E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar, pandemiden bu yana en kötü yılına hazırlanıyor---

Dolar, pandemiden bu yana en kötü yılına hazırlanıyor

Dolar, pandemiden bu yana en kötü yılına hazırlanıyor
29 Aralık 2023 - 16:01 borsagundem.com

Wall Street’e gore ABD Doları, kötü bir 2024 yılı geçirmeye hazırlanıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Doları’nın 2023 yılındaki yüksek performansında, Fed’in faiz oranlarını yüksek tutmasının etken olduğu kabul ediliyor. Ancak 2024 yılında bu gidişatın değişeceği öngörülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, dolar, Wall Street'in Fed'in fiyatları güvenli bir şekilde dizginledikten sonra faiz oranlarını düşüreceğine dair iddiasıyla pandeminin başlangıcından bu yana en kötü yılını yaşamaya hazırlanıyor.

Aralık toplantısından bu yana düşüş

Bloomberg’den Robert Fullem ve Anya Andrianova’nın haberine göre, Fed'in faiz artırımı rejiminin sona ermesi yönündeki yanlış başlangıçlarla darbe alan Bloomberg dolar göstergesi, Ocak ayından bu yana yaklaşık yüzde 3 kayıpla ABD para biriminin 2020'den bu yana en dik yıllık düşüşünü gerçekleştirdi.

Düşüşün büyük bir kısmı, ABD ekonomisinin yavaşlaması nedeniyle Fed'in gelecek yıl para politikasını keskin bir şekilde gevşeteceğine dair artan bahisler nedeniyle dördüncü çeyrekte gerçekleşti. Diğer merkez bankalarının faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutabilme ihtimali ise doların cazibesini zedeliyor.

Swap yatırımcıları artık Fed'in en az 150 baz puanlık faiz indirimlerini fiyatlıyor ve ilk indirimin Mart ayında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu, Kasım ortasındaki 100 baz puanın altındaki seviyeden daha yüksek bir seviyeye karşılık geliyor ve politika yapıcıların en son toplantılarında belirlediklerinin iki katı bir indirim anlamına geliyor. Spekülatif yatırımcılar arasında dolar konumlandırması, Fed'in Aralık toplantısından bu yana daha da aşağı yönlü bir hal almış durumda.

Goldilocks senaryosu

Stockholm merkezli SEB AB'de sabit gelir ve döviz stratejisti olan Amanda Sunstrom, “Piyasalar, Fed'in enflasyon baskılarını yeniden alevlendirmeden ekonomiyi canlandırmaya yetecek kadar faiz indirimi yapacağı ‘Goldilocks' senaryosuna göre konumlanmış durumda. Bu, doların performansını artırıyor” diyor.

Sunstrom, ABD verileri zayıfladıkça dolardaki zayıflığın muhtemelen 2024'te de devam edeceğini, ancak bunun, dolar gibi güvenli liman varlıklarına yönelik riskten kaçışı teşvik etmek için yeterli olmadığını ekliyor.

Yine de doların son dönemdeki keskin kayıpları, en azından geçici bir toparlanmaya yer olduğunu gösteriyor. Bloomberg Dolar Spot Endeksi'nin 14 günlük göreceli gücü yakın zamanda 30'un altına düştü. Bu, bazıları için doların artık ‘aşırı satım’da olduğuna ve tersine dönmeye hazır olduğuna dair bir işaret anlamına geliyor.

Dün Bloomberg’in dolar göstergesi, küresel tahvillerin son dönemdeki yükseliş serisini azaltmasıyla beş seanstan sonra ilk kez yükseldi. Yen ve frank yine de dolar karşısında yükseldi ve yıl sonu işlemlerinde Dolar karşısında gün içinde yüzde 1'den fazla değer kazandı.

Oran farklılığı

Doların düşüşü, 2017'den bu yana en iyi yılını geçirmesi beklenen sterlin ve 2010'dan bu yana en güçlü yıllık performansını sergileyen frank ile tezat oluşturuyor.

Sterlin, 2023'te şu ana kadar dolara karşı yüzde 5'ten fazla değer kazandı. Bu, İngiliz para biriminin altı yıl önce bir dizi Brexit oylamasıyla sarsılmasından bu yana en iyi yükseliş anlamına geliyor. İsviçre'de, yatırımcılar, 14 Aralık'taki görece güvercin SNB toplantısının ardından bile, İsviçre Merkez Bankası'nın politikasını muadillerine göre daha sıkı tuttuğunu gördükçe, İsviçre frankı da rekor seviyelere yükseldi.

Londra'daki BNY Mellon'da döviz ve makro strateji uzmanı Geoffrey Yu, “Gelecek yıl para birimini düşürmek için müdahale etmesi en muhtemel merkez bankasını seçmek zorunda kalsaydım, bu SNB olurdu” diyor ve sterlinle ilgili olarak da, “BOE bir netlik elde edene kadar onu agresif bir şekilde takip etmeyeceğim” diye ekliyor.

Dolarda yeni rekor

 

Dolar endeksinde baskı sürüyor

 

Rusya ve İran'dan dolar kararı

 

Dolar endeksinde 5 ayın en düşük seviyesi

 

İşte ekonomistlerin dolar/TL ve enflasyon beklentisi

 

ABD dolarının hegemonyası bitecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)