E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasası uzmanından yatırımcılara önemli uyarı---

Ayı piyasası uzmanından yatırımcılara önemli uyarı

Ayı piyasası uzmanından yatırımcılara önemli uyarı
04 Ocak 2021 - 13:20 borsagundem.com

Borsalardaki yükseliş havası devam etmesine karşın piyasalardaki aşırı değerlenme ayı piyasası uzmanlarının balon piyasası uyarısı yapmasına neden oldu. Ancak FED izin vermeden balonun patlaması öngörülmüyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda teşvik paketi beklentileri ve korona virüs aşısına ilişkin haberlerle birlikte yükseliş sürerken piyasalardaki yükselişe şüpheyle yaklaşanların sesleri de yükselmeye başladı. Piyasalardaki değerlenme ayı piyasası destekçilerinin uyarılarını da beraberinde getiriyor.

2002 ile 2009 yılları arasında Merrill Lynch’in Kuzey Amerika Birimi Baş Ekonomist olan David Rosenberg geçtiğimiz yıllarda paylaştığı kötümser yorumlarla tanınıyor. Rosenberg 2009 yılında bir resesyonun kaçınılmaz olduğu yorumunda bulunmuştu.

Uzunca bir süredir ayı piyasası destekçisi olan ekonomist ve piyasa stratejisti David Rosenberg CNBC’ye verdiği röportajda hisse senetleri piyasalarının ve Bitcoin’in muazzam büyüklükte piyasa balonu oluşturduğu konusunda uyarıyor. Rosenberg, “Birçok farklı ölçüme dayanan borsa değerlemeleri çalışmalarımıza göre şu anda %20 ila %30 oranında aşırı değerlenmiş durumdayız” ifadelerine yer verdi.

Geçtiğimiz bahar aylarında paylaştığı kötümserlik tonunu bir nebze de olsa indiren Rosenberg ABD Merkez Bankası’nın beklenmedik piyasa desteğinin muhtemelen birkaç yıl daha sürmesi nedeniyle hisse senetlerinden nefret etmediğini belirtti. Borsa uzmanına göre şu an için anahtar strateji tetikte olmak.

Balon yakın zamanda patlamayacak

Rosenberg röportajında, “Her şeyi rayında tutan çok açık bir şekilde faiz oranlarının sıfır olması. Ekonomik aktivitede çarpıcı bir geri çekilme olmadığı sürece oranlar şu anki seviyede kaldıkça şu anda gördüğümüz balon yakın zamanda patlamayacak. Ancak bir balona yatırım yaptığımızı anlamak zorundayız” açıklamasında bulundu

Majör endeksler 2021 yılına rekor bölgede başlıyor. S&P 500 ve Dow Jones Endeksleri Perşembe günü kapanışı itibariyle yıllık bazda sırasıyla %16,3 ve %7,3 yükseldi. Endeksler tüm zamanları en yüksek seviyesinde yılı bitirdi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi ise rekoru çok küçük bir farkla kaçırsa da yıllık bazda %44 oranında yükselerek 2009’dan bu yana en iyi performansını gösterdi.

Rosenberg ayrıca Bitcoin’den de kaçtığını ifadelerine ekledi. Bitcoin’se 2020’nin ilk günlerinde dev rallisini sürdürdü ve hafta sonunda ilk kez 30 bin dolar seviyesini geçti. Kripto para birimleri 2020 yılında %305 değer kazanarak 2017 yılından bu yana en iyi yıllık performansını gösterdi.

Borsa uzmanı konuyla alakalı açıklamalarında, “Bitcoin’in bu kadar kısa süre içerisinde yaptığı parabolik hareketin herhangi bir menkul kıymet değeri için son derece anormal olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Rosenberg gelecek 12 aylık planında geçtiğimiz yılın kazananlarından uzaklaşmayı hedefleyeceğini belirtiyor. Borsa uzmanının en çok tercih ettiği strateji geride kalan kamu hizmetleri ve enerji sektörlerine yatırım yapmak.

Borsa uzmanı röportajında, “Aslına bakılırsa bu balon piyasası bağlamında yapmak istediğim şey balonlaşmamış ve piyasaya yetişme potansiyeline sahip alanlara yatırım yapmak. Böyle alanlar var” ifadelerine yer verdi.

Ancak Rosenberg geçen yıl on yılın en iyi performansını gösteren altını bu denklemin dışarısında bırakıyor. Borsa uzmanına göre altın bir güvenli liman varlığı olmayı sürdürüyor.

Rosenberg altın için, “Bitcoin’e göre beşte bir oranda volatilitesi var. Altın için boğa piyasası çerçevesinde düşünüyordum ve bu düşüncem devam ediyor” dedi.

Altın yılı ons fiyatı 1.895,10 dolar seviyesinde tüm zamanların en yüksek seviyesine göre yüzde birin biraz altında bitirdi.

Bitcoin neden yükseliyor?

 

Yabancılar 2020 yılını nasıl kapadı?

 

Daha akıllı harcama yapmanın 5 yolu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)