila orta sermayeli şirketlere yönelmeleri gerektiği anlamına geldiğini söylüyor.

Bu değişim şimdiden başladı ve hisse piyasalarında liderlik, pandemi kazananlarının dışındaki şirketleri de kapsamaya başladı. Kasım ayından bu yana, pandeminin geride kalan hisselerine ve tahvillerine yönelik bir ilgi mevcut. Ancak toparlanma gösteren ekonomik aktivitenin, daha uzun süre düşük kalacak faiz oranlarına ihtiyacı var. Aynı zamanda, merkez bankalarının tahvil alım programlarını ne kadar süreyle devam ettireceğine yönelik belirsizliğin de ortadan kalkması gerekiyor. 2021 yılında küresel ekonomi IMF’nin %5,2’lik büyüme beklentisini karşılar ya da aşarsa, bu oldukça önemli bir konu olacak.

Merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmesi, tüm finansal sistemde riskleri önemli derecede aşağı çekti. Bu durum, en iyi, 10 yıllık Hazine tahvili getirilerinin, %-1 seviyesinde olmasında görülebiliyor. Bu getiri bir yıl önce sıfır seviyesinin altına inmenin eşiğindeydi. Bu nedenle, gelecek yıl bu seviyeye dönüş beklentisi oldukça makul olabilir. Bu da yüksek fiyatlı hisseleri olumsuz etkiler. TS Lombard analistleri, “özellikle küresel hisseler yüksek değerlemelerde ve şimdi artan getirilere karşı oldukça hassas” dedi. Ancak oldukça geniş kabul gören bir görüşe göre, “merkez bankalarının finansal koşullardaki herhangi bir önemli sıkışmayı düzeltmek için hızla müdahale edeceğine” yönelik bir beklenti var.

Merkez bankalarından gelecek daha fazla destek, şimdilik varlık fiyatlarının yukarı yönlü hareketini destekliyor. 2020’de piyasa algısı coşkuyla bitti ve yatırımcılar Tesla ve Bitcoin gibi popüler varlıklara yöneldi. Bu noktada, yakın zamanda piyasaların gösterdiği bir ders öne çıkıyor. Geçtiğimiz beş yılda, hisseler ve tahviller için volatilite ölçütleri, genellikle sakin seyrediyordu. Ancak müzik bir anda durdu ve volatilite yükseldi. Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda, Algebris fonunun Portföy Yöneticisi Alberto Gallo, portföyündeki nakit ağırlığını yükseltmişti.

Ayı piyasası uzmanından yatırımcılara önemli uyarı

 

Hisselerden Bitcoin’e “her şeyin rallisi” devam edecek

 

Daha akıllı harcama yapmanın 5 yolu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)