E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıHisselerden Bitcoin’e “her şeyin rallisi” devam edecek---

Hisselerden Bitcoin’e “her şeyin rallisi” devam edecek

Hisselerden Bitcoin’e “her şeyin rallisi” devam edecek
04 Ocak 2021 - 10:22 borsagundem.com

Dokuz aylık rekor yükseliş, korona virüs aşılarının ve teşvik paketlerinin 2021 yılında piyasaları yükselteceğine dair beklentileri besliyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar için Wall Street tarihinin en zor yıllarından biri sona erdi. Korona virüsün yarattığı ekonomik çöküşün ardından yatırımcılar, Bitcoin’den gelişen ülke piyasalarına, birçok yatırıma ağırlık verirken, güçlü bir ekonomik toparlanmanın daha fazla getiri sağlayacağına dair beklentiler yükseldi. “Her şeyin rallisi” olarak bilinen kapsamlı yükseliş, yılın son dönemlerinde hızlanarak S&P 500’ü geçtiğimiz hafta 2020’nin 33. rekor haftasına ulaştırdı. Yılın ilk dönemlerinde yaşanan çöküşün ardından, ABD’nin hisse ölçütü S&P 500, küresel hisseler ve hammadde endeksinde Mart ayından, yılsonuna kadar %35’lik ralliler görüldü. Dow Jones Market Data’ya göre, tüm yatırımlarda görülen yükseliş son elli yılda yalnızca üç kez gerçekleşti. Bundan önce gerçekleşen iki 9 aylık süreç de, 2009 yılında finansal krizin ardından ortaya çıktı.

S&P 500, Mart ayındaki düşüşünün ardından yılı %68 yükselişle kapattı. Mart ayında endeks, değerinin üçte birinden fazlasını kaybetmişti. Hükümet tahvili getirileri, fiyatlar yükselirken düştü ve şimdi tüm zamanların en düşük seviyelerine yakın seyrediyor. Aynı zamanda kurumsal tahvil getirileri de, yılın ilk dönemlerinde yaşanan zorlukların ardından düştü. Bu da birçok tahvil yatırımcısının yılı kazançla bitirdiği anlamına geliyor. 

ABD’nin ham petrol fiyatları, Nisan ayında tarihte ilk kez 0 doların altına düştükten sonra, varil başına 50 dolar seviyesine yükseldi. Merkez bankalarının ve hükümetlerin ekonominin toparlanmasına destek vereceğine dair güvenin altını çizen bir yükselişin ardından, birçok yatırımcı şimdi korona virüs aşılarının piyasaları canlandırmasını bekliyor.

Amerikan Bireysel Yatırımcılar Birliği gibi organizasyonların ayı piyasası beklentileri, son yılların en düşük seviyelerinde. Aynı zamanda, son dönemde hisseleri takip eden borsa yatırım fonlarına milyarlarca dolar aktı. Bu trendlerin her ikisi de, geçtiğimiz dönemlerdeki geri çekilmelerin önüne geçti ve daha temkinli olan yatırımcılara, aşırı iyimserlik sinyalleri verdi. Bazı yatırımcılar, borsalardaki getirileri, 2017’nin son dönemleri ve 2018’in ilk dönemlerindeki büyük kazançlarla karşılaştırıyor. Bu dönemde borsalarda yüksek getirilerin ardından, ticaret gerilimleri ve yüksek faiz oranları borsaları sarsmıştı. 

John Hancock Investment Management’ın Baş Yatırım Stratejisti Emily Roland, “yatırımcılar riske doymuyor” dedi. Açıklamasının devamında, “momentum oldukça güçlü bir etki ve bununla savaşmak istemiyoruz” ifadesini kullandı.

Wall Street Journal’ın haberine göre, şirket, ABD hisselerine yönelik yatırımlarını sürdürüyor ve ekonomiye karşı hassas olan sanayi sektörüne ağırlık veriyor. Aynı zamanda, tahvillerdeki ağırlığını yükseltmekten kaçınarak, nötr bir pozisyon koruyor. Analistler, ufukta borsaların hızını kesecek potansiyel engeller görüyor. Bunlar arasında, korona virüs vakalarında son dönemde görülen artış ve Georgia’da yenilenecek seçimlerin sonucunda, Joe Biden’ın başkanlığında ABD Senatosu’nu hangi partinin kontrol edeceğine yönelik belirsizlik bulunuyor. Demokratların senatonun kontrolünü ele geçirmesi, yüksek kurumlar vergisi ve yüksek sermaye kazançları olan yatırımcılarla ilgili endişeler yaratacak. Aynı zamanda daha yüksek teşvik harcamaları, tahvillere zarar vererek, geliri yükseltebilir.

Yine de birçok piyasa gözlemcisi halen, düşük seviyelerdeki faiz oranlarının, tahvilleri desteklemeye devam ederken, yatırımcıları daha yüksek getiri sağlayacak varlıklara yönelteceği konusunda hemfikir. ABD’nin birçok teknoloji şirketinin hissesi rekor seviyelerde ve yatırımcılar şimdilerde ekonomiye karşı hassas olan ve zirve fiyatlarının altında seyreden şirketlerin ve gelişen ülkelerdeki şirketleri hisselerini satın alıyor.

Bu yatırımcıların kazançları, ekonominin 2021’in ikinci yarısında toparlanacağı konusundaki iyimserliğin altını çiziyor. Ancak önümüzdeki birkaç ayın ekonomi için zorlu geçmesi bekleniyor. Wilmington Trust’ın Yatırım Stratejisi Başkanı Meghan Shue, “müşterilerimizi ileriye bakmaları için teşvik ediyoruz” dedi. Şirket ABD ve gelişen ülke hisselerine yönelik yatırımlarını geçtiğimiz birkaç ayda artırdı.

Evde kal trendinden fayda gören Apple gibi şirketler, yılı şaşırtıcı piyasa değerleriyle sonlandırdı. Aynı zamanda elektrikli araç üreticisi Tesla’dan bakır üreticisi Freeport-McMoRan Inc.’e birçok şirket büyük gelir sağladı. Bu durum, rallinin giderek artan kapsamının altını çiziyor. Ancak hem teknoloji sektörü hem de büyümeye karşı hassas olan hisselerin yüksek projeksiyonları, bazı yatırım uzmanlarına göre, endişe verici bir durum olmaya devam ediyor

Apex Financial Services’ın Başkanı Lee Baker, “bazı segmentlerle ilgili beklentiler aşırı” dedi. Baker, yatırımcılarına bu yıl bankaların hisselerini ve seyahat sektörüne bağlı daha düşük fiyatlı hisseleri takip etmelerini tavsiye ediyor.

Bank of Amerika’nın anketine katılan fon yöneticileri, geçtiğimiz ay, 2013’ün Mayıs ayından bu yana, ilk kez daha az nakde sahip olduklarını söyledi. Bu da yatırımcıların piyasaların daha riskli alanlarına yöneldiğinin göstergesi oldu. Ankete katılanların birçoğu, son dönemlerde gelişen ülkeler gibi alanlarda yatırımlarını artırdı.

PineBridge Investments’ın Küresel Varlıklar Başkanı Michael Kelly, “bu piyasaların oldukça fazla toparlanma potansiyeli var” dedi. Kelly, gelişen ülke piyasalarını olduğu kadar Fransız ve İspanyol hisselerini de takip ediyor ve hükümet teşvikleri yardımıyla, küresel büyümedeki hızlanmanın bu alanlarda yükseliş sağlayacağını düşünüyor.

Yatırımcılar, son dönemde Çin’in ekonomisinin, ülkede korona virüsün büyük ölçüde kontrol altına alınmasının ardından ilerleme görüldüğüne dair güncel verilerden memnun. Bunun da diğer gelişen ülke piyasalarına ve hammadde üreticilerine fayda sağlayacağı düşünülüyor. Analistler şimdi ABD ve Avrupa’nın da bu toparlanma trendini yakalamasını umuyor. Bu bölgelerde pandemi kötüye gitse de, ekonomik veriler büyük ölçüde istikrarını korudu. Bunun nedeni ise, aşı gelişmelerinin tüketicilere ve şirketlere daha fazla güven vermesi oldu.

Aşıyla ilgili olumlu gelişmeler aynı zamanda, seyahat ve eğlence gibi, pandemiden zarar gören sektörlerdeki hisselerde de toparlanmaya yardımcı oluyor. Ancak bazı yatırımcılar, bu şirketlerin, yükselen beklentilerini karşılamayacağından endişe duyuyor.

 Crossmark Global Investments’ın Baş Piyasa Stratejisti Victoria Fernandez, “yeniden açılan bu sektörlerde yatırımcı algısının henüz fiyatlanmamış olduğu konusunda dikkatli olmanız gerekiyor” dedi. Fernandez, teknoloji altyapısıyla ilgili daha hızlı büyüyen şirketlerin hisselerini tercih ediyor ve yeni pozisyonlar için bir geri çekilme bekliyor.

Piyasalarda yıl açılışında görünüm olumlu

 

Altında son 2 ayın en yüksek seviyesi

 

Petrolde OPEC yükselişi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)