E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDaha akıllı harcama yapmanın 5 yolu---

Daha akıllı harcama yapmanın 5 yolu

Daha akıllı harcama yapmanın 5 yolu
04 Ocak 2021 - 11:25 borsagundem.com

2020 yılında hane halkı ekonomisi büyük bir yara aldı. Ancak önümüzdeki süreç içinse beklentiler yüksek. Kişisel hedeflere ulaşılması ve krizlere dayanıklı olmak içinse harcama yöntemlerini geliştirmek gerekiyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçokları için 2020 tasarruf için iyi bir yıl olmadı. İşlerini koruyanlar dahi kendilerini beklenmedik harcamaların arasında buldu Toplu taşıma birdenbire güvensiz bir hal alırken insanlar günlük ulaşımları için arabalarını kullanmak zorunda kaldı. Aileler çocuklarının eğitimi için satın aldıkları programlarla uzaktan eğitimi süreci desteklendi. Dizi ve film izleme uygulamalarına verilen aylık ücretler dört duvar arasındaki hayatı daha çekici kılmayı hedefledi.

Üstelik tüm bu harcamalar en iyi ihtimali belirtiyor. Hane halkında ilerini kaybedenlerin olması durumunda insanlar kendilerini kira ya da mortgage kredisi ödemelerinin gerisinde kalma ya da sağlık ödemelerini gerçekleştirememe gibi korkutucu ödeme tercihleri içerisinde buldular. New York Times’ın haberinde yeni yılda mali harcamaları ele alırken kullanılabilecek bazı yöntemlere dikkat çekiliyor.

Hedef odaklı tasarruf yapın

Finansal planlama şirketi Facet Wealth'in kurucularından Brent Weiss, insanların tasarruf konusunda parasal hedeflerinin konusunda çok muğlak olduğunu düşünüyor. Weiss daha fazla ya da daha az harcama hedeflerinin övgüye değer olduğunu ancak tasarruflarda başarılmaya çalışılan bir hedefe odaklanılması gerektiğini belirtiyor.

Bu hedef borçların ödenmesi, tükenmiş durumdaki bir acil durum tasarruf fonunun yeniden kurulması ya da Kovid-19 sonrası iyi bir tatile çıkmak olabilir. Hedeflerin belirlenmesi paranın nereye harcanacağını göstereceği için somut bir hedef sağlayacaktır.

Weiss hedefe bir isim konulmasının, ne kadar tasarruf edilmesinin ve hedefe ne zaman ulaşılacağının belirlenmesi gerektiğini belirtiyor. Ekonomi uzmanı bu tip detayların zorlu zamanlarda zayıflıkların üstesinden gelmekte yardımcı olduğunu ifadelerine ekledi.

Sevdiğiniz şeyi satın alın

Geçtiğimiz yıl harcama yeteneğinin kısıtlandığı bir yıl oldu. Bu süreçte insanlar gerçekte neye ihtiyaçları olduğuna dair de bir fikir sağladı.

Finansal planlama uzmanı Kevin Mahoney koyla ilgili yaptığı açıklamada, “2021’e girerken sahip olduğumuz bu bilgi üzerinden bütçemizi yeniden ayarlayabilir harcama yapmayı en çok sevdiğimiz konuları belirleyebiliriz. Onsuz da yaşayabildiğimizi öğrendiğimiz harcamaları en aza indirmeyi veya bu tip harcamalardan feragat edebilmeyi sürdürebilir bu tip harcamalar yerine daha yüksek değerli harcamaların yapılmasına yönelebiliriz” ifadelerine yer verdi.

Harcamalar arasında tercih edilenlere yer açmak ihtiyaç olunmayan harcamaların yapılmasını en aza indirecektir.

Harcamaları ayrıştırın

“Bütçeleme sistemi” fikri en iyi niyetli insanlar için dahi itici veya korkutucu gelebilir. Bunu gerçekleştirebilmek içinse zevkinize uygun farklı stratejiler üretebilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse önceki yıllarda hane halkı maaşlarını çeşitli zarflara dağıtarak bu sayede market harcamaları, kira ve sigorta gibi farklı giderleri için kategorileştiriyorlardı. Buradaki asıl amaç harcanan her paranın hangi amaca hizmet ettiğini belirlemek ve aşırı harcamanın yolunu tıkamaktı. Bu tip stratejiler farklı yöntemlerle de çeşitlendirilebilir.

Birçok büyük banka uygulaması harcamaların hangi yönde olduğunu göstermek konusunda oldukça başarılı özellikler geliştirdi. Bu uygulamalar kullanılarak her ay beklenen harcama miktarından dışarıya çıkıp çıkılmadığı belirlenebilir hatta bir harcama günlüğü dahi tutulabilir. Ya da harcamaların tamamı kredi kartı üzerinden yapılıp ödemeler kart ödemeleri olabildiğince yüksek tutulabilir. Kredi kartı ekstreleri üzerinden bütçelendirme nakit harcamalardan çok daha kolay bir şekilde yapılabilir.

Önümüzdeki birkaç ay süresince denenebilecek birkaç faklı seçenekle mutfak harcamalarını dijitale çevirmek tasarruf hesabına para aktarılmasını daha kolay bir hale getirebilir.

Acil durumlara hazırlıklı olun

Korona virüs geçtiğimiz yıl beklenmedik olayların her zaman ortaya çıkabileceğine ilişkin önemli bir mesaj verdi. Hane halkı ekonomisinin bu tip krizlerden korunması içinse belli bir miktar tasarruf fonu oluşturmak en uygun yöntem olarak ortaya çıkıyor. Varlık danışmanlığı şirketi Stratus Capital Management’ın Kurucusu Sam Brownell üç ila altı aylık temel giderleri karşılamaya yetecek kadar acil tasarruf fonu oluşturulması yönünde tavsiye veriyor. Brownell borçlardan çok tasarrufa öncelik verilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Yedekte her zaman bir miktar para bulunması zor zamanlarla karşılaşıldığında çok ihtiyaç duyulacak önemli bir güven oluşturabilir.

Plandan sapmayı zorlaştırın

Tasarruflar her zaman farklı yönlere sapılarak vazgeçilmesi riskini bünyesinde taşıyor. Dijital harcamalar oldukça kolay yapılabiliyor ve aşı sonrası harcamaların artmasıyla birlikte oluşturulan tasarruflar bir anda yok olabilecek seviyeye gelebilir.

Kaliforniya merkezli Santa Clara Üniversitesi’nin Finans Profesörü Meir Statman tasarrufların işlevsel olarak zor erişilebilir olması gerektiğini belirterek önemli olanın insanların kendinden korunması olduğuna dikkat çekiyor.

Statman konuyla alakalı açıklamasında, “Bunun bir yolu acil durum fonunu en az bir saatlik mesafedeki bir bankaya yerleştirmek ve ATM kartını da imha etmek. Diğeri katı da olsa sizi sevdiğinizden emin olduğunuz annenize parayı teslim etmek olacaktır. Bu paraya ihtiyacınız olduğunda yalvarmak zorunda kalacaksınız ve muhtemelen de yalvarmaktan utanacaksınız” ifadelerine yer verdi.

Aynı kural harcamalar için de geçerli olmalı. İnternet üzerinden harcama yaparken herhangi bir şirketin cüzdan uygulamasıyla olan bağın koparılması bir ürün satın alırken harcamaların takip edilmesini sağlayacaktır. Ya da belirli bir miktar üzerinde harcama yapmamak konusunda eşinizle bir anlaşmaya da varabilirsiniz. Muhtemelen bu sayede gerçekten istediğiniz bir şeyi satın almak için ekstra çaba sarf etmek zorunda kalacaksınız.

Geçtiğimiz yıl hane halkı ekonomisi için iyi bir yıl olmadı. Üzerine düşünülmüş harcamalar ve bir miktar şansla önümüzdeki süreç daha güzel günleri getirebilir.

2020'de enflasyon yüzde 14.6 oldu

 

Emekli ve memurların maaş zamları belli oldu

 

Borsa İstanbul yeni yıla yükselişle başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)